Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gomilanje vojske na granici

Ukrajina traži hitan sastanak s Rusijom i OESS-om: 'Rusi moraju ispuniti svoju obavezu'

FILE PHOTO: Foreign Ministers of Ukraine, Czech Republic, Slovakia, Austria hold briefing in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/3
13.02.2022.
u 22:13

- Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti sigurnosti na prostoru OESS-a, onda mora ispuniti svoju obavezu o vojnoj transparentnosti kako bi smanjila napetosti i povećala sigurnost za svih - rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Ukrajina je u nedjelju zatražila da unutar 48 sati želi s Rusijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) razgovarati o gomilanju ruskih vojnih snaga u blizini svojih granica i na Krimu.

Već tjednima raste napetost zbog gomilanja ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom. SAD upozorava da bi se napad mogao dogoditi svakog trena dok Rusija negira da ima takve planove i optužuje Zapad za potpirivanje histerije.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija nije odgovorila na zahtjev koji joj je Ukrajina uputila u petak, a u kojem, pozivajući se na dio sporazuma o sigurnosti iz tzv. Bečkog dokumenta, traži od Rusije da objasni provođenje aktualnih vojnih aktivnosti.

“Zbog toga sada poduzimamo sljedeći korak i zahtijevamo sastanak s Rusijom i svim uključenim državama u roku od 48 sati kako bismo razgovarali o jačanju i pregrupiranju ruskih vojnih snaga duž naše granice i na privremeno okupiranom Krimu”, napisao je Kuleba na Twitteru.

“Ako je Rusija ozbiljna kada govori o nedjeljivosti sigurnosti na prostoru OESS-a, onda mora ispuniti svoju obavezu o vojnoj transparentnosti kako bi smanjila napetosti i povećala sigurnost za svih”, dodao je također Kuleba u svojoj objavi.

Rusija kritizira pozive na povlačenje promatrača OESS-a

Američki promatrači iz misije OESS-a u nedjelju su automobilima napustili istočni grad Donjeck koji je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je pozive da promatrači OESS-a napuste Ukrajinu.

"Ta odluka nas zabrinjava", rekla je glasnogovornica Marija Zaharova u Moskvi u nedjelju navečer. "Misiju se svjesno uvlači u vojnu psihozu koju potiče Washington i koristi se njome kao sredstvom moguće provokacije", rekla je Zaharova, kako je prenosi njemačka agencija dpa.

OESS je u misiji u Ukrajini koja uključuje i civilni nadzor u separatističkim republikama Donjecku i Luhansku gdje traje rat od 2014. godine u kojem je živote izgubilo više od 14 tisuća ljudi.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u nedjelju je kazao kako je u misiji OESS-a i 14 hrvatskih državljana.

OESS je objavio izjaviu u kojoj kaže da su neke "države sudionice" rekle svojim građanima da napuste Ukrajinu, no dodaje da misija nastavlja rad. Do sada je 21 pripadnik OESS-a napustio Donjeck, a još više od 30 to planira učiniti, rekao je diplomatski izvor.

Drugi izvor, na koji se također poziva Reuters, govori da je 160 pripadnika OESS-a napustilo Ukrajinu, među njima Nizozemci, Danci, Kanađani, Slovaci, Albanci. Te brojke Reuters nije mogao potvrditi iz drugih izvora.

Rusija i OESS imali su nesuglasica u prošlosti u istočnoj Ukrajini. Moskva je tako u rujnu odbila drugoj misiji OESS-a da nadzire granicu između područja pod kontrolom pobunjenika i Rusije. Proruski separatisti blokirali su promatrače u njihovu hotelu u Donjecku cijeli tjedan u listopadu.

Video - Američki ratni nuklearni brod USS "Harry S. Truman" u Splitu

Ključne riječi

Komentara 15

TR
trpimir2022
08:41 14.02.2022.

Eh Zelenski, razvaljivali ste Donjeck kao Srbi Vukovar, zar se tako puca na svoj narod? Kako će oni ostati u Ukrajini ako ti ne provedeši sporazum iz Minska. Drugo je to što su te Ameri osokolili, pa ti misliš too na silu postići. Ameri ti ne misle dobro, ali očito ni ti ne misliš dobro svom narodu.

Online Đeneral
22:54 13.02.2022.

Živjela Rusija, živjela Rusija, živjela Rusija! Viva Rusija...

UZ
uzdravlje
08:01 14.02.2022.

Kasno je za pregovore, ili ce se ukrajinci pridrzavat dogovora ili ce imati rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije