Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASAN ZA NAJMLAĐE

U Splitu više slučajeva hripavca: 'Bolest se širi među necijepljenom djecom'

Split: Klinički bolnički centar Split
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
21.09.2023.
u 18:37

Iako se hripavac inače javlja u zimskom periodu, epidemiologinja kaže kako ju ne iznenađuje novonastala situacija jer se bolest nedavno raširila u više europskih zemalja

Više slučajeva zarazne bakterijske bolesti hripavca pojavilo se u KBC-u Split, potvrdili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, no ističu da se radi o izoliranim slučajevima. Hospitalizirano je nekoliko oboljele djece koja su u međuvremenu izliječena i otpuštena iz bolnice.

Epidemiologinja i voditeljica Odjela za nadzor cijepljenja Milka Brzović za Index je kazala da je u posljednje vrijeme zabilježeno nekoliko slučajeva, ali da se ne radi o epidemiji. "Koliko je to značajno u usporedbi s 2019. godinom, to još ne možemo znati. U tijeku smo s epidemiološkim anketiranjima vezanima uz događaje" dodala je.

Hripavac je zarazna bakterijska bolest koja zahvaća pluća i dišne puteve. Za odrasle nije opasna, no jest za djecu, naročito za onu koja nisu primila cjepivo. Bolest na početku izgleda kao prehlada koja može trajati i dva tjedna, a nakon toga nastupa faza napadaja kašlja koja je često prvi indikator da se radi o ozbiljnijoj bolesti.

"Bolest se pojavljuje i širi među necijepljenom djecom, odnosno u obiteljima koje djecu nisu cijepili na vrijeme. Novorođenčad je osjetljiva jer nije cijepljena i nema pasivnu imunost, odnosno antitijela od svojih majki" komentirala je Brzović. Duga inkubacija bolesti još jedan je problem, jer se može razboljeti i osoba koja je imala kontakt sa zaraženom osobom pred više tjedana. 

POVEZANI ČLANCI:

Iako se hripavac inače javlja u zimskom periodu, epidemiologinja kaže kako ju ne iznenađuje novonastala situacija jer se bolest nedavno raširila u više europskih zemalja stoga je moguće da su je u Hrvatsku donijeli turisti koji nisu znali da su zaraženi. "Treba poslušati svoje doktore i cijepiti svoju djecu na vrijeme. Jedino ćemo cijepljenjem spriječiti učestalost pojave bolesti i nastanak epidemija koje su moguće u ovom hladnijem vremenu koje nam uskoro dolazi" zaključila je Brzović.

Zbog više zabilježenih slučajeva, djelatnici splitskog Doma zdravlja dobili su informativno upozorenje, kao i napomenu da je u slučaju oboljenja ili sumnje na bolest potrebno što prije obavijestiti epidemiologa u pripravnosti.

VIDEO Inspekcija u KBC Split zbog Matijanićeve smrti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije