Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srednjoškolci će ovog ljeta moći upisati nove smjerove

U Sisku će se školovati tehničari videoigara

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
21.06.2019.
u 10:12

Za buduće tehničare za razvoj videogara u Tehničkoj školi Sisak od ove jeseni školovat će se 24 učenika i učenice slaven branislav babić/pixsell

U sedamnaest hrvatskih županija učenici koji se na ovogodišnjem ljetnom upisnom roku upisuju u prve razrede srednjih škola moći će se upisati i u nove smjerove.

Riječ je o strukovnim zanimanima kojih dosad u tim školama nije bilo. Svaka županija u svojim srednjim školama tako je otvorila nove smjerove predviđajući broj zainteresiranih učenika koji bi se mogli upisati i na jesen započeti edukaciju za zanimanja potrebna na tržištu rada.

Pivare školuju u Međimurju

Tako će se početkom nove školske godine u Srednjoj školi Prelog u Međimurskoj županiji školovati sedam pivara, a u Graditeljskoj školi Čakovec otvara se dvadeset mjesta za soboslikare dekoratere i deset upisnih mjesta za tehničare modelare obuće i kožnate galanterije. U Međimurskoj županiji u Gimnaziji Josipa Slavenskog učenici će moći upisati novi program prirodoslovne gimnazije, a

za upis u prvi razred odobren je jedan odjel od 22 učenika.

Budući srednjoškolci Srednje škole „Ivan Seljanec“ u Križevcima moći će se upisati za armirače, oblagače i strojarske računalne tehničare, u Obrtničkoj školi Koprivnica otvorit će se jedan novi razred u kojem će se školovati budući tehničari za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, a u Strukovnoj školi Đurđevac novi smjer namijenjen budućim pedikerima. U zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića učenici će se od jeseni moći školovati za CNC operatere dok se u benkovačkoj Srednjoj školi Kneza Branimira od jeseni planira školovati 14 staklara i šest dimnjačara. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji odlučili su budućim srednjoškolcima ponuditi mogućnost da se u Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik obrazuju za frizere i kozmetičare, poručili su iz Ministarstva obrazovanja. Zagrebački će srednjoškolci pak u Hotelijersko-turističkoj školi sada moći upisati jezičnu gimnaziju – bit će formirana od jednog razreda u kojem će biti mjesta za 26 učenika, a jedan razred prirodoslovne gimnazije otvorit će se s jeseni i u Medicinskoj školi Varaždin. U Srednjoj školi Ludbreg na jesen upisat će šest učenika u smjer instalatera kućnih instalacija i šest za pekare. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novi su smjerovi otvoreni u tri škole - Obrtničko-industrijskoj školi Županja u kojoj će se školovati pomoćni kuhari i slastičari, Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci u kojoj će biti mjesta za 22 buduća hotelijersko-turistička tehničara, i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca u Vinkovcima gdje će se školovati pomoćni administratori.

Mehatroničari u V. Gorici

Novi razred otvorit će se i u Tehničkoj školi Sisak gdje će se školovati 24 buduća tehničara za razvoj videoigara, a u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica s jeseni upisat će novi razred tehničara za mehatroniku.

– Uvođenje novih programa ne zahtijeva nužno nova zapošljavanja s obzirom na to da su škole

uglavnom zamijenile neki od programa obrazovanja novim programom i/ili škola ima nastavnike koji imaju zasnovan radni odnos na neodređeno nepuno radno vrijeme – rekli su u Ministarstvu obrazovanja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
10:34 21.06.2019.

a zašto djeci ne približite najperspektivnije zanimanje, zanimanje budućnosti, političar?! svijet kojem idemo u susret je svijet politike, koja odlučuje o svemu, kao nikad u povijesti. dajte djeci životnu priliku. pomognite im, dok još možete. jer najopasnije je imati slabo obrazovanog političara na nekom važnom položaju. danas su na položajima ljudi sa završenim fakultetima, al to ne valja, vidimo to, kolku štetu su do sada napravili, da nam fakulteti ne vrijede ništa, i da se ne trebamo zgražati nad listom 1000 najboljih fakulteta svijeta i našom pozicijom tamo. da imate na vlasti seljaka bez ikakve naobrazbe, on ne bi napravio tolko štete, dugova, promašaja. a da imate ljude koje ste do stupanja na dužnost obrazovali za tu funkciju, to bi bio posao. imati čovjeka na vlasti, koji u malom prstu ima povijest ljudskih odnosa, civilizacije, društvenih uređenja od rodovskog društva, plemena, do današnjeg sustava sa slobodama kao nikad u povijesti (na stranu to što imate tolko ograničenja u svemu da nemate osjećaja da uopće imate neku slobodu u bilo čemu...), e to je cilj kojemu treba težiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije