Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

U Vukovaru osvanuli plakati 'Kako sam ubila svoju majku'

Otvoreno pismo o bolnici Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/2
03.02.2014.
u 14:51

Plakat je potpisala Vesna Balog koja u tekstu proziva dio liječnika i medicinskog osoblja vukovarske bolnice za nesavjesno liječenje njezine majke Marije Hegeduš (78)

Otvoreno pismo o bolnici Vukovar (Kako sam ubila svoju majku!) riječi su kojima počinje veliki plakat koji se proteklih dana pojavio na više lokacija u Vukovaru i koji je izazvao veliki interes građana. Plakat je potpisala Vesna Balog, koja u tekstu proziva dio liječnika i medicinskog osoblja vukovarske bolnice za nesavjesno liječenje njezine majke Marije Hegeduš (78), koja je 10. siječnja ove godine preminula u bolničkoj postelji.

– Znam da ništa neću promijeniti ovim plakatom, ali nisam znala kako drugačije izraziti svoju tugu. Neka ljudi pročitaju i neka razmisle o svemu. U toj bolnici zaista je niz pravih liječnika, sestara i tehničara, ali ima i niz onih koji se ne bi smjeli ponašati na takav način u jednoj medicinskoj ustanovi. Oni će se prepoznati sami. Sebi najviše zamjeram što sam im vjerovala i što nisam inzistirala da je prebace za Osijek ili Zagreb, a oni to nisu željeli jer je imala 78 godina – kaže Balog. Za pokojnu majku kaže da je u bolnicu primljena kao relativno zdrava žena i sa zdravstvenim problemima od kojih se ne umire, da bi 5,5 mjeseci poslije umrla od sepse. Dijelu liječnika zamjera što im je predugo trebalo da postave dijagnozu, dok nekim sestrama u bolnici zamjera neprofesionalno ponašanje.

– Moja je majka umrla od sepse i to je najgore. Oni su se divili njenom jakom srcu i želji za životom pri čemu nisu našli za shodno potražiti pomoć dalje ako sami ne znaju. Više puta su mi rekli kako daju lijekove koji ne djeluju i da se tako vrtimo u krug. A što reći o nekim sestrama kojih se moja majka bukvalno bojala. Znale su biti grube, drske, prale su je pored otvorenog prozora, a znala sam doći i vidjeti da je igla od infuzije ispala – kaže Balog. O svemu je pismeno izvijestila upravu vukovarske bolnice kao i Ministarstvo zdravlja ali, kako kaže, za sada bez odgovora. Liječnicima koje smatra odgovornima za smrt majke poslala je crne kuverte i osobno im zahvalila za sve „učinjeno“.

– Nadam se da će ovo biti poticaj i drugima da izađu u javnost i kažu sve ono lijepo, ali i ružno što su proživjeli. Ili da imamo pravu bolnicu ili nam ona uopće ni ne treba – istakla je Balog. Pravnica vukovarske bolnice Ivana Azenić kaže da su u ovome slučaju liječnici i medicinsko osoblje učinili sve u svojoj moći i po proceduri da pomognu majci Vesne Balog. – Ne znam hoće li bolnica ili netko od prozvanih podnijeti tužbu, ali znam da su u nekoliko navrata slane primjedbe ministarstvu na koje je sve bolnica odgovorila. U vezi istoga slučaja dolazio je ovdje i predstavnik Ministarstva branitelja zajedno s gospođom. Ona nije imala primjedbi na stručnost djelatnika nego su se sve one temeljile i zasnivale na nekakvom osobnom odnosu prema njoj i njenoj majci. Čak je i upućivala pohvale pojedincima – rekla je Azenić.

Komentara 15

MA
Maximuss
16:03 03.02.2014.

Vjerujem gospođi Balog u potpunosti. Vukovarska bolnica Danas je nažalost, po mome iskustvu zaista dno dna. Barem njihov Interni odjel. Za ostalo ne znam, ali bojim se da nema neke veće razlike. Ne dao bog završiti tamo. Imao sam sličnočno iskustvo kao gospođa Balog prije par godina. Naime, moj otac je nakon 7 dana ležanja na njihovom internom odjelu u 77. g. nažalost preminuo. Nikako si ne mogu oprostiti što ga nisam barem pokušao prebaciti u Osijek. Jer se poznavajuči sve činjenice sa kojim vas ne želim zamarati, nikako ne mogu oteti dojmu da su mu mogli produžiti život za još bar nekoliko godina. Razina ljiječničke i sestrinske skrbi je bila najblaže rečeno katastrofalna. A o smještaju i uvjetima kao i o dobivanju informacija o stanju pacijenta da ne pričam. Ja sam bio šokiran. Muči me to i dan danas. Iz tog razloga vjerujem toj gospođi.

Avatar jure23
jure23
16:21 03.02.2014.

dokud nam je doveo zdratstvo drug ostojić govori činjenica da se već 2 mjeseca nemogu naručiti na ultrazvuk abdomena u jednoj od županijskih bolnica, a imam velikih problema s gušteračom s kojim se borim već tri godine, druže ostojiću zašto ne mogu na uputnicu kod privatnika ako nije moguće u ugovorenoj ustanovi.....OSTAVKA !!

CE
cenzura
17:05 03.02.2014.

Za sve su krivi ovi na vlasti. Rezanje troškova na naj ugrženijim, smanjivanje stečenih prava, smanjivanje svega i svačega osim sebi. Političarima, kada se razbole, treba zabranit liječenje u skupim inozemnim klinikama već ih smjestit na ovakve interne odjele kaoo što su Vukovar, Sisak, Bjelovar......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije