Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Satiričko kazalište mladih

U novoj kazališnoj sezoni glume profesionalni glumci

kazalište
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
05.11.2014.
u 19:08

Glumci se nadaju da će njihovu prvu profesionalnu predstavu "O gnjidama i glumcima", u kojoj se radnja vrti oko dva španjolska glumca iz 16. stoljeća, slavonskobrodska publika dobro prihvatiti

Brodsko Satiričko kazalište mladih u novu kazališnu sezonu ulazi s prvom hrvatskom scenskom izvedbom predstave "O gnjidama i glumcima" španjolskog suvremenog autora Jose Sanchisa Sinisterrea, a značajna je novost i to da će upravo tu predstavu, po prvi puta nakon gotovo 65 godina kazališnog amaterizma, izvoditi profesinalni slavonskobrodski glumci Luka Stilinović i Matej Safundžić, koji su ove jeseni na osječkoj akademiji završili prvi stupanj studija glume i lutkarstva, te najavljenu predstavu sami režirali i postavili na pozornicu. Još se jedino najstariji Brođani sjećaju nekadašnjeg slavonskobrodskog Kazališnog ansambla koji je s profesionalnim glumcima djelovao svega dvije godine i to od 1949 do 1952. godine, pa povratak dvojice završenih glumaca kući u Slavonski Brod budi nadu i o eventualnom osnivanju brodskog profesionalnog kazališta. Urode li pregovori s gradom i županijom, ali i s gradskom razvojnom agencijom koja je voljna pripremiti sve potrebne projekte za osiguranje određenih financijskih sredstava iz EU fondova, kojih za razvoj kulture i kazališta u malim sredinama još uvijek ima dovoljno, mogao bi to biti i uvod u početak obnove zgrade Hrvatskog doma koji bi nakon više od pola stoljeća postao dom profesionalnom kazalištu. Premijera predstave najavljena je za 12. studenog u kazamatu Tvrđave Brod, a dvojici mladih glumaca biti će to prva profesionalna predstava i izlazak u javnost nakon što su završili akademiju.

-Satiričko kazalište mladih izuzetno je ponosno na glumački dvojac koji je potekao iz našeg kazališta. Premijeru smo predvidjeli da bude u dvije večeri i to 12. i 13. studenog, a razlog je jednostavan jer je broj sjedećih mjesta u kazamatu ograničen na svega stotinu gledatelja. Naravno, ovo neće biti jedine izvedbe. Već smo u pregovorima s Gradskom upravom da nam tvrđavski kazamat ustupi još nekoliko puta, obzirom da je idealan za izvođenje manjih komornih predstava poput ove, ili nedavno pred Brođanima izvedene monodrame "Eloise" - istaknuo je umjetnički ravnatelj Satiričkog kazališta mladih Silvio Stilinović.

Glumci se nadaju da će njihovu prvu profesionalnu predstavu "O gnjidama i glumcima", u kojoj se radnja vrti oko dva španjolska glumca iz 16. stoljeća, slavonskobrodska publika dobro prihvatiti. U predstavu su uložili jako puno truda i stačenog znanja i svojevrsna im je odskočna daska na početku karijere, daska bitna za budući profesionalni glumački razvitak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije