Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudesan uspjeh liječnika

Jedinstven zahvat u Hrvatskoj: U KBC SPLIT transplantacija matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust

Foto: KBC Split
1/2
20.09.2023.
u 11:44

Cilj terapije je regeneracija nekrotične kosti te zaustavljanje njenog daljnjeg propadanja kako bi se spriječili opsežniji kirurški postupci koji postoperativno značajno utječu na kvalitetu pacijentova života.

Kirurški tim Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split je proteklog mjeseca izveo prvu autolognu transplantaciju matičnih stanica iz potkoljenice u čeljust kod pacijenta kojem se razvila opsežna steradionekroza nakon provedene onkološke radioterapije, priopćili su iz splitske Bolnice.

Jedinstven je to zahvat u Hrvatskoj s kojim se KBC Split smjestio „rame uz rame“ s najrazvijenijim Kliničkim centrima u svijetu. Do sada provedeno nekoliko ovakvih kirurških postupaka pod vodstvom dr. Daniela Jerkovića, a dr. Saša Ercegović, pročelnik Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split, ističe da je kod svih pacijenata zabilježen izvrstan klinički odgovor

-S obzirom na povećani broj pacijenata koji boluju od medikamentozno uzrokovane nekroze čeljusti te onih koji su razvili nekrozu čeljusti kao posljedica onkološke radioterapije počeli smo koristiti najsuvremenije kirurške protokole u njihovome liječenju. Ovaj regenerativnan postupak upotrebe autolognih matičnih stanica predstavlja vrhunac regenerativnen kirurgije te multidisciplinarnog pristupa - kazao je dr. Saša Ercegović.

POVEZANI ČLANCI:

Pojašnjava kako se radi o najsuvremenijoj metodi, u kojoj se za vrijeme standardnog kirurškom postupka sanacije kosti čeljust koja „odumire“, iz vlastite pacijentive potkoljenice ili ilijačne kriste kuka aspirira koncentrat koštane srži, te se nakon obrade aplicira u nekrotičnu kost čeljusti.

Cilj terapije je regeneracija nekrotične kosti te zaustavljanje njenog daljnjeg propadanja kako bi se spriječili opsežniji kirurški postupci koji postoperativno značajno utječu na kvalitetu pacijentova života. -S ovim postupcima naši pacijenti dobivaju najsuvremeniju kiruršku skrb te nas kao djelatnike Zavoda potiče na daljnje napredovanje i stavlja nas visoko na ljestvici izvrsnosti“.

>> VIDEO Policajci razbili staklo automobila da spase čovjeka zapelog usred poplave

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
12:00 20.09.2023.

Bravo! Čestitke splitskim liječnicima. Bolnica ipak nije tako loša kako je neki nastoje ocrniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije