Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motalica

U serijsku proizvodnju napokon kreće nagrađeni izum Vladimira Dolenca

Vladimir Dolenc
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/4
09.12.2014.
u 11:59

Hidraulični uređaj za razmotavanje i namatanje plastičnih cijevi, elektro i telekomunikacijskih kabela, popularno nazvana motalica, uspješno je prošla fazu ispitivanja u realnim uvjetima na gradilištu i pokazala se potpuno učinkovitom, što je inovator Vladimir Dolenc

Vinkovački inovator Vladimir Dolenc (na fotografiji) koji je na međunarodnoj izložbi inovacija EUREKA 2009. u Bruxellesu nagrađen zlatnom medaljom s posebnom pohvalom za inovativnost, primjenjivost i učinkovitost te uštedu na radnoj snazi i vremenu za uređaj za razmotavanje i namotavanje te polaganje plastičnih cijevi, napokon je dočekao da njegov izum krene u redovitu proizvodnju nakon što je izrađen prvi ogledni primjerak.

Hidraulični uređaj za razmotavanje i namatanje plastičnih cijevi, elektro i telekomunikacijskih kabela, popularno nazvana motalica, uspješno je prošla fazu ispitivanja u realnim uvjetima na gradilištu i pokazala se potpuno učinkovitom, što je inovator Vladimir Dolenc i očekivao. Dolenc je od rujna zaposlen u osječkoj tvrtki Eurometal d.o.o. gdje radi u sektoru razvoja
tvrtke i gdje je prototip motalice dorađen i usavršen tako što je adaptiran prihvat uređaja na rovokopač preko brze spojke pa je sada potrebno 60 sekundi da se uređaj instalira ili deinstalira.

- Uređaj je ispitan na gradilištu obnove vodovoda u Županji i pokazao se odličnim. Osim ove inovacije, zbog kompatibilnosti procesa izgradnje vodovodnih i plinofikacijskig sustava s motalicom, u praksi je ispitana i "dvokonusna uvodnica" plastičnih cijevi kroz horizontalne bušotine u zemlji, ispod kolnih ulaza, parkirališta i drugih infrastrukturnih objekata koji se zbog velikih troškova sanacije ne kopaju površinski, te se također pokazala potpuno funkcionalnom i učinkovitom. Nakon praktične provjere ovih inovacija  sve je spremno za serijsku proizvodnju u našoj tvrtki - kaže Dolenc dodajući kako motalica ima i mogućnost namotavanja plastičnih cijevi za navodnjavanje  poljoprivrednih površina jer je predviđen njezin priključak kao pomoćno oruđe na poljoprivredne traktore.

Dolenc je izračunao da je za hektar površine za navodnjavanje potrebno 600 metara cijevi koje njegov uređaj postavi gdje je potrebno za 60 minuta i za isto vrijeme ih namota i premjesti na drugo mjesto koja valja navodnjavati. Kod uporabe motalice u vodovodnoj i plinovodnoj infrastrukturi inovator Dolenc je kod konstrukcije stroja vodio računa o potpunoj zaštiti cijevi od oštećenja, oblaganjem svih dodirnih točaka uređaja i bunta cijevi gumom 10 milimetara, o sigurnosti djelatnika od ozljeda pri radu tako što je cijev za razmotavanja i polaganja sigurno pričvršćena uz stroj, posebice na kraju razmotavanja cijevi, koja se, ukoliko nije osigurana, najčešće nekontrolirano ponaša, a zbog svoje elastičnosti i tvrdoće u tom trenutku može nanijeti ozljede djelatnicima, ali i materijalnu štetu okolnim objektima, vozilima i pješacima u prometu, jer se razmotavanje najčešće odvija uz samu prometnicu ili pločnik.

- Druga inovacija, dvokonusna uvodnica također se u praksi pokazala učinkovitom, tako što se cijevi promjera od 63 do 225 mm pomoću nje, neoštećenje i sigurno pričvršćene uz uvodnicu mogu provlačiti kroz horizontalne bušotine u svim uvjetima na gradilištu, u vodi i blatu, nema ulaska nečistoća u cijev, a uvodnica može proširiti bušotine do 30 posto promjera cijevi. Po završenom polaganju cijevi skida se sa neoštećene cijevi za 30 sekundi, a cijev je bez dodatnih rezanja zbog oštećenja odmah spremna za spajanje elektro ili običnim vijčanim spojnicama- pojašnjava svoju inovaciju Vladimir Dolenc.

>> Ostvaren san vinkovačkog inovatora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije