Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pilot projekt

Preventivni pregledi provodit će se na punktovima i u ordinacijama obiteljskih liječnika

Zagreb: Izjave nakon sastanka predstavnika liječničkih udruga s Andrejom Plenkovićem
Sanjin Strukic/PIXSELL
17.04.2023.
u 16:56

Prema projekcijama struke, prevencija donosi uštedu od 18 milijuna eura godišnje koji se mogu dodatno uložiti u područja od zdravstvenog interesa naših građana - istaknuo je ministar Beroš.

 - Današnjim sastankom predstavnika Doma zdravlja Primorsko – goranske županije, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i županijskog zavoda za javno zdravstvo završena je prva faza sastanaka s domovima zdravlja u svih pet županija u kojima će se provoditi Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda - u  Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj te spomenutoj Primorsko-goranskoj županiji. Time ulazimo u završnu, operativnu fazu priprema za početak Pilot projekta, u koju će biti uključeni i timovi obiteljske medicine - najavio je ministar Vili Beroš.

- Dosadašnjim sastancima s domovima zdravlja ukazalo se na niz specifičnosti na temelju kojih će dio županija koristiti ponuđeni model A odnosno provoditi preglede na punktovima, a dio će koristiti model B odnosno u ordinacijama izabranih liječnika obiteljske medicine. Kako je najavljeno, ciljana skupina u Pilot projektu su osobe starije od 40 godina koje zadnje dvije godine nisu bile ni na koji način u kontaktu sa svojim liječnikom obiteljske medicine - izjavio je Tomislav Benjak ispred HZJZ-a.

U sklopu Pilot projekta cilj je obuhvatiti najmanje 1000 pregledanih osoba što je statistički značajan uzorak, primijeniti različite modele provedbe i sagledati druge specifičnosti kako bi se dobili što bolji podaci i smjernice za donošenje odluka o implementaciji nacionalnog modela preventivnih zdravstvenih pregleda. Pozivi za Pilot projekt počinju se upućivati građanima krajem travnja dok prvi pregledi počinju početkom svibnja. 

- Službenim predstavljanjem početka preventivnih zdravstvenih pregleda u Ministarstvu zdravstva i ovim konkretnim iskoracima još jednom potvrđujemo usmjerenost hrvatske zdravstvene politike prema preventivi koja je utkana u sveobuhvatnu reformu zdravstva s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava. Apostrofiramo i važnost jednako aktivne uloge i liječnika i pacijenata kao i zdravstvene administracije jer jedino zajedno možemo ostvariti dugoročno unaprjeđenje zdravlja pojedinca i nacije. Prema projekcijama struke, prevencija donosi uštedu od 18 milijuna eura godišnje koji se mogu dodatno uložiti u područja od zdravstvenog interesa naših građana - istaknuo je ministar Beroš.

Nadovezujući se na riječi ministra Beroša, voditelj Radne skupine za preventivne zdravstvene preglede T. Benjak napominje da je obuhvat preventivnih zdravstvenih pregleda utemeljen na međunarodnim smjernicama, znanstvenoj literaturi i iskustvima zemalja koje provode takve preventivne preglede naglašavajući da dosadašnja sinergija domova zdravlja, Ministarstva zdravstva, HZJZ-a, županijskih zavoda za javno zdravstvo i HZZO-a već sada pokazuje ohrabrujuće elemente održivosti i provedivosti modela preventivnih zdravstvenih pregleda i vjeruje da će isto pokazati Pilot projekt na terenu.

VIDEO: Napadačev otac posjetio kuću pretučenog mladića: 'Ubijene su dvije obitelji'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije