Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička tradicija

U Münchenu 20. 'fešta kod Selimira'

Foto: HTZ
1/2
24.02.2018.
u 00:30

Zadatak ritualnog otvaranja bačve pripalo je Kristijanu Staničiću, a asistirala mu je savjetnica Barbara Mesić

Za hrvatski turizam u Münchenu i Bavarskoj ova je veljača samo još jedna u nizu, kako se ovih dana vidi na turističkom sajmu f.re.e.,  s odličnim vijestima. Svi poslovni razgovori,  već pomalo standardno, nagovještavaju nove rekorde, no po nečemu je veljača ovaj puta malo drugačija za naše turističke radnike koji tradicionalno u velikom broju dolaze na minhenski sajam.  

Svake ih godine u centru Münchena, u poznatoj pivnici Augustiner, ugosti vlasnik njemačkog turoperatora ID Riva tours Selimir Ognjenović, ali sinoć je to bilo obljetnički - dvadeseti put. 

Izredali su se na fešti kod Selimira,  kako svi familijarno zovu zabavu s dvjestotinjak gostiju i obavezno bendom iz Hrvatske, u protekla dva desetljeća  hrvatski ministri turizma, direktori HTZ-a, čelnici najvećih hotelskih kuća, predstavnici hrvatske diplomacije, ugledni minhenski Hrvati ali i  mnogi 'mali' ljudi čiji je trud utkan u uspjehe našeg turizma. 

Kod Selimira, rođenog Bjelovarčana, uvijek je bilo mjesta za sve, uključujući bivše ministre kad im 'slava' prođe, direktore HTZ-a kad padnu u nemilost ili nove turističke nade koje se tek trebaju afirmirati. 

Svake godine netko od njih bi ritualno otvorio bačvu s 200 litara piva - da se razumijemo, na fešti kod Selimira se popiju barem takve tri, a ovaj puta je taj zadatak dopao novom direktoru Hrvatske turističke zajednice Kristijanu Staničiću. Uspješno je asistirala glavna savjetnica ministra turizma Barbara Mesić. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić je, recimo, podržao zadarski bend i s pozornice otpjevao Kalelargu, a svake godine na druženju do kasno u noć na sličan način iskoči neka nova pjevačka ili plesačka 'zvijezda'.

Duša cijele priče Selimir Ognjenović, koji za sebe voli reći da je sad njemački umirovljenik, hrvatski je turizam u Njemačkoj zadužio kao malo tko. Dovodio je Nijemce na odmor na Jadran kad ih je zamalo jednog po jednog trebalo uvjeravati da nema rata i da je sigurno doći, prvi im je otkrio unutrašnjost Istre, a sad si je jednako strastveno zadao otkriti im turističke adute Slavonije. Nitko od onih koji ga poznaju ne sumnja da će i to, unatoč tome što se poziva na umirovljenički status, uspjeti ovom neformalnom ambasadoru hrvatskog turizma u Njemačkoj.

Komentara 5

BE
belak
07:14 24.02.2018.

Pogledajte, molim vas, njegove brosurice iliti letke o pozivu njemaca da posjete YU, Yu -more.... nigdje i nikada nije napisao: Dubrovnik - Hrvatska, Porec - Hrvatska itd. nego Dubrovnik - Dalmacija, Porec - Istra ... Stari kadar Yugotoursa, genexa i i kako su se sve zvali... Stari udbas i cinkar svehrvatske " emigracije " u Njemackoj i sire ....

UJ
ujko
11:36 24.02.2018.

drugi put napisite partizansko slavlje... konju jedan

UJ
ujko
11:35 24.02.2018.

jos i ova mesiceva... o jebem te zemljo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije