Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO PRESTAJE OBVEZA

PITANJE DANA Biste li htjeli da se cijene i sljedeće godine prikazuju i u kunama?

Konzum počeo s dvojnim iskazivanjem cijena
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
12.12.2023.
u 10:53

Od 1. siječnja 2024. godine cijene će se iskazivati samo u eurima i tako kuna zauvijek odlazi u povijest

Hrvatska je 1. siječnja ove godine ušla u eurozonu i prešla na euro, no tijekom cijele godine bilo je obavezno dvojno iskazivanje cijena robe i usluga u eurima i kunama, ali ta obveza uskoro prestaje. Naime, obveza dvojnog iskazivanja cijena primjenjuje se od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023. te su tijekom tog razdoblja poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima morali iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama.

Dvojno iskazivanje trebalo je biti nedvosmisleno, lako uočljivo i čitko, a prilikom preračunavanja uvijek se morao koristiti isključivo fiksni tečaj konverzije u punom brojčanom iznosu, bez obzira na to što je zadnja znamenka nula, dakle 1 EUR = 7,53450 kuna.

VEZANI ČLANCI: 

Međutim, od nove godine, odnosno 1. siječnja 2024., cijene će se iskazivati samo u eurima i tako kuna zauvijek odlazi u povijest. Mnogim Hrvatima to teško pada jer još nisu naviknuli na euro iako ga koristimo gotovo godinu dana pa mnogi žele da se dvojno iskazivanje cijena i dalje nastavi. Jeste li i vi među njima, treba li zauvijek ukinuti dvojno iskazivanje cijena i zaboraviti kune ili želite da se ta praksa produži? Odgovorite nam u anketi. 

Komentara 9

Avatar Asterix
Asterix
11:39 12.12.2023.

Nema nikakve svrhe. Time bi se samo odgodilo privikavanje na eure a kao što vidimo dvojno iskazivanje cijena nije imalo učinak na obuzdavanje cijena.

DU
Deleted user
11:20 12.12.2023.

Treba si priviknuti prije ili poslije. Treba maknuti kune kako bismo se prije navikli na iznose u eurima, premda osobno još sve preračunavam iz eura u kune, pa u hrvatske dinare onda u njemačke marke i stare hiljade i milijune kako bih imao osjećaj koliko nešto košta.

PV
prcko.vita
13:08 12.12.2023.

Nema potrebe da imamo dvije cijene, ljudi su već dovoljno vidjeli i shvatili kakve su cijene i kako su se cijene brzo prilagodile europskom zapadnom standardu, krugu zapadnih susjednih zemalja kojima težimo, i narod također vrlo dobro zna i vidi koliko su gdje visoke plaće i mirovine koje omogućavaju normalan standard života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije