Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRODEMOSKOP

Izbori u HDZ-u: Plenković bolje stoji i u lijevom i desnom krilu stranke

Miro Kovač i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.03.2020.
u 19:43

Da Plenković i iduće četiri godine bude prvi čovjek HDZ-a poručuje 46,5 posto ispitanika opće populacije

Hrvatski građani radije bi u budućnosti kao predsjednika HDZ-a gledali aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića nego njegovog izazivača Miru Kovača, pokazalo je to novo istraživanje CRO Demoskopa koje donosi RTL.

Da Plenković i iduće četiri godine bude prvi čovjek HDZ-a poručuje 46,5 posto ispitanika opće populacije. Miru Kovača bira nešto više od četvrtine - 26,2 posto. Plenkovića znatno češće priželjkuju SDP-ovci, a Kovača birači Domovinskog pokreta Miroslava Škore i MOST-a. Među onima koji su se izjasnili kao birači HDZ-a (278 ispitanika) Plenković još uvjerljivije pobjeđuje -  77,6 posto, dok Kovača na njegovu mjestu želi 20,4 posto HDZ-ovaca. 

Dakle, Plenković bolje stoji širom cijelog političkog spektra. Uzima više i onih koji se izjašnjavaju kao lijevo krilo stranke, ali češći je izbor i kod desnog krila HDZ-a.

Plenkovićev kandidat za zamjenika je Tomo Medved, a Kovačev Ivan Penava. U njihovoj borbi među općom populacijom je gusto, Medved tijesno pobjeđuje (Medved 35,3 posto, Penava 33,4 posto), ali među HDZ-ovim biračima ta je pobjeda znatno uvjerljivija. Za aktualnog ministra branitelja Tomu Medveda (59,2 posto) izjasnilo se gotovo 60 posto HDZ-ovih birača, dok vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu bira 36,7 posto ispitanika.

U izborima za potpredsjednika devetoro je kandidata, a bira ih se četvero. I kod opće populacije, a kod HDZ-ovih birača još uvjerljivije, prvi je izbor za potpredsjednika Davor Ivo Stier (25,7 posto), kandidat "Opcije za promjene". Drugi izbor je Oleg Butković (19,6 posto), aktualni ministar i kandidat s Plenkovićeve liste, a treći smijenjeni ministar iz Plenkovićeve Vlade Tomislav Tolušić (13,9 posto) koji također podržava Kovača. Posljednji među njima je Plenkovićev Ivan Anušić (10,2 posto) koji je vodio kampanju bivšoj predsjednici Republike. 

Milijan Brkić, koji je slovio kao glavni operativac u stranci, sada kada je on u kampanji, nije među odabranima. Njega za potpredsjednika priželjkuje 7,8 posto birača HDZ-a, Branka Bačića (6,9 posto) nešto manje, a ispod pet posto su Zdravka Bušić (4,9 posto), Hrvoje Tomasović (4,5 posto) i Ivan Kujundžić (1,6 posto).

VIDEO Ivan Anušić o unutarstranačkim izborima u HDZ-u

Ključne riječi

Komentara 12

KK
kkkkk125
12:10 10.03.2020.

Ljevici i odgovara da pobijedi plenković,jer znaju da će uz plenkovića pobijediti i da HDZ gubi,OPET!

FU
furest
07:10 10.03.2020.

Plenkovic sve bolje stoji u Hdz a Hdz sve vise zaostaje za Sdp , sta te ankete sve mogu ??

ER
EroK
03:53 10.03.2020.

Znamo kako je Josipović stajao na listama i kako je na kraju prošao! U stvari nije prošao! U zalud vam trube, trubadurii!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije