Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosad nikad viđene

U Jadranskom moru pojavile se nove vrste riba: Duge bodlje na glavi, veličina i do metar i pol

Grebaštica: Unato? buri ribari prazne svoje mreže
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
05.07.2023.
u 11:38

Riba vjeverica je u Jadranskom moru prvi put je ulovljena i snimljena u kolovozu 2022., a riba gonič iglica je u Jadranu prvi put je ulovljena 16. lipnja 2022. godine.

Tijekom 2022. i 2023. godine prvi put su se pojavile nove vrste riba u Jadranskom i Sredozemnom moru. Jedna od njih je tzv. riba vjeverica koja može narasti do 61 cm dužine, a karakteriziraju je dvije duge bodlje na glavi.

Može se naći na dubinama do 180 metara, a čest je posjetitelj područja koraljnih grebena. Rasprostranjena je na području Zapadnog i Istočnog Atlantika. Što se tiče Jadranskog mora, primjerak ove vrste prvi put je ulovljen i snimljen u kolovozu 2022. u plitkoj stjenovitoj zoni WWF-ovog zaštićenog morskog područja Miramare u blizini Trsta.

Ovo je drugi put da se ova riba mogla vidjeti u Sredozemnom moru, nakon ulova kod Malte 2016. Postoji veliki interes za ovom vrstom ribom. Njeni bi nalazi u Jadranskom i Sredozemnom moru mogli predstavljati primjer unosa vrste putem brodskog transporta, odnosno putem balastnih voda.

POVEZANI ČLANCI:

Druga vrsta koja je prvi put viđena u Jadranu je tzv. riba gonič iglica koja može narasti do 150 cm dužine, a maksimalna zabilježena masa ove vrste je bila 6,4 kilograma. Glavne karakteristike vrste su odsudnost okomitih pruga na tijelu, prisutnost crne mrlje na repnom dršku ispred repne peraje, istaknuti donji režanj repne peraje, zubi slične veličine i lijeva gonada kraća od desne, piše Gorgonija.com.

Može se naći širom svijeta. Zabilježena je i njena pojava u Sredozemnom moru. Što se tiče Jadranskog mora, primjerak ove vrste prvi put je ulovljen 16. lipnja 2022. godine. Riječ je o odraslom mužjaku dužine 887 mm i težine 793 g koji je ulovljen na dubini od 10 metara na pješčanom dnu kod Grada u Tršćanskom zaljevu, najsjevernijem dijelu Jadranskog mora. Primjerak je ulovljen mrežom siparom, a ovaj slučaj predstavlja primjer lesepsijske migracije.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja

>> VIDEO Prvi ovogodišnji Supermjesec zablistao je na nebu diljem svijeta: Pogledajte spektakularne prizore

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije