Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 203
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zmajlović u zagorju

'U ovoj županiji briga o okolišu se ne vodi samo deklarativno'

Zmajlović u Zagorju (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/8
03.05.2013.
u 15:48

"Uspavani ljepotan" dvorac Bračak revitalizacijom će postati centar održivog korištenja energije

BRAČAK – Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je posjetio Zagorje, gdje je pozdravio napore koje Krapinsko-zagorska županija ulaže u promicanje važnosti energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Ministar je kod dvorca Bračak prisustvovao potpisivanju sporazuma između Krapinsko-zagorske županije i Fonda za energetsku učinkovitost o provedbi projekta sanacije i revitalizacije zapuštenog dvorca Bračak u edukativno-prezentacijski centar iz područja energetike i zaštite okoliša, za koji je iz Fonda za zaštitu okoliša izdvojeno 4,9 milijuna kuna. Županica Sonja Borovčak i direktor Fonda Dinko Polić potpisali su i Ugovor o sufinanciranju 1.176.000 kuna za projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima.

– U ovoj županiji briga o okolišu se ne vodi samo deklarativno, već i na terenu. U Hrvatskoj smo preuzeli velike obaveze i standarde koje treba financirati i do 2020. godine 20 posto od ukupno potrošene energije mora dolaziti iz obnovljivih izvora energije, a sada smo na 12 posto – rekao je ministar Zmajlović, nazvavši dvorac Bračak uspavanim ljepotanom koji će opet biti funkcionalan i imati edukativan karakter. Direktor REGEA-e Julije Domac istakao je da je cjelokupan projekt rekonstrukcije dvorca vrijedan 22 mlijuna kuna, a županica Sonja Borovčak najavila je da će radovi moći krenuti najesen te da će to biti energetski edukacijski centar za sjeverozapadnu Hrvatsku, u čijem će financiranju sudjelovati Fond, država i strani izvori financiranja, primjerice Norveška.

Ministar Zmajlović posjetio je i eko-vrtić Zlatni dani u Zlatar Bistrici, gdje su mu svoje aktivnosti predstavili vrtić, eko-škola OŠ Zlatar Bistrica i Eko-udruga Lijepa naša, kao i odlagalište otpada Tugonica u općini Marija Bistrica, koje je u fazi sanacije, koju FZOEU sufinancira s 9,3 milijuna kuna. Posjet Zagorju ministar Zmajlović nastavit će u Klanjcu na proslavi Dana grada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije