Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skratile zimovanje

U travnju 2,5 stupnjeva toplije pa se ptice selice vraćaju tjedan ranije

09.01.2018.
u 18:24

Kad dolazi do vrhunca razmnožavanja kod ptica, one moraju imati obilje hrane, a kukci se razmnožavaju ranije pa se tako i one ranije gnijezde

Lani u ovo doba smrzavali smo se na temperaturama koje su bile debelo ispod nule, a ove godine u isto vrijeme nikle su prve proljetnice. Uranile su dobra dva mjeseca, a njihov primjer slijede i brojne ptice selice koje se danas u svoja gnjezdišta vraćaju u prosjeku tjedan dana ranije nego prije tridesetak godina. Do tog zaključka došao je ornitolog prof. dr. Zdravko Dolenec i to nakon dugogodišnjeg promatranja ovog fenomena iz prve ruke, o čemu više govori u svom radu “Sve raniji povratak kukavice sa zimovanja u šume sjeverozapadne Hrvatske”.

Podaci iz prve ruke

– Godinama sam prikupljao i prikupljam podatke jer živim na selu u Zagorju pa sam svakodnevno prije odlaska na posao odlazio u šumu i osobno bilježio što se događa. Konkretno, kukavice i još pet-šest vrsta ptica 2016. godine vraćale su se tjedan dana ranije sa zimovanja nego 1989. godine, dok se kod lastavica i još dvije-tri vrste ptica dan-danas vraćaju u isto vrijeme kao i prije tridesetak godina – govori Dolenec. Napominje kako on svojim istraživanjem sugerira kako se ptice vraćaju ranije zbog promjena u temperaturi, pa ističe kako je prosječna temperatura u travnju u posljednjih tridesetak godina narasla za 2,5 Celzijeva stupnja.

– Uz kukavicu, sve je raniji povratak sa zimovanja i slavuja, goluba grivnjaša, piljka, zviždka te mrke crvenrepke. I dok se neke vrste vraćaju ranije, druge ptice selice skratile su svoj put pa se, primjerice, rode koje uobičajeno zimuju južno od Sahare sve više zadržavaju na području zapadnog Sredozemlja zbog blažih zima – kazuje Dolenec, koji je mišljenja da će se s daljnjim promjenama temperatura dolaziti do još većih promjena u kretanju ptica.

Prilagodba ili pad populacije

– Sve vrste, pa tako i ptice, moraju se prilagoditi klimatskim promjenama kako ne bi dolazilo do pada u njihovoj populaciji. U trenutku kad dolazi do vrhunca razmnožavanja kod ptica, one moraju imati obilje hrane, što je povezano s vrhuncem razmnožavanja kod kukaca, koje također ovisi o temperaturi. Dakle, pomiče se vrijeme kad se razmnožavaju kukci, pa i ptice moraju pomaknuti svoje vrijeme razmnožavanja, inače će doći do pada populacije – slikovito pojašnjava profesor Dolenec uz napomenu kako je to samo jedan od stotina čimbenika na koji temperatura utječe na ptice, njihovu selidbu, ali i cijeli ekosustav.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije