Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak će izazvati Plenkovića

Stier priznao suradnicima: Da, želim preuzeti stranku

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2018.
u 21:10

Idući izbori u HDZ-u bit će bratoubilački rat, kao kad su se natjecali Ivo Sanader i Ivić Pašalić, smatra izvor iz Predsjedništva

Iako je dosad slovio kao idealni drugi, kao politički i ideološki strateg, Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a i nekad najbliži suradnik Andreja Plenkovića, govorom na Saboru te stranke prometnuo se u glavnog konkurenta aktualnom predsjedniku HDZ-a. Njegova buduća kandidatura za prvog čovjeka HDZ-a ne proizlazi samo iz interpretacije njegova odličnoga i zapaženog izlaganja na stranačkom Saboru u Ciboni.

Otvorio karte

Bliskim suradnicima Stier je otvorio karte; kandidaturu za predsjednika HDZ-a ne isključuje, ona je svakako opcija.

– Izbori u HDZ-u nisu sada, ali kada budu, Stier kandidaturu za predsjednika stranke apsolutno ne isključuje – prenio nam je Stierov stranački suradnik. Iako nitko upućeniji nije ni očekivao da bi se u HDZ-u već sada formirao konkretni pokret otpora protiv Plenkovića, poruke koje dolaze iz Stierova kruga to i potvrđuju. Stier će čekati svoju priliku na redovnim ili izvanrednim izborima u HDZ-u, a u međuvremenu svojim izjavama, čini se, neće posebno podgrijavati tu priču.

Davor Ivo Stier i Andrej Plenković
1/36

Stier je od odlaska iz Vlade, kada je Plenković sklopio većinu s HNS-om, pokazao da u ključnim trenucima za HDZ artikulira posve jasne i ubojite poruke koje gađaju Andreja Plenkovića s kojim se prije dvije godine vratio iz Bruxellesa kako bi aktualni premijer preuzeo HDZ i Vladu. U međuvremenu su se Stier i Plenković politički posve razišli, sada postali i glavni konkurenti, ali osnovna platforma s koje je Stier odskočio i s koje mu je ubrizgana dodatna politička snaga jest ratifikacija Istanbulske konvencije kojoj se žestoko protivio. I Sabor u Ciboni posve je jasno ocrtao da je Plenkoviću unutar stranke više naštetila ratifikacija te konvencije (koja je podijelila zastupnike HDZ-a) nego afera Hotmail. Stier je unutar HDZ-a svojevrsni vuk samotnjak i dojam je da znatno veću potporu uživa u običnom članstvu nego u visokim stranačkim strukturama. Poznato je da nije u dobrim odnosima s Milijanom Brkićem, zamjenikom šefa HDZ-a, pa je Plenkoviću Brkićeva potpora sada tim važnija. Sve teze kojima je Stier od izlaska iz Vlade gađao Plenkovića on je već napisao u svojem političkom eseju “Nova hrvatska paradigma” – od borbe protiv klijentelizma, populizma, elitizma, pa mu nitko ne može prigovoriti nedosljednost. Svi viđeniji HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali iz Stierova su govora iščitali da je spreman kandidirati se za novog predsjednika stranke.

– Jasno je da se Stier kandidirao. Njegova je poruka; evo mene tu – komentirao je jedan HDZ-ovac blizak Plenkoviću. I pojedini članovi Predsjedništva HDZ-a hvalili su Stierov govor kao “fenomenalan” i da je on za njih rođen. Stier, smatraju, ili ide u kandidaturu za šefa HDZ-a ili će pronaći i podržati nekoga tko će biti konkurent Plenkoviću. Drugi sugovornik iz Predsjedništva stranke smatra da će idući stranački izbori biti “krvavi”.

Ponuda s figom u džepu

– Bit će to bratoubilački rat, kao kada su se za šefa HDZ-a natjecali Ivo Sanader i Ivić Pašalić. Po meni su predsjedničke ambicije istaknuli Stier, Miro Kovač i Ivana Maletić. Na Saboru je bilo vidljivo da nema euforije, ali Plenković je rođen pod sretnom zvijezdom i okolnosti mu idu u prilog pa mu pozicija zasad nije upitna – drži taj član Predsjedništva.

Plenković je u Stierovu i govoru Ivane Maletić prepoznao kritiku, pa im je odgovorio da su imali prilike biti u Vladi i dati svoj doprinos. U krugu Ivane Maletić čuje se da Plenković uporno ponavlja neistinu jer ponuda da ona uđe u Vladu kada je dobio izbore 2016. godine bila je s figom u džepu.

– Ponudio joj je da bude potpredsjednica Vlade bez portfelja znajući da ona to neće prihvatiti. Poznato je da je ona godinama radila u Ministarstvu financija i da je usmjerena na EU fondove, međutim ti su resori bili zauzeti i ne vidim razloga zašto Plenković smatra da mu je trebala pristati na tu ponudu i pošto-poto biti ministrica – komentirali su u krugu te eurozastupnice.

Ante Šimunović, bivši glavni tajnik velikogoričkog HDZ-a i jedan od utemeljitelja stranke, jedini je na Saboru HDZ-a u Ciboni, na kojem je bilo 5000 HDZ-ovaca, glasovao protiv izvješća o radu Andreja Plenkovića te je jedan od troje izaslanika koji su bili protiv novog Statuta HDZ-a. Šimunović je na Saboru imao iznimno kritički govor u kojem je rekao da je potpisao obje referendumske inicijative (za izmjenu izbornog sustava i za izlazak iz Istanbulske konvencije) što je prilično hrabro jer je vrh HDZ-a izričito protiv tih inicijativa. – Prije mene na Saboru je bilo 50-ak govornika. Nisam mogao vjerovati da nitko nije spomenuo dvije referendumske inicijative koje su u tijeku. Kakva je to HDZ pučka stranka koju ne zanimaju referendumi pokrenuti od građana, koje podržavaju i brojni domoljubni intelektualci – zapitao se Šimunović.

 

 

Komentara 171

HR
Hrvatska
21:15 27.05.2018.

Nista od toga. Nema nikakve sanse pored Plenkovica. On je pre tih da bi bio premijer.

KO
komunikolog
21:16 27.05.2018.

Iva zna više povjerljivih informacija od Hrvoja Delača.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
21:20 27.05.2018.

Stier je neka mjesavina Zeljke Markic i Dobroslava Parage, gubitniku nije mjesto u pravoj stranci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije