Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veći računi

Udar slijedi: Iznos je manji jer nije bilo grijanja koje je poskupjelo!

'22.08.2011. Karlovac - Upravna zgrada tvrtke Toplana. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
26.10.2011.
u 10:25

Mještani Krnjaka od listopada skuplje plaćaju kubik vode, a uveden je i fiksni dio cijene od 25,80 kuna po domaćinstvu.

Bog zna kakvi će nam računi biti kad u njima bude i potrošena energija – zabrinuti su korisnici karlovačke Toplane kojima su stigli prvi računi po novom obračunu. Dvostruko su manji nego za mjesec prije jer se od 1. rujna obračun radi po isporučenoj toplinskoj energiji. Budući da grijanja u rujnu nije bilo, u računima je samo tzv. paušal, odnosno troškovi za zakupljenu snagu.

 Solidarna štednja

 Od listopada bit će im dodani i oni za grijanje, ali se neće obračunavati po potrošenoj energiji nego po isporučenoj.

 – To znači da mi neće vrijediti ako ja, primjerice, imam zatvorene radijatore u spavaćoj sobi, ako susjed na istoj toplinskoj stanici ne zatvara ventile nego otvara prozore – primjećuje jedna korisnica. Direktor Toplane Denis Janžetić kaže da je taj način obračuna aktualan u čitavoj Hrvatskoj i da sada korisnici, prvi put nakon četiri desetljeća koliko postoji Toplana, razmišljaju o modelima štednje.

 – Održat ćemo prezentaciju tarifnog modela predstavnicima stanara kako bi oni sve mogli objasniti korisnima – dodaje Janžetić. No, realne račune za grijanje, koje je, podsjetimo, poskupjelo za 14,18 posto, korisnici će dobiti tek u prosincu, kada će vidjeti koliko stoji cjelomjesečno grijanje stana. Iako se neki građani žale da su im ovaj mjesec stigli i veći računi Inkasatora, i to za 30-ak kuna, u ovoj gradskoj tvrtki kažu da cijene usluga koje naplaćuju nisu mijenjane posljednjih nekoliko mjeseci.

 Skuplja voda u Krnjaku

 – Varijabilna stavka na računu je potrošnja vode koja može utjecati na promjenu iznosa računa. Do povećanja je eventualno moglo doći i otvaranjem nove stavke – čišćenje stubišta – poručuju iz Inkasatora. Veći komunalni računi stigli su ovog mjeseca i na račun stanovnika Krnjaka. Iako je voda poskupjela u srpnju, zbog tromjesečnog obračuna tek je sada plaćaju.

– Korisnici kojima Općina ili Komunalno iz Duge Rese naplaćuju vodu imaju veće račune jer sada plaćaju fiksni i varijabilni dio računa. U Općini imamo 264 korisnika, a fiksni dio iznosi 25,80 kuna. On bi bio manji da je više korisnika priključeno na vodovodnu mrežu – kaže Mirko Martinović, pročelnik u Krnjaku.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
Marcalimero
16:27 26.10.2011.

Baš bi me interesiralo što bi DORH rekao o Vašoj dugovnoj i potražnoj strani knjigovodstva unazad 10 god. Drugim rječima čije dugove plaćamo i komu ste sve otpisali i morali otpisati dugove na našu štetu. Kakav model obračuna važi u u Zagrebu i zašto se tamo ne plaća u ljetnim mjesecima? Zašto ne dozvolite ugradnju mjerača potrošnje u stanovima? Imam još toliko pitanja , ali bojim se uzalud.

SE
sekiva
16:51 27.10.2011.

Koje li budalastine, obracun po isporucenoj toplinskoj energiji ? Kada pukne stara i istrosena cijev na trasi placat ce je gradjani jer je ona isporucena , pa tako dok god \"vruca\" voda curi mi placamo. Toplana popravak izvrsi opet sa starom cijevi i dalje placamo mi ! Zasto u Europi vec godinama se ugradjuju kaliometri i ocitava se potrosnja po radijatoru ! Zar smo jos uvijek zatucani balkanci ?

ZO
Zotero
00:22 28.10.2011.

Uspoređujući nove cijene (energije [kWh] i snage [kW]) ispada da je ista usluga u Karlovcu skuplja +97.7% od one u Zagrebu, Osijeku i Sisku odnosno +52.6% u odnosu na usluge toplana u V. Gorici, Samoboru ili Zaprešiću. (izvor: http://www.hep.hr/toplinarstvo/kupci/cjenik.aspx )) Tako je Karlovac danas daleko najskuplji grad za grijanje. Ovim novim cijenama gradske toplane izjednačili su se troškovi grijanja sa troškovima grijanjem na struju!!!!!!!! ( http://www.hep.hr/ods/kupci/tarifni.aspx ) Kako gradska toplana ima monopol može postavljati cijene kako joj se svidi a da nikome ne odgovara... Zato bih volio da se osnuje udruga građana grada Karlovca koja bi bila protuteža drskom i bahatom ponašanju gradske toplane jer nemoguće je da gradovi V. Gorica, Samobor ili Zaprešić mogu poslovat sa duplo nižim cijenama od toplane u KA. Znači samo je pitanje znanja, organiziranosti i odgovornosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije