Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija CESI-ja

U Sloveniji je abortus dostupan i besplatan,a broj pobačaja pada već četrdeset godina

Zagreb: Konferencija 'Dostupnost sigurnog i zakonitog pobačaja'
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
23.04.2023.
u 06:45

Kao i kod nas, svaki se liječnik može odlučiti za priziv savjesti, ali samo tri posto ginekologa pozvalo se na to svoje pravo, a o kolektivnom prizivu savjesti koji bi onemogućio žene da ostvare svoje zakonsko pravo na abortus nema ni spomena. Prije nekoliko mjeseci svoj su protokol o abortusu iz Opće bolnice Brežice poslali zagrebačkoj bolnici Sv. Duh

Pristup žena sigurnom abortusu u susjednoj Sloveniji, s kojom Hrvatska praktički dijeli stari zakon još iz 1978., ničim nije ograničen, a broj pobačaja u toj zemlji stalno pada. Stopa pobačaja u toj zemlji među najnižima je u Europi. U 40 godina pala je s 40 na sedam abortusa na tisuću žena, a primjerice u Općoj bolnici u Brežicama u 30 godina broj pobačaja pao je 58 posto. Moglo se to čuti jučer na konferenciji "Dostupnosti sigurnog i zakonitog pobačaja: problem uskraćivanja zdravstvene skrbi na temelju vjere i savjesti" održanoj u Zagrebu u organizaciji CESI-ja.

I dok je u Hrvatskoj, kao što je poznato, dostupnost legalnog pobačaja ograničena i postoje bolnice, poput Sv. Duha, koje sve donedavno uopće nisu obavljale taj postupak, pa je bio moguć i tako drastičan slučaj osporavanja zdravstvene skrbi kao onaj Mirele Čavajde, u Sloveniji pravo na siguran abortus smatraju temeljnim ljudskim pravom i žene mogu obaviti pobačaj na zahtjev do desetog tjedna trudnoće u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja ima uvjete za zahvat. Kao i kod nas, svaki se liječnik može odlučiti za priziv savjesti, ali samo tri posto ginekologa pozvalo se na to svoje pravo, a o kolektivnom prizivu savjesti koji bi onemogućio žene da ostvare svoje zakonsko pravo na abortus nema ni spomena. U Sloveniji je pobačaj, baš kao i kontracepcija, potpuno besplatan, a žene koje se odluče na taj korak savjetuje se i o postupku i o mogućim posljedicama, ali – kao što je naglasila gošća konferencije, ginekologinja dr. Nataša Kočnar iz Opće bolnice Brežice, ne nagovara ih se da promijene svoju odluku.

- Žena koja se odluči na taj korak ne smije očekivati kaznu, štetu ili diskriminaciju. Primarno moramo misliti na zdravlje pacijenata. Restrikcije ne smanjuju broj pobačaja, a pri ograničavanju prava uvijek prvo strada zdravlje. I nismo sretni samo da je manje pobačaja, sretni smo da se žene bolje zaštite, a da opet mogu ostvariti svoja prava i doći do pomoći – naglasila je dr. Kočnar koja ima dugogodišnje iskustvo sa ženama iz Hrvatske. One u bolnicu u Brežice dolaze radi poroda ili pobačaja, a u njihovim riječima često čuje, kako je rekla, "paket krivnje i grižnje savjesti".

Zagreb: Konferencija 'Dostupnost sigurnog i zakonitog pobačaja'
1/4

Više od 90 posto pobačaja u Sloveniji su medikamentozni (medikamentni), a kirurški abortusi izvode se samo kad za to postoje medicinske indikacije. Kao što je objasnila liječnica Kočnar, medikamentozni pobačaj, ili pobačaj pilulom, manje je invazivan, manje je komplikacija, a manje utječe i na plodnost. Kako se također moglo čuti na konferenciji, u isto vrijeme, u Hrvatskoj nema ni statistike o vrsti izvedenih pobačaja ni ikakva protokola o njihovu izvođenju. Još dominiraju kirurški pobačaji bez opće anestezije, a medikamentozni abortus izvodi se sporadično, ovisno o bolnici.

Kad je riječ o trudnoćama iznad deset tjedana, u Slovenji je potrebno podnijeti molbu i navesti razloge zašto se traži abortus, bilo da je riječ o medicinskim ili socioekonomskim motivima. Odluku donosi povjerenstvo prvog ili drugog stupnja, ovisno o slučaju. Otkrije li se da plod nosi anomaliju, pacijentica se upućuje na pregled u tercijarnu ustanovu timu specijalista, par ima pravo na savjetovanje i dobiva stručnu prognozu za život djeteta. Ako se par odluči da želi abortus, u najkraćem mogućem roku sastaje se etička komisija koja donosi odluku o prekidu trudnoće ovisno o vrsti anomalije. Dr. Nataša Kočnar istaknula je kako je osoblje bolnice u Brežicama 24 sata dnevno moguće dobiti na telefon, kao i da su sve informacije na njihovoj web stranici dostupne i na hrvatskom jeziku. Naznačila je također da pozitivni pomaci postoje i u Hrvatskoj jer su prije nekoliko mjeseci svoj protokol o abortusu poslali zagrebačkoj bolnici Sv. Duh.

VIDEO: Nikola je u 41. godini obolio od raka, koji inače pogađa stariju populaciju

Komentara 14

Avatar Idler
Idler
08:03 23.04.2023.

Jel ovo PP za bolnicu v Brežicami ili kaj ? Pri nam nigdo već nit ne rađa pa je i tema marginalna !

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
08:19 23.04.2023.

Koliko košta reklama? Do sad smo u Brežice išli po gume, a mogli bi i na abić

JU
juma
11:44 23.04.2023.

Hrvatska u toj statistici ima daleko bolje rezultate od Slovenije, jer se kod nas broj pobačaja u zadnjih 40 godina smanjio 20 puta, ne pišljivih 58%. To samo pokazuje koliko je naša politika zaštite nerodjene djece uspješna, inače ne bi bilo ovskve pro abortus kampanje u medijima i od strane poznatih organizacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije