Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica Bljeska u ozračju trzavica

U Okučanima bez oznaka HOS-a, Milanović pozvao generala Džanka

Foto: Ured predsjednika RH
1/3
30.04.2021.
u 13:00

Culej: Ako su nas natjerali da oprostimo zločincima, onda bi oni trebali okončati svoje trakavice u zajedničkom interesu

Upogonjena neodmjerenim izjavama proteklih dana, uvertira obilježavanja obljetnice Bljeska prolazi u ritmu trzavica između Pantovčaka i Banskih dvora, a koplja se lome na problematici zajedničkog odnosno odvojenog polaganja vijenaca, kao i pitanju hoće li vojni vrh sudjelovati u protokolu, što je Zoran Milanović označio problematičnim i upitnim.

No, jedno je sigurno: sutra se u Okučanima neće odvijati repriza prošlogodišnjeg skandala, kada je predsjednik napustio svečanost nakon što je u službenom protokolu uočio predstavnika branitelja Zorana Marasa u majici s obilježjima HOS-a. Za predsjednika Udruge Specijalne policije kojemu upravo istječe mandat bit će to posljednji službeni istup u javnosti pa na obljetnicu Bljeska stiže u društvu novoizabranog predsjednika Steve Culeja, no obojica bivših specijalaca sada neće isticati HOS-ova obilježja. Za to, kaže Maras, sada nema razloga.

‘Majica je bila izraz revolta’

– Moja majica bila je izraz revolta zbog predsjednikove izjave u Jasenovcu prošle godine, kada je rekao da spomen-ploču braniteljima HOS-a treba nekamo baciti. No, prije nekoliko dana predsjednik je ljudski rekao da je pogriješio i mislim da to govori o veličini čovjeka. Iako između nas očito postoje neka razmimoilaženja, vjerujem da bismo pronašli zajednički jezik da se više razgovara. Poštujem instituciju predsjednika koji ima demokratski legitimitet, kao i njegove birače – rekao nam je Maras, koji je odlučio ne kandidirati se za novi mandat u Udruzi Specijalne policije iz osobnih razloga, a na obljetnicu Bljeska ove godine dolazi u majici s obilježjima svoje udruge.

Njegova nasljednika Stevu Culeja također smo pitali što planira odjenuti za Okučane.

– Hoće li to biti jakna Specijalne policije, crni duks ili odijelo još ću vidjeti, uglavnom, dolazim bez znakovlja HOS-a jer nisam bio pripadnik te postrojbe, premda je meni taj znak posebno drag, kao i taj pozdrav – kazao nam je Culej kojeg smo potom pitali za nesuglasice između predsjednika i premijera vezane uz obilježavanje Bljeska.

– To njihovo prepucavanje zasigurno jako štetno djeluje na nas kojima je to bitno, a bitno je onima koji su stvarali hrvatsku državu. Neka se ujedine oko naplate ratne odštete, pitanja nestalih i odštete za logoraše – kaže Culej.

Osvrnuo se potom i na spornu točku vezano za nazočnost vojske na obljetnici.

– Bez obzira na to što dolazim iz HDZ-a, to nema nikakvu ulogu u mojem djelovanju u Udruzi jer sam u Saboru pokazao da zastupam stavove koji su se često kosili sa stavovima stranke i premijera, ali sada moram otvoreno reći da mi se ne dopada Milanovićeva ideja zato što bi on morao znati što znači počasna garda i što znači odora, pogotovo na takvim mjestima na kojima se održavaju naše svetinje. Smatram da netko tko nije bio u Domovinskom ratu ne treba narušavati ono što su oni koji su stvarali tu državu prijašnjim protokolima već utvrdili, i pritom ne aludiram samo na njegovu neangažiranost u Domovinskom ratu, nego na sve one koji se nisu tada uključili, da nam ne prekrajaju povijest, naše odore i naša obilježavanja. Ako su nas natjerali da oprostimo zločincima, onda bi oni trebali okončati svoje trakavice u zajedničkom interesu – oštar je Culej, apelirajući na to da bi se državni vrh trebao ugledati na branitelje i stradalnike koji će u Okučanima odati počast poginulima jedinstvenim vijencem.

Iz Splita o vlastitu trošku

Prošlogodišnju obljetnicu Bljeska, podsjetimo, zasjenio je i skandal zbog umirovljenog generala Luke Džanka koji je sa svojim postrojbama prvi ušao u Okučane, a za kojeg u protokolu nije bilo mjesta. Zanimalo nas je hoće li nazočiti ove godine.

– Ni ove ni proteklih godina organizator me nije pozvao, ali zato je to učinio predsjednik Milanović. Ponudio je i prijevoz iz Splita, ali kako ne želimo da trošak padne na porezne obveznike, taj će put platiti moja udruga VeDRA, iz naših džepova. U Okučanima ću biti uz predsjednika Milanovića – kaže Luka Džanko, koji ima poruku i za državni vrh.

– Vojska na obljetnicama tradicija je svuda u svijetu i trebamo se držati normi. Moramo imati jedinstveni stav da je vojsci mjesto u Okučanima i da vojska ne smije biti kolateralna žrtva nesuglasica između predsjednika i premijera – zaključio je general.

FOTO: Milanović u Borovu položio vijenac kod Spomen obilježja poginulim redarstvenicima

1/7

Komentara 120

𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
14:49 30.04.2021.

Jugokomunistima smeta 'za dom spremni' jer ih podsjeća na raspad njihove šugoslavije

Avatar southman
southman
13:14 30.04.2021.

Lijepo. Sad kad ste se odrekli ZDS lijepo dođite sa srpom i čekićem na kapama !

DU
Deleted user
14:07 30.04.2021.

VEDRA??? Džanko osnovao udrugu(veterani domovinskog rata antifašisti). Znači li to, da smo mi koji nismo članovi te udruge fašisti??? Zanimljivo, nijedna postrojba HV nije nosila ime nekog partizana(koji su si uzeli ekskluzivno pravo na antifašizam). Da je Džanko ovako govorio u ratu, vjerojatno ne bi imao kome zapovijedati. U konačnici svi smo bili i ostali antifašisti i pobijedili smo prekodunavske fašiste. Sad me možete opet blokirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije