Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORDAN JANDROKOVIĆ

U nedjelju oko 23 sata neslužbeni rezultati izbora u HDZ-u

Gordan Jandroković - Na štednji sad ima 112 tisuća eura i 745 tisuća kuna, dok je 2018. imao 32 tisuće eura. Dio ušteđevine namaknuo je, zapisao je u imovinskoj kartici, i prodajom imovine
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/2
11.03.2020.
u 14:59

Vezano uz predizbornu kampanju, ocijenio je da se čulo dosta poruka koje, po njemu, ne bi trebali izgovarati stranački kolege.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u srijedu da će se rezultati unutarstranačkih izbora za novo vodstvo stranke znati u nedjelju, 15. ožujka oko 23 sata, a da drugog kruga neće biti jer pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova.

Pozivajući članstvo da u nedjelju od osam do 19 sati izađe na unutarstranačke izbore, Jandroković je kazao da je to prvi puta u povijesti HDZ-a da se, između više kandidata, izravno biraju predsjednik, njegov zamjenik i četiri potpredsjednika HDZ-a.

Naveo je i da neće biti drugog kruga u izborima za predsjednika i zamjenika predsjednika stranke za što se natječu po dva kandidata te, sukladno pravilima, pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova stranačkog članstva.

Objašnjavajući izborni proces, rekao je da će se moći birati na 585 biračkih mjesta, od čega će njih 566 biti u Hrvatskoj, a 19 u inozemstvu. Na izbore će moći izaći ukupno 210.384 glasača - njih 206.976 u Hrvatskoj te 3408 u inozemstvu. Pri tome su za sve funkcije u stranci tiskana 631.152 glasačka listića.

Jandroković je rekao da su birački odbori sastavljeni od pet članova koje je imenovalo Središnje izborno povjerenstvo, a svaki od predsjedničkih kandidata će u birački odbor moći imenovati svog predstavnika koji je punopravni član biračkog odbora. Stoga će u biračkim odborima biti zastupljeno oko 4000 stranačkih volontera.

U izbornom procesu sudjelovat će oko 5000 ljudi

Također, kazao je Jandroković, svi kandidati za zamjenike predsjednika  i potpredsjednike HDZ-a mogu imenovati svoje promatrače na biračkim odborima. "Na taj način kroz biračke odbore i pomatrače oko pet tisuća ljudi će sudjelovati u izbornom procesu", kazao je.

Članovi stranke će moći u svim općinama i gradovima glasovati na po jednom biračkom, u Splitu na dva biračka mjesta, a u Zagrebu na njih sedamnaest - po svim područnim odborima.

Detaljno objašnjavajući proces prebrojavanja glasova, Jandroković je kazao da se fotografirano izvješće o provedenim izborima dostavlja u HDZ-ovo Središnje izborno povjerenstvo te bi oko 21 sat u središnjici stranke imali već veliki broj tih izvješća. Smatra i da bi se oko 23 sata trebali znati i prvi neslužbeni rezultati unutarstranačkih izbora.  Dodao je i da neće imati ukupne rezultate izlaznosti niti prijevremene procjene izlaznosti jer im je to logistički vrlo zahtijevno.

Službeni rezultati bi se trebali znati za 48 sati kada svi zapisnici s terena dođu u Središnje izborno povjerenstvo, ali neslužbeni rezultati se ne i trebali mijenjati.

Jandroković je rekao i da Središnje izborno povjerenstvo nije dobilo niti jednu pritužbu niti jednog kandidata iako je bilo prigovora u medijima da je teško prikupiti potpise i sl. 

Glavni tajnik HDZ-a rekao je i da troškovi izbora, do sada, iznose 315.000 kuna pri čemu je najveći trošak bio za tiskanje listića - oko 196.000 kuna. Poručio je i da sutra svi kandidati Središnjem izbornom povjerenstvu moraju dostaviti privremena financijska izvješća

Vezano uz opasnost od koronavirusa izbornim povjerenstvima će preporučiti da se na svakom biračkom mjestu osiguraju dezinfekcijska sredstva.

Preporuka Glavnog tajništva da se otkažu svi veći skupovi u zatvorenom prostoru

Naveo je i kako će u iduća tri dana, koliko je ostalo do kraja kampanje, biti razmotrena i mogućnost otkazivanja velikih skupova u zatvorenom prostoru, a o čemu će odlučiti timovi kandidata. Naveo je i da je preporuka iz Glavnog tajništva da se otkažu veći skupovi u zatvorenom prostoru. 

Na novinarski upit Jandroković je pojasnio i da se izbori ne održavaju u Bosni i Hercegovini jer je tamo HDZ BiH, a u inozemstvu će se održati u Njemačkoj, Austriji, SAD-u, Kanadi, Argentini, Paragvaju i dr. gdje postoje organizacije HDZ-a.

Vezano uz predizbornu kampanju, ocijenio je da se čulo dosta poruka koje, po njemu, ne bi trebali izgovarati stranački kolege.

"Mislim da su pojedini kandidati trebali biti mudriji i smanjiti strasti tijekom kampanje. Nažalost, neki su izlazili iz okvira i sasvim sigurno počinili određenu štetu HDZ-u", kazao je.

Izrazio je uvjerenje i da će nakon unutarstranačkih izbora biti prostora za daljnju suradnju, da će svi respektirati rezultate izbora te se nakon toga okrenuti parlamentarnim izborima.

"Bez obzira na neke teške riječi, sumnje u regularnost izbora koje su se iznosile i vrlo teške optužbe na račun naše vlade i predsjednika HDZ-a, vjerujem da će biti dovoljno mudrosti da se učini ono što ne najbolje za HDZ nakon izbora", kazao je.

Jandroković je rekao i da će u nedjelju na prvom katu Središnjice HDZ-a biti Središnje izbor povjerenstvo, a kandidati će vjerojatno biti u svojim izbornim stožerima

Ključne riječi

Komentara 4

ĐM
Đuro.Mikšić
15:15 11.03.2020.

Tocno vec znam kako ce to izgledati. Plenkovic pobjedio, a Kovac i Penava se izvlace kako brojanje glasova nije dobro provedeno.

JS
Jurica_Spindl
15:16 11.03.2020.

Ne treba gledati po ideologiji "pravi desnicar" vec trebamo gledati sto ce biti najbolje za Hrvatsku i dobrobit nasih građana. Smatram da Kovac jednostavno nije za vodstvo stranke ,a kamoli premijera gdje bi nas on predstavljao.

ŽM
željo_moja
15:17 11.03.2020.

Ovakve vjesti su namjenjene iskljucivo clanovima stranke. Vjerujem da oni znaju sve o izbornom procesu i da ih nije potrebno podsjecat da su u nedjelju izbori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije