Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poskupili neki sirevi

U Sloveniji otkupna cijena mlijeka u studenom pala 19%, u Hrvatskoj rasla za 10%

Ilustracija za poskupljenje mlijeka
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
14.12.2023.
u 09:08

Srednjoročne prognoze proizvodnje, tržišta i makroekonomske pokazatelje za sektore primarne poljoprivredne proizvodnje uključujući i prateće proizvode govore kako se u mliječnom sektoru očekuje brži pad broja mliječnih krava

Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini država članica EU u studenom je ove godine iznosila 44,44 eura/100 kg, što znači da je ostala na približnoj razini kao u listopadu, ali je na godišnjoj razini manja za 23 posto, podaci su Croatiastočara. U Hrvatskoj je cijena 100 kg mlijeka (1 kg = 1,1 l) iznosila 48,79 eura te je minimalno veća u odnosu na cijenu iz listopada.

- Najveći pad otkupnih cijena za više od 30 posto zabilježen je u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, a u Irskoj je taj pad iznosio čak 41 posto. U zemljama u okruženju - u Mađarskoj je cijena bila manja za 21 posto, a u Sloveniji za cca 19 posto, dok je prosječna cijena mlijeka u Hrvatskoj u odnosu na EU prosjek bila veća za 10 posto te je Hrvatska jedina članica gdje je otkupna cijena mlijeka u studenom veća na godišnjoj razini - kaže direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Što se tiče neto prodajnih cijena sireva, konzumnog mlijeka, vrhnja i jogurta te maslaca - cijena svježih sireva, prema podacima prerađivača mlijeka za studeni ove godine, na mjesečnoj je razini jednaka onoj iz listopada. Cijena gaude pala je za 7 posto, trapista za 2 posto, cijena maslaca za 1 posto. Prodajna cijena edamera veća je pak za 8 posto, a neto prodajne cijene konzumnog mlijeka, jogurta i vrhnja približno su ostale na razini cijena iz listopada.

Europska komisija objavila je grafički prikaz EU proizvodnje mliječnih proizvoda s podacima o utrošku mlijeka za pojedinu vrstu mliječnih proizvoda što je vidljivo na priloženom grafičkom prikazu za cijelu prošlu godinu.

POVEZANI ČLANCI:

- U tjednu početkom prosinca sve grupe mliječnih proizvoda, osim ementalera, u EU bilježe lagani rast dok na godišnjoj razini bilježe pad od 11 do 26 posto, zavisno od vrste proizvoda - kaže Bobetić.

Srednjoročne prognoze proizvodnje, tržišta i makroekonomske pokazatelje za sektore primarne poljoprivredne proizvodnje uključujući i prateće proizvode, koje u prosincu objavljuje Europska komisija, govore kako se u mliječnom sektoru očekuje brži pad broja mliječnih krava, prosječno godišnje za 1,1 posto. S druge strane, predviđa se rast proizvodnje mlijeka po kravi po prosječnoj godišnjoj stopi od 0,9 posto u narednih deset godina pa bi sa sadašnjih cca 7640 kg mlijeka po kravi proizvodnja u 2035. godini dosegla razinu od cca 8520 kg.

- Procjene Europske komisije su da će i dalje padati potrošnja svježih mliječnih proizvoda, mlijeka, vrhnja i jogurta po prosječnoj godišnjoj stopi od 0,7 posto, dok bi proizvodnja sireva i dalje rasla po prosječnoj godišnjoj stopi od 0,3 posto - ističe Bobetić. EK također predviđa rast otkupnih cijena mlijeka po prosječnoj stopi od 0,8 posto pa bi u 2035. prosječna otkupna cijena mlijeka na razini država članica ponovno dosegnula razinu cijene mlijeka iz prošle godine, a to je cca 50 eura/100 kg mlijeka.

VIDEO Počelo rušenje bespravno sagrađenog objekta Frane Barbarića

Komentara 1

GI
Gitte
09:35 14.12.2023.

Ovom prokletstvu trebamo stati Hrvackoj ne kupovat neka ti pohlepni jedu i piju sami svoje brezobrazluka prvog reda. 1kg čvaraka 20 eure na primjer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije