Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijet se naoružava više nego ikad

Na prvom mjestu SAD, druga nije Rusija: Objavljeno koje zemlje najviše troše na naoružanje

Philippines and U.S. soldiers participate in anti-tank live fire exercises
ELOISA LOPEZ/REUTERS
24.04.2023.
u 14:52

Na vrhu liste su, kao i uvijek, Sjedinjene Američke Države. SAD je prošle godine izdvojio 877 milijardi dolara za vojsku – to je skoro 40 posto globalne potrošnje za obranu. Gledano u odnosu prema ukupnoj ekonomiji SAD-a, to je ipak manji udio nego prije deset godina i pogotovo manji nego u doba Hladnog rata, kada je oko deset posto BDP trošeno na obranu

Što više problema i sukoba, to više novca. To je ključni nalaz izvještaja Štokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI) koji je objavljen u ponedjeljak (24. travnja), piše Deutsche Welle. U prošloj godini je zabilježen porast od 3,7 posto u izdacima za obranu, što je najveći godišnji skok otkako se prate ovi podaci. „Bez obzira funkcioniraju li ekonomije bolje ili lošije od očekivanog, vojska dobiva više financijskih sredstava nego ranijih godina, zapravo više nego ikad ranije u povijesti“, kaže istraživač SIPRI-ja Nan Tian, jedan od autora izvještaja.

Ovoga puta to nije iznenađenje. Otkako su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, veliki broj europskih zemalja je najavio rekordna ulaganja u vojsku. Zapravo, članice NATO-a iz godine u godinu sve više troše, i to još od 2014. kada je Rusija anektirala Krim. „Čini se da brojne europske zemlje sada pokušavaju ojačati sve aspekte obrane", dodaje Tian za DW. „Veći izdaci za vojsku su signal da se odvrati Rusija.“

Više je možda i manje

Ipak, iako je ukupna svota potrošena za vojske širom svijeta u prošloj godini prešla magičnih dva bilijuna eura, udio utrošenog novca na obranu u BDP-u je opao za 0,1 posto. Brojne zemlje su u proteklih desetak godina počele trošiti znatno više za vojsku, recimo Kina (63% više), Indija (47%), Izrael (26%), no i tamo je udio ulaganja u vojsku u ukupnom BDP-u zapravo opao.

To znači da je ekonomski rast veći od rasta troškova vojske. Tome treba dodati da veliki dio povećanih troškova otpada na inflaciju. Recimo, njemačka vlada je prošle godine najavila povijesni paket od dodatnih stotinu milijardi eura za vojsku. Ta svota nije uključena u izvještaj SIPRI jer još ništa praktički nije ni potrošeno.

Zbog inflacije i ekonomskog rasta, čak i s tom količinom novca bi Berlin mogao ostane ispod cilja NATO-a da (po)troši dva posto BDP-a na obranu, izračunao je nedavno Njemački institut za privredu. Načelno, više novca ne znači da je na svijetu više tenkova, podmornica ili borbenih aviona. U troškove koje SIPRI prati spadaju i izdaci za plaće vojnika i civilnog osoblja, kao i za uniforme i slične potrepštine.

Amerikanci troše tri puta više od Kineza

Na vrhu liste su, kao i uvijek, Sjedinjene Američke Države. SAD je prošle godine izdvojio 877 milijardi dolara za vojsku – to je skoro 40 posto globalne potrošnje za obranu. Gledano u odnosu prema ukupnoj ekonomiji SAD-a, to je ipak manji udio nego prije deset godina i pogotovo manji nego u doba Hladnog rata, kada je oko deset posto BDP trošeno na obranu. Pa ipak, kako kaže Nan Tian, ta ogromna ulaganja u vojsku omogućavaju SAD-a da demonstrira moć i „širi utjecaj po ostatku svijeta".

Na drugom mjestu je Kina s potrošenih 292 milijardi dolara. Bez obzira na to, mnogi američki analitičari upozoravaju da je Kina ozbiljan takmac u segmentu vojne sile, te da zato SAD mora još više trošiti.

VIDEO: Nevjerojatne scene s Croatia Rallyja: Muškarci se mlatili nasred staze, zamalo ih pregazio auto

Komentara 2

US
ustrajan
01:02 25.04.2023.

Prema edukovanju levo orentisanih Amerika propada vec 70 godina a valuta nema vrednosti za upotrebu u grmlju umesto bukova lista.

DU
Deleted user
22:45 24.04.2023.

Ovi Amerikanci stvarno otežavaju svima na svijetu život nikako da već jednom propadnu zapadne države su svoje dugove prebacili na cijeli svijet što duže traje taj proces bit če teže .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije