Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus U SVIJETU

Velik skok broja zaraženih u BiH: Zabilježeno čak 311 novih slučajeva

Koronavirus u Srbiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.07.2020.
u 13:09

Privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez objavila je u četvrtak da je testiranje pokazalo da je pozitivna na novi koronavirus, ali dobro se osjeća.

Sjedinjene Države u četvrtak su zabilježile novi rekord u dnevnom broju zaraženih koronavirusom, s više od 65.500 novih slučajeva u protekla 24 sata, pokazuje izračun koji je u 20.30 sati po mjesnom vremenu objavilo sveučilište Johns Hopkins.

Tijek događaja:

13:00 – U Sloveniji su u zadnja 24 sata na koronavirus testirane 1793 osobe te je potvrđeno 17 novih slučajeve zaraze, objavila je u petak slovenska vlada.

Broj novozaraženih u Sloveniji zadnja dva tjedna varira, ali je uglavnom u porastu, no u Hrvatskoj je trend rasta izraženiji, pa će pitanje suzbijanja novih zaraza i epidemiološki standardi biti jedno od pitanja na popodnevnom sastanku koji će u Otočcu ob Krki održati predsjednici dviju vlada, Janez Janša i Andrej Plenković, potvrdio je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin.

Ako ne budu "učinkovito" suzbile daljnje širenje koronavirusa, Slovenija i Hrvatska mogle bi se naći u opasnosti da ih se gleda kao na balkanske zemlje u kojima je velik nekontroliran broj novih dnevnih zaraza, upozorio je slovenski glasnogovornik.

12:31 – U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu otkako se virus SARS-CoV-2 pojavio u toj zemlji početkom ožujka.

Iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo priopćili su kako je u protekla 24 sata testirano nešto više od 1700 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 196 osoba s područja Federacije BiH te kod 114 iz Republike Srpske.

Pojedinačni je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje su potvrđena 72 nova slučaja, a jedna osoba preminula je u bolnici gdje je bila na respiratoru. Još jedan smrtni slučaj prijavljen je i u RS odnosno u Banjoj Luci, gdje je od četvrtka zaraza potvrđena kod 27 osoba.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković upozorio je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kako je zdravstveni sustav u tom entitetu pod velikim pritiskom zbog naglog rasta broja zaraženih.

10:47 –  Dvoje stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije stiglo je u Kinu, gdje će provesti dva dana kako bi izvršili potrebne pripreme za istragu podrijetla COVID-19 pandemije. 

U Pekingu će raditi na tome stručnjak za životinje i jedan epidemiolog kako bi bolje razumjeli kako je virus prešao sa životinje na čovjeka. U ovom trenutku vjeruje se da je virus nastao kod šišmiša, nakon toga prešao je na neku drugu vrstu sisavaca, a zatim je došlo do transmisije na čovjeka na tržnici u Kini prošle godine, prenosi Daily Mail. 

10:15 – Australija će prepoloviti broj građana kojima će svaki tjedan biti dopušten povratak iz inozemstva, izjavio je premijer Scott Morrison u petak dok vlasti pokušavaju suzbiti širenje COVID-19 u drugom najnaseljenijem gradu u zemlji. 

Izbijanje zaraze u Melbourneu nagnalo je saveznu državu Victoriju da u tom gradu uvede mjere samoizolacije za oko pet milijuna stanovnika.

Država Victorija zabilježila je 288 novih slučajeva u petak. To je rekordni dnevni porast u zemlji od početka pandemije, što je izazvalo uzbunu zbog lokalne transmisije u Australiji, u kojoj je većina slučajeva zaraze došla od povratnika u zemlju. 

6:30 – Ukupan broj zaraženih u SAD-u od izbijanja pandemije sada je više od 3.11 milijuna. Prethodni rekord ostvaren je u utorak, s više od 60.200 novih slučajeva u jednom danu.

6:28 – San Salvador, glavni grad Salvadora, u "kritičnoj je fazi" nakon porasta broja umrlih u epidemiji koronavirusa i zbog opterećenja zdravstvenog sustava, upozorila je u četvrtak nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF).

"Već smo u kritičnoj fazi. MSF bilježi porast broja umrlih kod kuće prije dolaska naše hitne službe", rekao je koordinator za Salvador, Luis Romero u priopćenju.

Koordinacija za prijam pacijenata u bolnicu "sve je teža", dodao je. Salvador, površine 20.742 četvorna kilometra, sa 6,6 milijuna stanovnika, zabilježio je 8844 osobe zaražene koronavirusom i 243 umrle. Žarišta epidemije u zemlji jesu San Salvador i Soyapango, koji graniči s prijestolnicom.

"Primjećujemo naglo pogoršanje posljedica pandemije na stanovništvo i na zdravstveni sustav", ističe MSF u priopćenju.

MSF ocjenjuje da je porast broja umrlih zadnjih mjeseci izravno povezan sa slabim pristupom osnovnoj medicinskoj skrbi, što pridonosi pogoršanju zdravlja pacijenata koji boluju od kroničnih bolesti.

Osim toga, hitna medicinska služba i bolnice "rade na granici svojih mogućnosti".

"Bitno je poboljšati koordinaciju, povećati broj raspoloživih kreveta i osigurati zaštitne mjere u bolnicama kako bi se zajamčila sigurnost osoblja i pacijenata", dodaje koordinator MSF-a. Privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez objavila je u četvrtak da je testiranje pokazalo da je pozitivna na novi koronavirus, ali da se dobro osjeća.

6:25 – "Pozitivna sam na COVID-19, dobro se osjećam i radim u izolaciji. Zajedno idemo dalje", napisala je Anez na Twitteru.

"Četrnaest dana bit ću u karanteni i još ću se jednom testirati. Dobro se osjećam", dodala je 53-godišnja desna čelnica u videoporuci objavljenoj na istoj društvenoj mreži.

Ovo je drugi čelnik neke južnoameričke države pozitivan na koronavirus nakon brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara koji je to objavio u utorak. U Venezueli je zaražen predsjednik Narodne ustavotvorne skupštine i čelnik Socijalističke stranke Diosdado Cabello.

Jeanine Anez zamijenila je lijevog predsjednika Eva Moralesa koji je odstupio u studenome 2019. Bolivija, zemlja s 11 milijuna stanovnika, ima ukupno 42.984 zaraženih i 1577 umrlih od COVID-19.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar dzambo
dzambo
08:14 10.07.2020.

Rekordan broj zarazeni JE ZATO sto Amerika i dalje testira najvise svojih stanovnika nego ijedna druga drzava u svijetu...a nisu napisali ''usput'' da i pored novih brojeva testirani & zarazeni DA JE I DALJE U PADU broj umrlih ili oni koji zavrse na respiratorima...A TI SU BROJEVI najvazniji...i na kraju da Amerika netestira u tolikim brojevima svoje nove gradjane NE BI NI BILI toliki brojevi....nema testiranja....nema virusa....i ono zadnje mnogi od tih novih testirani & zarazeni NEMA neke jace simptome STO NIJE bija prije slucaj....kad vec objavljuju u naslove razne onda neg objave sve BROJEVE koliki su bili prije a koliki sada, mislim SVE BROJEVE...

FA
fajlpz
07:20 10.07.2020.

65000 umrlih?

Avatar GeniKameni
GeniKameni
07:11 10.07.2020.

Rusite onaj zid na meksickoj granici! Ako slavni virus nastavi ovako harati, USA ce ostati bez stanovnika! Jedino sto ih moze spasiti je potpuno otvaranje granica, ukidanje policije, strogi razmak izmedju prezivjelih od barem 10 metara jer najnovija istrazivanja pokazuju da je slavni virus izvrstan u skoku u dalj..., protjerivanje Trumpa u Sjevernu Koreju, obavezno cijepljenje i chipiranje stanovnistva... To je nekakav minimum minimuma, ostale mjere ce najaviti onaj okorjeli marksist na celu WHO-a, celnici IMF-a, Svjetske banke, raznih investicijskih fondova ili sveprisutni Bill Gates...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije