Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIŠE OD 4000 ZARAZA DNEVNO

U Srbiji i dalje bukti zaraza, petodnevna karantena bez većeg uspjeha

22.03.2021.
u 17:46

U kampanji masovne imunizacije danas je počelo i cijepljenje studenata, nakon što su testiranja pokazala da ih se dnevno zarazi više od 30

Balansirajući između neophodnih epidemioloških mjera i nastojanja da očuva gospodarsku aktivnost Srbija je u ponedjeljak djelomice ublažila uvedena petodnevna ograničenja, ali i dalje bilježi više od 4000 zaraza dnevno i sve više pacijenata kojima je neophodno bolničko liječenje.

Od ponedjeljka su djelomice ublažena ograničenja i od jutros u šest sati na snazi je ostala zabrana rada trgovinskim centrima, kafićima, restoranima, barovima i noćnim klubovima. Sve trgovine za prodaje hrane, kazališta, kina, galerije i biblioteke mogu raditi do 21 sat, a svi ostali objekti i uslužne djelatnosti do 20 sati, uz uvjet da osiguraju minimum devet četvornih metara  po osobi ili posjetitelju.

No današnji službeni podaci pokazuju da petodnevno zatvaranje, blaže nego li je to tražio medicinski dio Kriznog stožera, nije pridonijelo zaustavljanju širenja infekcije pa su u ponedjeljak prijavljena još 32 smrtna ishoda covida 19, te 4769 pozitivnih među 14.474 urađena testa, što je više nego svaki treći testirani.

Istodobno, povećan je broj hospitaliziranih pacijenata i teških oblika covida - 5.899 osoba je na bolničkom liječenju, a 236 ih je na raspiratorima.

Srbija je, s ukupno 4996 umrlih od posljedica infekcije koronavirusom, na rubu da već u utorak prijeđe psihološku granicu od 5000 smrtnih slučajeva od početka epidemije 6. ožujka prošle godine.

Ministarstvo zdravstva je, zbog povećanog prijema pacijenata, danas ponovno u covid sustav vratilo beogradski Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, dok liječnici i dalje upozoravaju da je zdravstveni sustav preopterećen.

U kampanji masovne imunizacije danas je počelo i cijepljenje studenata, nakon što su testiranja pokazala da ih se dnevno zarazi više od 30.

U Beograd je danas stigla i nova isporuka s dodatnih 55.990 doza cjepiva Pfizer-BioNTec, a sve su učestaliji apeli da se u procjepljivanju populacije na punktove za cijepljenje mogu javljati i građani koji nisu služeno prijavljeni posredstvom e-sustava.

Srbijanske zdravstvene vlasti nastoje dodatno omasoviti kampanju i slanjem mobilnih timova u ruralne sredine kako bi što većem broju stanovnika bilo omogućeno da primi jedno od četiri cjepiva koja Srbija koristi, uz dosadašnji visok postotak po broj cijepljenih i docijepljenih građana.

Suočen s prijetećim korona brojkama Krizni stožer je novu sjednicu i analizu sadašnjih mjera zakazao za srijedu.
U Srbiji je od početka epidemije testirano ukupno 3.277.390‬ uzoraka, službeno je potvrđeno 555.897 slučajeva infekcije, umrlo je 4966 oboljelih, a postotak smrtnosti je 0,89 posto.

Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Komentara 3

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
18:34 22.03.2021.

Ovo je potvrda znanstvenog istraživanja kako karantene nemaju utjecaja na poboljšanje epidemiološke slike. Zašto je nekome ipak u interesu uništavati vlastito gospodarstvo to je pitanje.

DU
Deleted user
18:34 22.03.2021.

Naravno da je karantena "bez većeg uspjeha" jer ona nigdje nije dovela do "većeg uspjeha" osim u uništavanju privrede i povećanju psihičkih problema kod ljudi.. Uz puno ostalog...

WE
weAreCro
21:17 22.03.2021.

Pa gripa se vratila sta vam je, kakva korona dosta vise s glupostima, pustite narod da živi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije