Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pri dnu EU

U Švedskoj sat rada stoji najviše, a u Bugarskoj najmanje! Gdje je Hrvatska?

radnici
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.03.2014.
u 10:33

U ovoj statistici Eurostata uz plaću su uključeni i ostali troškovi radnika, odnosno doprinosi.

Dok je u Švedskoj prosječno radni sat u 2013. godini poslodavce stajao 40,1 euro, u Bugarskoj je to bilo samo 3,7 eura, a Hrvatska se našla pri dnu ljestvice u Europskoj uniji s prosječnom cijenom radnog sata od 8,8 eura.

U ovoj statistici Eurostata uz plaću su uključeni i ostali troškovi radnika, odnosno doprinosi. Statistika se odnosi na sve gospodarske grane, ali bez poljoprivrede i javne uprave. Prosječni troškovi sata rada za cijelu EU u 2013. godini bili su 23,7 eura, a u eurozoni 28,4 eura.

Najmanja je cijena rada u već spomenutoj Bugarskoj, a slijede je Rumunjska sa 4,6 eura, Litva sa 6,2 eura i Letonija sa 6,3 eura. Manju cijenu sata rada od Hrvatske imaju još Mađarska, Poljska i Slovačka. S druge strane, uz Švedsku, poslodavce najviše stoje radnici u Danskoj (38,4 eura), Belgiji (38,8 eura), Luksemburgu (35,7 eura) i Francuskoj (34,3 eura). Iz statistike se može vidjeti i da je cijena prosječnog radnog sata u Hrvatskoj od početka krize, 2008. godine, do 2013. godine pala za četiri posto.

Cijelu statistiku pogledajte OVDJE

>>Dugo sjedim na poslu i imam bolove u nogama i leđima. Što napraviti?

>>Hrvati za hranu rade tri, Nijemci jedan sat dnevno

Komentara 30

RT
Rollo Tomasi
12:04 28.03.2014.

Sad mi se ovo nikako ne uklapa u ono kenjkanje investitora iz EU kako su naši radnici skupi. Mislim, kaj bi oni htjeli? Da Hrvati plaćaju poslodavcima?

Avatar Feniks
Feniks
12:12 28.03.2014.

Satnica švedskih firmi u Hrvatskoj je oko 15kn. Toliko - provjereno - plaća švedski "Securitas".

IG
igorl
11:02 28.03.2014.

Svedjanin radi za 40, a bugar za 2 eura. Prebaceno u svijet nogometa - ovo nije utakmica Man.United - Dinamo. Ovo je utakmica Man.United - vrticka grupa mojeg djeteta. Kako uopce u istoj !!! drzavi moze biti tolika diskrepancija ia i kako mozete trazit od sviju da igraju po istim pravilima - EU pravilima!?! I.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije