Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izboden u crkvi

Ubojstvo Davida Amessa je teroristički čin

Sir David Amess death
Dominic Lipinski
17.10.2021.
u 07:15

Mjesto na kojem je život izgubio britanski parlamentarac posjetili su i Boris Johnson te lider laburista Keir Starmer

Ubojstvo britanskog konzervativnog parlamentarca Davida Amessa proglašeno je terorističkim činom. Amess je nasmrt izboden u petak oko podneva u crkvi u okrugu Essex pri susretu s biračima. Napadač je na njega nasrnuo iz gomile te ga nekoliko puta ubo nožem, i to u metodističkoj crkvi Belfairs u mjestu Leigh-onSea istočno od Londona, a u opisima događaja posebno se naglašava natpis na kojem stoji “Ovdje su dobrodošli svi: ovdje se susreću stari prijatelji a stranci osjećaju kao kod kuće.”

Da je to bio teroristički čin, procijenila je antiteroristička postrojba londonske policije koja istražuje zločin. Kako se čini prema prvim rezultatima istrage, ubojica je motiv za ubojstvo pronašao u islamskom ekstremizmu. Ubojica je do sada neimenovani 25-godišnjak koji je uhićen na mjestu ubojstva.

– Policija je pretražila dvije londonske lokacije te se istraga nastavlja – priopćeno je iz policije i dodano kako se vjeruje da je napadač djelovao sam te da se doista radi o osobi privedenoj na mjestu ubojstva. Savršeno je jasno da su britanski političari napad prozvali napadom na demokraciju. – David je bio čovjek koji je strastveno vjerovao u ovu zemlju i njezinu budućnost. Izgubili smo dobrog državnog službenika i voljenog prijatelja i kolegu – rekao je Johnson koji je požurio u London sa zapada Engleske nakon što su stigle vijesti o ubojstvu.

Britanski mediji javili su kako je pomoć Amessu stigla iznimno brzo te ga je medicinsko osoblje oživljavalo na podu crkve. Amessu ipak nije bilo pomoći, no policija je, interesantno, nakon ubojstva ipak zaključila da prijetnje za život drugih osoba nije bilo. Ovo je drugi smrtonosni napad na zastupnika parlamenta u okrugu Essex u posljednjih pet godina pa se sada postavlja i pitanje sigurnosti političara u Velikoj Britaniji. Kako je izvijestio Sky News, napadač je navodno britanski državljanin somalskog porijekla. Amess je imao petero djece, u britanskom je parlamentu još od 1983. godine, 2015. godine kraljica Elizabeta proglasila ga je vitezom zbog zasluga u državnoj službi. Bilježi se kako je rado sudjelovao u parlamentarnim raspravama, protivio se pobačaju te se zalagao za prava životinja, a gorljivo je zastupao interese svojeg biračkog tijela u Essexu.

Komentara 3

XA
xaron
01:26 18.10.2021.

Somalijci se nisu snašli niti u jednoj zemlji koja ih je primila.

SO
Sotona
10:42 17.10.2021.

1992. godine, 1 800 američkih marinaca stiglo je u Mogadišu -glavni grad Somalioje kako bi "poveli napad međunarodne sile" bez Rusa KIne i drugih država koja je trebala dovesti red u sukobima razorenoj zemlji, piše History. Nakon nekoliko stoljeća vladavinee (pljačke!) Portugala, Britanije i Italije, Mogadišu je postao glavni grad neovisne Somalije 1960. godine. Manje od deset godina kasnije, vojna grupa pod vodstvom general-bojnika Muhammada Siad Barrea domogla se vlasti te objavila svijetu da je Somalija socijalistička država. Sredinom 1970-. Do 1981. godine, To demokracija nemože da podnese pa pošalje dečeke da srede situaciju . Njih 1800 protiv socijaliznma i bili su super uspiješni kod gubitka od 18 Marinaca Koliko su oni bili uspiješni samo nešto preko 1000 Somalaca su poslali na brzak u raj. Koliko tisuća ranjenih koga briga ! Nesječam se da sm čitao napad na socijalizam i neki terorizam toga nema nikada pa ni u Gvantanamu .....

BO
Boyan1955
07:58 17.10.2021.

A da je terorist bjelac, šta bi onda bilo? Danas je sve terorizam, znaći u Engleskoj su svi crnci potencialni teroristi a bjelci ovce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije