Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA FBIH Riješena raspodjela postotka 3,05 iz neustavnoga zakonskog članka

U proračun FBiH 1,742.368 KM

16.02.2009.
u 23:00

Vlada FBiH je na prijedlog ministra financija Vjekoslava Bevande donijela odluku o raspodjeli sredstava u iznosu od 3,05 posto iz neustavnog članaka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. Riječ je o proračunskim sredstvima za naknade nezaposlenim razvojačenim braniteljima u iznosu od 3,05 posto od ostvarenih prihoda.

Odluka suda
Podsjetimo, Ustavni sud FBiH svojim aktom iz prosinca prošle godine potvrdio je mišljenje i stav federalnog ministra financija da u implementiranju presude suda postoji “otvoreno” pitanje raspodjele postotka 3,05 posto iz neustavnog članaka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH te da je to pitanje za koje Ustavni sud FBiH nije nadležan. Naime, u obrazloženju suda se navodi da je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o javnim prihodima FBiH na snazi, osim u odnosu na članak 1 Zakona.

Raspodjela u 2 smjera
Ostale odredbe Zakona nisu ocijenjene neustavnim i ostale su na snazi do roka važenja Zakona, konkretno do 31. prosinca 2008. Ministarstvo financija FBiH predložilo je da odluka o raspodjeli slijedi stavove Ustavnog suda FBiH iznesene u presudi u prosincu 2008. Riječ je o sredstvima koja su izuzeta iz proračuna županija od 10. do 31. prosinca 2008., a koja su izdvojena na poseban račun raspodjele između FBiH i županija.

Taj bi novac bio raspoređen da nije došlo do neustavne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, čemu je najviše kumovao premijer Branković. U svjetlu odluke suda, ministar financija Bevanda sukladno Odluci o raspodjeli sredstava 3,05 posto iz neustavnog članka Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH predložio je da Ministarstvo financija donese instrukciju kojom će naložiti depozitnoj banci da izvrši raspodjelu zadržanih sredstava s posebnog računa na način koji je Vlada utvrdila.

Po toj odluci, raspodjela 3,05 posto novca s jedinstvenog računa raspodijelila bi se u dva smjera. U proračun Federacije BiH usmjerit će se 41,64 posto ili 1,742.368 KM, a u proračun županija 58,36 posto, odnosno 2,442.103 KM.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije