Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema dogovora

Udruga sudaca odbila Maleničin prijedlog o povećanju plaća: 'MPU manipulira brojkama'

Zagreb: Zgrada Vrhovnog suda Republike Hrvatske
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
hina
27.04.2023.
u 21:33

Iz UHS kažu da se povećanjem plaće kako je to predložio MPU dolazi do iznosa od 2842,68 eura bruto odnosno 1862,74 eura neto s uključenim zagrebačkim prirezom, odnosno 1925,49 eura neto bez prireza, što je povećanje od 26 posto

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je da ne prihvaća prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice o povećanju plaća, ističući kako zadnji prijedlog ministarstva nije u skladu sa zaključcima Opće sjednice Vrhovnog suda ni sudačke udruge. Priopćenje UHS-a objavljeno je dan prije roka za dostavu mišljenja na zakonski prijedlog, nakon čega će Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) prijedlog uputiti na daljnju zakonodavnu proceduru dok će radna skupina nastaviti raditi na cjelovitom uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Ministarstvo je u ponedjeljak priopćilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine. UHS je ranije izvijestio da na sastanku 19. travnja nije došlo do nikakvog dogovora između predstavnika MPU i sudaca članova radne skupine. Suci će, izvijestio je ranije UHS, svoje daljnje korake objaviti iduće srijede, 3. svibnja.

U priopćenju od četvrtka UHS je podsjetio da je ministarstvo 26. travnja objavilo da se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika plaće prvostupanjskih dužnosnika povećavaju za više od 26 posto. Prijedlogom ministarstva, dodaje UHS, osnovica za izračun plaća svim pravosudnim dužnosnicima povećana je za 8 posto, a koeficijent za prvostupanjske pravosudne dužnosnike povećan je sa 3,54 na 4,21.

Prema navodima UHS-a, sadašnja plaća prvostupanjskog suca izračunava se množenjem osnovice koja iznosi 625,20 eura s koeficijentom koji iznosi 3,54 te iznosi 2213,21 eura bruto odnosno 1478 eura neto (prirez Grada Zagreba od 18 posto) odnosno 1522,63 eura neto bez prireza.

UHS: Ministarstvo manipulira brojkama

UHS dodaje da se povećanjem plaće kako je to predložio MPU dolazi do iznosa od 2842,68 eura bruto odnosno 1862,74 eura neto s uključenim zagrebačkim prirezom, odnosno 1925,49 eura neto bez prireza. ''Navedeno znači povećanje od 384,74 eura u neto iznosu s uključenim prirezom Grada Zagreba od 18 posto, odnosno 402,86 eura u neto iznosu bez prireza, što jest povećanje od 26 posto'', navodi UHS.

Navode da to povećanje nije u skladu sa zaključcima Zbora UHS-a od 31. ožujka ni zaključcima proširene Opće sjednice Vrhovnog suda od 24. travnja. Pritom se posebno ističe zahtjev da plaća prvostupanjskog suca ne smije biti niža od plaće državnog službenika koji sudjeluje u suđenju, a to je viši sudski savjetnik specijalist na Vrhovnom sudu čija osnovna plaća iznosi 2055,02 eura neto s uključenim zagrebačkim prirezom odnosno 2126,66 eura neto bez prireza.

UHS u priopćenju naglašava da se u medijima kao prosječna neto plaća suca prvog stupnja navode iznosi od 1670 eura neto, što je podatak do kojeg je Ministarstvo pravosuđa i uprave došlo bez poznatih parametara. Udruga ističe da MPU manipulira s brojkama te ukazuje da plaća prvostupanjskog suca početnika bez olakšica, minulog rada i uračunavanja materijalnih prava kao mjesečnog povećanja plaće i koja se obračunava množenjem osnovice s koeficijentom iznosi 1478 eura neto.

''Do plaće koju Ministarstvo navodi kao referentnu plaću, a to je iznos od 1670 eura neto sudac dolazi kada na prvom stupnju napuni 29 godina staža s prirezom Grada Zagreba, dakle s minulim radom i bez drugih olakšica'', zaključuje UHS. 

VIDEO: Milanović: U BiH mogu eventualno zračnim puškama gađati vrapce i pucati na svadbama u zrak

Komentara 4

FR
franjo
07:50 28.04.2023.

Koliko su sudci učinkoviti trebalo bi im smanjiti a ne povećati plaće.

BR
Brankko
00:40 28.04.2023.

NASTAVAK. Žrtva mora zahtijevati ponavljanje postupka. Isti prvostupanjski sudac to odbije. Žalba. Stvar ode drugostupanjskom sucu, gle istomu. I on opet, zašto bi on radio posao suca prvostupanjskoga suda. Uredo copy-paste. Stvar mora ići na vrhovni sud, na ustavni sud, godine će proći, to će otići na europski sud za ljudska prava... I ako tamošnja "hrvatska ekipa" uopće dopusti da se stvar ispita, pa da se donese odluka u korist žrtve, stvar se vraća opet istomu prvostupanjskomu sucu. -- Sve ovo, za banalnu stvar: žrtva je žrtva zato što je susjed uzurpirao dio njezine kuće, ni više ni manje, protivno svim postojećim ugovorima, pismenima, potvrđenima kod javnoga bilježnika. I eto. Hrvatski suci, pa tako i ti koje sam valjda izmislio, žele veće plaće.

BR
Brankko
00:39 28.04.2023.

Hoće veće plaće? -- Sudac jednog općinskog suda pokrene postupak po tužbi koji uopće nije smio pokrenuti, jer je o istoj stvari već bilo presuđeno. Sudac bi trebao znati pravni pojam res iudicata. Donese presudu suprotnu od one prethodne. Uopće ignorira sve dokaze koje žrtva predoči, tako i tu prethodnu presudu. Žalba. Stvar ode na drugostupanjski sud. Županijski sudac misli si ovako: baš me briga, imam malu plaću, zašto da ja radim posao koji niži sudac nije htio napraviti, pa hajde da samo prepišem njegove stvari (o, blaženi copy and paste, otkad su se sudovi "digitalizirali"). Žalba. Stvar se vrati istomu prvostupanjskomu sucu. On napravi opet isto kao i prvi put. Žalba. Ode stvar istomu županijskomu sucu. I on napravi opet isto kao i prvi put. I time je stvar kakti gotova. Sve skupa, četiri postupka, sve jedan. -- Statistika o 1,2 mil. predmeta to vodi kao četiri predmeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije