Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković

U lipnju se očekuje da BiH omogući tradicionalnu trgovinu s RH

Andrej Plenković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
18.05.2016.
u 13:18

Pojasnio je kako je Hrvatska najsnažniji zagovornik euroatlantskih integracija te zemlje.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković izrazio je očekivanje da će vlasti BiH do lipnja prilagoditi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi se zadržala tradicionalna trgovina s Hrvatskom te uz donošenje mehanizma koordinacije napraviti važan korak čime bi se ubrzao njezin europski put za što postoji pozitivno ozračje u Europskoj uniji.

 "BiH se obvezala na skori dovršetak pregovora o prilagodbi SSP-a kako bi se zadržala tradicionalna trgovina s Hrvatskom, a parafiranje sporazuma se očekuje u lipnju. Uskoro će se finalizirati i uspostava koordinacijskog mehanizma za europske poslove, uključujući sve razine vlasti", rekao je Plenković u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista, uoči dvodnevnog posjeta  vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta BiH.

Pojasnio je kako je Hrvatska najsnažniji zagovornik euroatlantskih integracija te zemlje.

"Ulaskom Hrvatske u EU bitno se promijenio položaj BiH, jer je ona time dobila najsnažniju zagovornicu u EU koja detaljno pozna prilike u zemlji te želi ubrzati procese koji su godinama bili u svojevrsnom zastoju", dodao je Plenković.

Po njegovim riječima, unutar Europske unije postoji raspoloženje za ubrzaniji put BiH prema uniji, te je sada važno napraviti iskorak u reformama. 

"Bitno je da je podnošenjem zahtjeva za članstvo izbjegnut scenarij po kojem bi BiH ostala posljednja među zemljama jugoistoka Europe na putu prema EU, što bi uistinu bila povijesna nepravda", istaknuo je eurozastupnik Plenković.

U procesu europskih reformi posebno važnom Plenković drži ulogu hrvatskih političkih predstavnika nazivajući ih vezivnim tkivom "u pogledu održivosti BiH i njezine europske budućnosti". Zauzeo se i za provedbu ustavnih reformi u zemlji pojašnjavajući da se Daytonsko-pariški ustavni okvir u praksi ne pokazuje kao učinkovit za djelovanje institucija na svim razinama vlasti, te ne predstavlja jamstvo "pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih". 

"Zato je naša poruka u raspravama u Europskom parlamentu da nema razloga izbjegavati važnu debatu o ustavnoj reformi BiH, koja bi se trebala temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, legitimne zastupljenosti i supsidijarnosti", rekao je Plenković.

>> Poruka BiH: Nema u EU preko reda, prvo reforme

Komentara 3

GA
Gastarbeiter2
13:46 18.05.2016.

Gospodine Plenkovicu, vratite se doma i preuzmite taj HDZ....dosta je više ovih "ruralnih obavjestajaca"...

NE
nemaime
16:04 18.05.2016.

Zasto se nas Hrvatski izvoz ne orjentise na zapadno trziste,zasto se izvozi samo u susjedstvo bosna,kosovo,srbija,zar smo toliko jadni i slabi,da nismo zapadu konkurentni,a usli smo u EU.

KK
katka-kr
14:14 18.05.2016.

bih ne bih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije