Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog pesticida zabranjenog u EU povlači se sve više proizvoda

U sezamovim sjemenkama iz Indije opasni etilen oksid

Sezam - ilustracija
Foto: Pixabay
1/2
09.03.2021.
u 09:25

Zabilježene su i 1000 puta veće količine od dopuštenih

Grisini sa sezamom i makom talijanske tvrtke La Mole (Sfortini Sesamo), hamburger pecivo bez glutena njemačkog proizvođača Schnitzer, sjemenke sezama talijanskog proizvođača Fertitecnica Colfiorito SRL, čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom španjolskog proizvođača Chocolates Torras... određene gramaže i LOT brojeva te roka trajanja samo su neki u nizu proizvoda koji se sve učestalije povlače iz hrvatskih trgovina.

Razlog – povećane količine pesticida etilen oksida, što znači da proizvodi nisu u skladu s Uredbom EU o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla te predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje. Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kažu kako je samo od listopada prošle godine do danas povučeno ili opozvano s tržišta 29 različitih proizvoda iz trgovina, od sjemenki sezama do gotovih proizvoda sa sjemenkama sezama poput krekera, grickalica, smjesa za kruh i namaza te su radi zaštite potrošača i objavljene odluke o njihovu povlačenju.

Putem europskog Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje prve su dojave o vrlo visokim razinama etilen oksida u određenim serijama sezamova sjemena uvezenima u EU, a podrijetlom su ili poslane iz Indije, registrirane još u rujnu lanjske godine. Prva je na taj incident upozorila Belgija, nakon čega je uslijedilo masovno povlačenje spornih proizvoda. Previše pesticida u sezamu pronašli su i u Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Italiji, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj..., a EU je i dodatno obvezala uvoznike da na granicama analiziraju sjemenke podrijetlom iz Indije.

– Pritom se broj nesukladnih serija proizvoda povećao, a zajedno s tim i broj RASFF obavijesti koje su se odnosile i na našu zemlju – kaže dr. sc. Dražen Knežević, voditelj HAPIH-ova Centra za sigurnost hrane.

Dodaje kako su pojedini subjekti iz opreza i sami povlačili svoje gotove proizvode s tržišta iako u njima nije bila dokazana prisutnost etilen oksida. Doznajemo kako opasan pesticid zbog svoje toksičnosti u EU nije odobren ni kao aktivna tvar za uporabu u sredstvima za zaštitu bilja, a ako se ipak nađe u hrani, tolerira se do 0,05 mg/kg. U određenim serijama koje su pak povučene s EU tržišta zabilježene su, međutim, i 1000 puta veće količine od dopuštenih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije