Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo treće suđenje

Horvatinčić: Sotonizira me se, izruguje me se na društvenim mrežama

Šibenik: Počelo novo suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/5
03.10.2018.
u 11:31

Budući da je oba puta zadarski županijski sud odbacio presudu Maje Šupe, Horvatinčiću se sada sudi pred izmijenjenim sudskim vijećem kojim predsjedava sudac Ivan Jurišić

Na županijskom sudu u Šibeniku treći put se sudi zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske tragedije prije više od sedam godina u primoštenskom akvatoriju u kojoj su poginuli bračni par talijanskih nautičara Francesco Salpietro i Mariela Pateli.

Obrana Horvatinčića opet je zatražila izuzeće navodeći da je sudac Ivan Jurišić sudjelovao u određivanju mjera opreza Horvatinčiću nakon pomorske tragedije. Sudac Jurišić Horvatinčićevu odvjetniku Veljku Miljeviću odbio je zahtjev uz obrazloženje da mu je to bilo poznato i prije podnošenja zahtjeva i da to uopće nije osnovano.

Pogledajte video dolaska Horvatinčića i odvjetnika na suđenje

– Možete se žaliti, ali to ne odgađa donošenje odluke – rekao je Jurišić. 

Horvatinčić se prvo požalio da ne čuje dobro suca, a o potom se izjasnio o tome osjeća li se krivim.

– Još jednom izražavam sućut za tragediju i pokušavam stupiti u kontakt s djecom poginulih roditelja i ublažiti gubitak. Nisam kriv – rekao je Horvatinčić.

– Optužba je istaknula u uvodnom govoru da je Horvatinčić vidio nesreću i da je njegova obrana u suprotnosti s izjavama svjedoka. Okrivljeni nije pratio promet pri plovidbi, prekršio je niz pomorskih propisa i to bezobzirno, a posljedica njegova ponašanja jest teška tragedija – istaknula je Irena Senečić iz DORH-a.

– Ne postoji dokaz za odgovornost optuženika i postoje razlozi koji isključuju odgovornost za nesreću. Obrana će inzistirati na iskazima svjedoka Fuchs i Filter te na saslušanju medicinskih vještaka. Nema sumnje da je nezakonit dokaz navodna skica koja je sastavljena od Seljanovskog i optuženika. On je to uzimao nezakonito i narušavajući prava optuženika. On je i više puta intervenirao u skici i to onda nije stvarni dokaz i ona nije odraz onoga što se događalo. Inzistirat ćemo na saslušavanju svih vještaka – rekao je Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Iz DORH-a su zatražili da se pročitaju iskazi i vještačenja, s izuzetkom tzv. pomorskog vještaka Ratka Marinovića, te da se prihvate svi dokazi koji su prije bili odbijeni. Obrana traži Klausa Fuchsa i Anicu Đerđu Dilber kao neposredne očevice te se protive novim pomorskim vještačenjima i traže zahtjev za izdvajanjem iz spisa skice pomorske nesreće sastavljene na dan nesreće.

Izražavam žaljenje i želim, koliko je moguće, ublažiti nesreću obitelji.  Stupio sam  u kontakt s djecom poginulih, napisao e-mail, SMS, What's App i pismo, nadam se da će prihvatiti moju pomoć. Prema njima je otišla odšteta na račune i nadam se da će prihvatiti da pomognem i tu sam da pomognem financijski, ali ne mogu im vratiti oca i majku. I ja jako teško proživljavam ovih osam godina. Sotonizira me se od medija, navode se navodne nesreće od prije 40 godina, izruguje mi se na društvenim mrežama i po pitanju mog zdravstvenog stanja, a ti isti novinari, da trebaju kemoterapije, bili bi manji od makovog zrna. I ovo novo suđenje odraz je pritiska medija – rekao je Horvatinčić.

Tomislavu Horvatinčiću dosad je sudila u dva navrata šibenska sutkinja Maja Šupe koja ga je prvi put osudila na uvjetnu kaznu, a u drugoj presudi oslobodila ga je krivnje zbog sinkope na koju se pozivala Horvatinčićeva obrana. Budući da je oba puta zadarski Županijski sud odbacio presudu Maje Šupe, Horvatinčiću se sada sudi pred izmijenjenim sudskim vijećem kojim predsjedava sudac Ivan Jurišić.

Njega je ovo ljeto Horvatinčićeva obrana pokušala izuzeti od suđenja uz obrazloženje da mu supruga radi u šibenskom DORH-u. Nakon što je šibenski sud odbio zahtjev za izuzećem suđenje Horvatinčiću se nastavlja.

Tomislav Horvatinčić u kolovozu 2011. godine svojim gliserom naletio je na jedrilicu talijanskih nautičara zbog čega su smrtno stradali na licu mjesta. Horvatinčić je u više navrata govorio kako je dogovorio obeštećenje s obitelji poginulih talijanskih nautičara dok su djeca poginulih Talijana u više navrata istaknula da je Horvatinčić njih tužio i da se uopće nije dogovorio u vezi s odštetom.

Pogledajte video s prošlog suđenja Horvatinčiću:

Komentara 132

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
09:10 03.10.2018.

lik je prešel preko jedrilice i ubio dvoje ljudi!jedino o čemu se ovdje može pričati je koliko godina mora ić u zatvor!sve drugo je lakrdija!

DE
DenemTiga
09:08 03.10.2018.

A kaj je sa sutkinjom, ona i dalje radi i "pošteno sudi"?

Avatar raco
raco
08:59 03.10.2018.

lakrdija od pravosuđa. Tri puta sude istom čovjeku. Na kraju će ih još tužiti Europskom sudu za ljudska prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije