Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napadi u školi

Učenica naručila premlaćivanje, a batinaši istukli nedužnog dječaka

'04.04.2011., X gimnazija, Klaiceva 7, Zagreb - Zapocela je drzavna matura. Prvi ispit je esej iz hrvatskog jezika, osnovna i visa razina. Ucenici ispred desete gimnazije nakon ispita puni su dojmova.
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
15.10.2011.
u 09:40

D. M. sjela je kolegi na mjesto u razredu, a kad se pobunio, napala ga je verbalno. Sutradan je ispred škole stigla grupa mladića, no dograbili su nedužnog B. M.

Mjesto radnje: učionica drugog razreda X. gimnazije u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Vrijeme radnje: 26. rujna ove godine. Trebalo je to biti mirno, uobičajeno poslijepodne na satu glazbenog odgoja, no preraslo je najprije u verbalno, a potom i fizičko nasilje koje se iz učionice preselilo na ulicu i ondje eskaliralo. Bilo je smišljeno i naručeno, baš kao i neki dan u Splitu, gdje je brutalno pretučena 14-godišnja učenica Osnovne škole Gripe. No, za razliku od splitskog slučaja gdje su dvije nasilnice pronašle svoju žrtvu, ovaj najnoviji zagrebački slučaj promašio je "metu" pa je stradao posve nedužni dječak. Svi su vršnjaci, 16-godišnjaci.

"Predstava" u dva čina

Počelo je sasvim bezazleno. Zanemarujući pravilo prema kojem učenici moraju sjediti po abecednom redu, na mjesto učenika M. M. sjela je učenica D. M. Iako je dječak nekoliko puta zatražio da se makne s njegova mjesta, djevojčica je to odbila. Tada je, kako je poslije utvrdila nazočna profesorica, uslijedio verbalni pa i fizički obračun, "vrlo neugodan i neprimjeren i s jedne i s druge strane".

Bio je to tek prvi čin jedne mučne predstave. Drugi čin odigrao se već sutradan, u režiji djevojčice D. M., no pokazalo se da se u silnoj želji za odmazdom malo preračunala. Skupina od sedam ili osam mladića starijih od 18 godina, koje je angažirala, okomila se na posve pogrešnog dječaka B. M., za kojega pričaju da je najmirniji učenik u razredu.

– Nakon završetka nastave, dočekali su ga ispred škole, na stepenicama. Trojica su ga najprije naguravala, a onda su ga počeli tući rukama i nogama. Trojica, četvorica batinaša stajala su strane, valjda za svaki slučaj, a među njima je bio i brat te cure D. M. – ispričala nam je svjedokinja incidenta.

Ubrzo potom sastalo se razredno vijeće. Razrednica Branka Martinec Obradović, nakon razgovora sa sudionicima incidenta i očevicima, zaključila je da odgovornom za premlaćivanje smatra djevojčicu. Istodobno, ona ne poriče sukob, ali uporno inzistira na tome da se dogodilo “tek” naguravanje, nikakvog premlaćivanja, tvrdi, nije bilo. Također, djevojčica krivnju prebacuje na učenika s kojim se sukobila oko mjesta u klupi, dok njezini roditelji – što je još strašnije – odbacuju svaku odgovornost svoje kćeri.

No, konačnu prevagu u slučaju donijeli su svjedoci, uglavnom učenici iz njihova razreda. Djeca su posvjedočila najprije u korist dječaka koji joj se zamjerio, onog kojemu su batine bile namijenjene, govoreći da mu se ne treba uzeti za zlo možda i pretjerana reakcija dan prije u razredu jer je bio “silno izazvan, na što malo tko ne bi reagirao”. Osim toga, potvrdili su i priču o brutalnom “cipelarenju” nedužnog dječaka ispred škole, a tome da nije bila riječ “samo o naguravanju” svjedočile su, više od svega, i dječakove ozljede. Ostaje tek nejasno kako je silovita odmazda djevojčice uspjela tako grubo promašiti cilj. Navodno su dječaci fizički nalik jedan drugome.

Građanski obzir?!

Kako bilo, razredno vijeće predložilo je odgojne mjere, no koje, također ostaje nepoznanica. Naime, ravnateljica X. gimnazije Roksanda Smolčić-Krnić odbila je razgovarati s novinarima.

– Pitajte onog tko vam je to rekao i neka vam to i potpiše. Mi smo sve poduzeli, to je sve sređeno. Zašto povlačite školu i djecu po novinama?! Mi ovdje imamo nadležnost i odgovornost. Toliko od mene – poručila je nervozno i poklopila slušalicom.

Na naš upit jesu li upoznati s konkretnim slučajem, mjerodavno ministarstvo odgovara ovim riječima: “Pokažite građanski i profesionalni obzir prema djeci te ovu (i slične) priču ne rabite za podizanje naklade vašeg lista. Djeci treba profesionalna podrška i pomoć, a ne ‘medijska slava’”.

Komentara 72

TO
Toni50
09:50 15.10.2011.

Učenica naručila premlaćivanje, a batinaši istukli nedužnog dječaka.. Mogožemo samo zaklučiti da posao nije profesionalno odrađen. Nadalje smo došli do zaklučka da je zabuna ljudska i moguća a naročito kod neiskusnih koji ne provjere identitet !

SA
sargu123
10:02 15.10.2011.

Sigurno im je obećala oralnu nagradu pa su se žurili obavit posao ! Bitno je bilo nekog prebit, nije bitno koga. U zatvor sa svima njima na par godina!

FE
Felicijen
10:58 15.10.2011.

Djeca su samo klonovi svojih roditelja u svemu pa i u ponašanju. Zašto se poslije ti isti roditelji čude kad čuju kako se ponašaju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije