Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kušali \'izloške\'

U Požegi otvorena izložba \'Baš se nekad dobro jelo\'

požega,jelo,izložba (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/4
19.05.2012.
u 15:58

Izložba je podsjetila na zaboravljena jela kao što je turšija od miholjača, čaj od višnjevačkih grančica, med od repe, čorbu od trganaca, tortu od punča požeških gospođa, paštetu od kuhane šunke, požeške fakine..

U povodu Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Požega priredio je zanimljiv program pod nazivom „Baš se nekad dobro jelo“ koji se izvrsno uklopio u ovogodišnju temu „Muzeji u svijetu promjena - Novi izazovi – nove ideje“. Posjetitelji su prvo imali priliku razgledati etnografsko fotografsku izložbu na kojoj su prezentirana jela s receptima i fotografijama postupka njihove pripreme snimljenih u autentičnim prostorima.

Izložba je podsjetila na zaboravljena jela kao što je turšija od miholjača, čaj od višnjevačkih grančica, med od repe, čorbu od trganaca, tortu od punča požeških gospođa, paštetu od kuhane šunke, požeške fakine itd.

- Među mnogim neistraženim etnološkim područjima Požege i Požeštine tradicijska prehrana je tema kojoj nema kraja u smislu istraživanja i načina muzejskog interpretiranja. Imamo sreću da raspolažemo sa sjajnim izvorima, povijesnim zapisima, neobjavljenim rukopisima, sjećanjima, neprocjenjivom evidencijom svakodnevnih obroka požeškog gradonačelnika Franje Cirakija s početka 20. stoljeća. Zahvaljujući tome ali i živućim kazivačima te volonterima u rekonstrukciji jela ovim istraživanjima uspjeli smo ući u trag mnogim, a gotovo već zaboravljenim jelima - istaknula je Maja Žepčević Matić, autorica izložbe i voditeljica istraživanja o tradiciji prehrane požeškog kraja prezentirane na internetskom bloku "Muzej u loncu".

Tema gastro povijesti, dodala je autorica izložbe, vrlo je zahvalna za promociju grada i požeškog kraja jer ga opisuje na najbolji mogući način i to svim čulima. Prije početka otvaranja izložbe požeški gradonačelnik Zdravko Ronko čestitao je svima koji doprinose djelovanju muzeja kao ustanove Međunarodni dan muzeja darujući Gradskom muzeju dva reljefa akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Kiparica je Muzeju darovala svoj rad, a Grad Požega izljev u bronci. Drugi o dio programa odvijao se u hotelu Grgin dol gdje je priređena degustacija desetak tradicijskih jela požeškog kraja.

O važnosti čuvanja tradicijskih jela govorila je Požežanka Ivanka Biluš, autorica preko 50 kuharica, dugogodišnja direktorica Podravkinog centra za istraživanje i promicanje hrane te voditeljica projekta "Male tajne velikih majstora kuhinje" te Božica Brkan, autorica brojnih knjiga o hrani, dugogodišnja urednica Večernjakovog Vrta, urednica internetskog magazina "Oblizeki" te organizatorica brojnih sajmova hrane i pića. Ona je posebno pohvalila gastro istraživački rad muzejskih djelatnika što je danas prava rijetkost te ih potaknula da nastave s njime uz nadu da će netko od lokalnih restorana prepoznati vrijednost tradicijskih jela te ih staviti u svoju ponudu.

Komentara 3

LA
Lavica7
16:39 19.05.2012.

Bar se nekad dobro jelo...

BA
baš
18:51 19.05.2012.

Oni koji su nekada jeli \"travnate\" proizvode i malo masti sada su zdravi i prave prosjek. Oni koji sada jedu hamburgere i pomfrit, tek će se vidjeti koliko će živjeti i kakvi će biti. Ali budimo iskreni više nema zdrave hrane, nema šanse uzgojiti nešto bez herbicida, fungicida, pesticida i ostalih kemikalija. Zamislite koliko je tlo koncentrirano time (ili bolje zasićeno) a i zrak. Živjet ćemo uz pomoć medicine, a polovica će nas biti od umjetnih dijelova i bez dijelova tijela. Eto, zaključio sam ja da je dobra hrane ona koja nije ukusna, ona koje se malo jede i onu koju možemo provariti radeći pomalo fizičke poslove (budimo iskreni nije se nekada tako puno radilo).

BB
brle brkić
08:28 20.05.2012.

To su nama naši stari ostavili a mi ćemo mladima ostavit \"al se nekad dobro jelo gledalo\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije