Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
olakšice

U Saboru prihvaćena inicijativa HOK-a za pomoć obrtnicima stradalim u poplavi

'09.12.2012., Zagreb - Predsjednik Hrvatske obrtnicke komore Dragutin Ranogajec. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Boris Ščitar/Večernji list
22.05.2014.
u 11:07

U akciju solidarnosti za stanovnike stradale od poplava, uključila se i Hrvatska obrtnička komora, prikupljanjem financijske pomoći na razini cijelog komorskog sustava

Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora prihvatio je jučer inicijativu HOK-a za prijedlog zakona za pomoć obrtnicima na poplavljenim područjima, a koji bi regulirao olakšice za stradale obrtnike.

- U ovim okolnostima, kao interesna organizacija obrtnika, imamo dužnost misliti i na probleme i potrebe obrtnika koji su zbog obilnih poplava onemogućeni u obavljanju svoje djelatnosti, a to znači i stvaranja prihoda.  Problem koji se ispriječio obrtnicima i cijelom malom gospodarstvu zbog napuštanja svojih radionica i to naglo, bez ikakvih dokumenata, tiče se njihovih obveza u pogledu poštivanja različitih administrativnih postupaka i osobito propisanih rokova - istaknuo je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, imenovani član Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora.

Ranogajec je predložio da se posebnim zakonom suspendiraju takvi administrativni postupci i rokovi kao što su npr. prijave obveza Poreznoj upravi, radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i sve tome slično. Posebice je važno da poplava i nemogućnost ispunjavanja obveza u roku, kasnije ne dovedu do kažnjavanja zbog prekršaja. Tim zakonom predvidjela bi se iznimka koja bi omogućila obrtnicima, koji privremeno obustave poslovanje, da ih se oslobodi plaćanja obveznih doprinosa za to razdoblje privremene obustave. Naime, kao fizičke osobe osigurane temeljem obrta kao osnovne djelatnosti, obrtnici i tijekom privremene obustave poslovanja ostaju obrtnici sa svim obvezama bez obzira na razlog obustave, osim u slučaju bolovanja ili rodiljnog dopusta kada su doprinosa oslobođeni.

 Ovakav izuzetak može se učinkovito propisati samo zakonom, jer se time obustavlja primjena odredbi drugih zakona, koji državna tijela obvezuju na poštivanje rokova. Postoji i mogućnost da Vlada uredbom nešto takvo uređuje, ali uredbe sa zakonskom snagom ima ograničenja jer ju Vlada može donijeti samo izvan sjednice Hrvatskog sabora te ne može imati povratno djelovanje.

 - Zato za zakon predlažem još jedan izuzetak, a to je djelovanje unatrag, što je Ustavom omogućeno kao izuzetak iz posebno opravdanih razloga, a procjenjujem da ove poplave to svakako jesu. Djelovanje unatrag predlažem počevši od 12. svibnja 2014. godine. Za odredbe o neizricanju kazni za propuste takve vrste nije potrebno djelovanje unatrag, jer će takvi postupci tek biti pokrenuti -  naglasio je Ranogajec.

U akciju solidarnosti za stanovnike stradale od poplava, uključila se i Hrvatska obrtnička komora, prikupljanjem financijske pomoći na razini cijelog komorskog sustava – od udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora te od obrtnika i zaposlenika, a prikupljena sredstva uplaćivat će se Hrvatskom Crvenom križu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije