Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARNICA Županija ipak može odgovarati za rušenje kuće

Ukinuli lokalpatriotske presude iz Dubrovnika

12.12.2008.
u 17:46

ZAGREB, DUBROVNIK – Dubrovačko-neretvanska županija ipak bi mogla odgovarati za štetu od 370.000 kuna s kamatama i parničnim troškom iako su dubrovački sudovi 2002. i 2005. pravomoćno presudili za svoju županiju. Vrhovni sud nedavno je u povodu revizije ukinuo presude Općinskog i Županijskog suda te odredio ponovno suđenje.

Srušena oštećena kuća
Tužitelju je, kako tvrdi, naredbom Kriznog stožera dubrovačko-neretvanske županije srušena kuća oštećena u ratu i od razornog potresa 1996. u Stonu iako se mogla obnoviti. Županija se branila da je krizni stožer imenovao tadašnji predsjednik Vlade pa su dubrovački sudovi zaključili da županija ne odgovara za eventualni nezakoniti i nepravilni rad kriznog stožera te su zbog promašene pasivne legitimacije tužbeni zahtjev odbili.

Zanimljivo je da su sudovi u Dubrovniku prihvatili kao dokaz obrazloženje iz svoje županije da je krizni stožer imenovan na temelju usmenog naloga premijera, te su uzeli u obzir formulaciju u uvodnom dijelu akta o imenovanju kriznog stožera “temeljem ovlaštenja predsjednika Vlade RH”, navoda u izvještaju tog tijela te općepoznate činjenice na dubrovačkom području da je odmah nakon potresa tadašnji premijer Zlatko Mateša posjetio potresom zahvaćeno područje, te da je na sanaciji posljedica potresa bila angažirana vojska i policija kao i državna sredstva.

Međutim, izvedeni dokazi ne opravdaju utvrđenje sudova da je krizni stožer osnovala Vlada RH, pa je Vrhovni sud odlučio: “Zaključivanje sudova da je navedeno tijelo osnovala Vlada RH i da stoga nije riječ o tijelu tuženice, ne može se prihvatiti.” Naime, prema Zakonu o Vladi RH, Vrhovni sud zaključio je kako “akt Vlade ne može predstavljati neka usmena odluka njezinog predsjednika”.

Notorno, ali ne i sucima
Da krizni stožer nije bio državno tijelo proizlazi i iz njegova naziva, te iz zaključka skupštine Dubrovačko-neretvanske županije kojim se prihvaća izvješće o djelovanju kriznog stožera. Naime, općepoznato je – osim sucima u Dubrovniku – da Vladina tijela ne podnose izvješće o svom radu županijskim skupštinama!


Taje, a presuđuju uime Hrvatske

Na Općinskom sudu u Dubrovniku pokušali smo doznati kako se raspliće ponovljena parnica u ovome slučaju gdje vlasnik srušene kuće traži odštetu od županije, ali na sudu smo odbijeni uz obrazloženje kako nikakve informacije ne možemo dobiti jer nismo stranka u postupku. Tako se dubrovački sud, očito misleći kako će protuzakonitom uskratom informacije od interesa za javnost, sakriti svoju blamažu, a zapravo su se samo nepotrebno uvalili u dodatne nevolje. Iako je načelo javnosti suđenja jedno od temeljnih, a i presude se donose “u ime Republike Hrvatske” i ne samo za stranke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije