Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najkišovitiji grad i u cijeloj Europi

U Zadru je palo više kiše u sat vremena nego u mjesec dana, ali znate li koji je najkišniji hrvatski grad

Rijeka: Posljedice sino?njeg kišnog nevremena
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
21.11.2023.
u 11:28

Prosječna godišnja količina padalina u gradu, koji navodno ima više kišnih dana od Londona, iznosi oko 1500 mm što je gotovo dvostruko više od hrvatskog prosjeka

Nakon jednosatnog pljuska i bujica vode, mnogi dijelovi Zadra bili su poplavljeni, automobili su ostali zarobljeni na prometnicama, a vatrogasci su imali desetak intervencija. Ako vam takve situacije ne stvaraju probleme te uživate u kiši, onda je Rijeka pravi grad za vas. Osim što je grad s najviše godišnjih oborina u Hrvatskoj, Rijeka je i najkišovitiji grad u cijeloj Europi. Zbog svoje smještenosti na sjevernom dijelu Jadranske obale, Rijeku karakterizira visok prosječan godišnji prirast oborina. piše Net.hr.

Prosječna godišnja količina padalina u Rijeci iznosi oko 1500 mm, što je gotovo dvostruko više od hrvatskog prosjeka. Rijeka bilježi i najveći broj dana s kišom tijekom godine, oko 140. U samo 24 sata 16. ožujka 2018. godine, Rijeka je zabilježila nevjerojatnih 68,1 mm kiše, što je više nego bilo koji drugi europski grad tog dana. Visoka količina padalina djelomično je rezultat izloženosti obalnih područja utjecajima Sredozemlja koji donose obilne kiše. Klima Rijeke poznata je po svojoj promjenjivoj i vlažnoj prirodi, što proizlazi iz njezina položaja između planina i mora. 

VEZANI ČLANCI:

Rijeka navodno ima više kišnih dana od Londona stoga ne čudi što je kiša u gradu postala brend, a kišobrani omiljeni suveniri. No, prošle godine riječka kiša je "zakazala". U ožujku nije pala ni kap što je bilo čudno za stanovnike Rijeke koji su navikli da iz kuće ne izlaze bez kapuljača i kišobrana, a kišobrani se na svakom koraku prodaju na ulicama. U jednoj suvenirnici se uz kišobrane prodaju i kišni oblaci. "Prodajemo ga, bez obzira na to što nema dva mjeseca kiše. Kiša je naše obilježje, ja sam čak pala na kiši. Da, slomila ruku. Tako da kiša je dio nas", rekla je tada Amna Šehović, vlasnica suvenirnice. pisao je RTL.

Kišu su tada priželjkivali vatrogasci kojima je sušan početak godine pun posla jer su se borili s mnogo požara na otvorenom. "U ovo rano proljeće imamo dosta povećan broj požara na otvorenom prostoru. Prvenstveno zbog dugog perioda bez kiše. Za Rijeku je to neobično u ovom periodu. Znači Rijeka je poznata po tome da ima dosta kiše, ali evo", rekao je Hinko Mance.  zapovjednik JVP Grada Rijeke. Objasnio je tada da se ne treba brinuti jer se slična situacija dogodila i deset godina ranije, točnije 2012. godine. 

VIDEO Zadar u kolapsu: Ulice poplavljene, auti zapeli u vodi

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar rubinet
rubinet
12:54 21.11.2023.

U našem meteo nazivlju postoji riječ oborina. Oborina ,a ne padalina.

BJ
Barutanski jarak
15:05 21.11.2023.

Šonje ima i oborinu i padalinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije