Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Lauc: Ne smijemo ući u zimu s velikim brojem slučajeva zaraze

lauc
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
17.07.2020.
u 22:59

Troje zaraženih u OBŽ su djelatnici Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, a četvero je pacijenata s iste Klinike. U suradnji s epidemiolozima zatvoren je navedeni dio Klinike i pacijenti su izolirani te se provode potrebne epidemiološke radnje, izvijestio je županijski stožer.

Od jučer je novooboljelo 98 osoba, a ukupan broj aktivno oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj iznosi 1.192. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 4.137 osobe zaražene novim koronavirusom, a ukupno je testirana 100.851 osoba. 

Tijek događaja: 

22:55 - S dolaskom proljeća, toplijeg vremena COVID je postao bitno blaža bolest nego što je bila tijekom zime - rekao je znanstvenik Gordan Lauc za Dnevnik Nove TV. Dolaskom toplijeg vremena, kaže, smanjila se i vjerojatnost da će pacijent od koronavirusa umrijeti.

- Ono na što se moramo pripremati je da će ponovnim dolaskom sezone grijanja bolest ponovno postati teža, ne smijemo ući u zimu s velikim brojem slučajeva. Već danas se moramo početi ponašati odgovorno i tu epidemiju ne širiti - objasnio je Lauc.

20:10 - Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će se za testiranje na koronavirus već od danas plaćati 501 kuna za dvije ciljne sekvence, a za tri 698 kuna.

- Razlika je u tome što testovi s dvije sekvence detektiraju prvo jednu koja je karakteristična za sve koronaviruse, a druga je karakteristična za ovaj novi tip koji zrokuje Covid-19. No možemo detektirati i treću sekvencu da bismo potvrdili ovaj raniji nalaz, a to ovisi o kliničkoj slici i kliničkoj indikaciji - rekao je Beroš za RTL i dodao:

- Za sve one bolesnike koji se testiraju putem indikacija, odnosno putem uputnica, oni ne plaćaju test, za njih je besplatan.

I dalje će ostati testovi za 1500 kuna.

- Bit će u krajnjoj upotrebi, kada je klinička indikacija takva da se drugim testovima ne može relevantno potvrditi bolest, kazao je Beroš te otkrio kada i gdje će se građani moći testirati po jeftinijim cijenama:

- Danas su cijene utvrđene, potvrdilo ih je Upravno vijeće HZZO-a, međutim, mislim da ta cijena mora biti istaknuta u Narodnim novinama, nakon čega vrijedi. Isto tako je jasno da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova prihvaćaju tu cijenu. Ono što je moguće je da se u okviru Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' gdje je kapacitet 1400 testova dnevno dnevno ili na HZJZ-u gdje je 500, kao i u Nastavnom zavodu Zagrebačke županije građani mogu testirati dok se cijene ustanove. Vjerujem da će to biti idući tjedan.

17:28 - U Karlovcu od 52 jučer odrađena testiranja, za njih 48 nalazi su bili negativni, no u poslijepodnevnim satima Stožer civilne zaštite Karlovačke županije dobio je i rezultate za preostala četiri nalaza od kojih su dva bila pozitivna.

- Dva nalaza su pristigla pozitivna, jedan negativan, a jedan nalaz se tiče osobe s područja Zagrebačke županije te će ga dalje obrađivati epidemiolozi s tog područja. 

Vezano za 2 pozitivna slučaja, situacija je sljedeća: riječ je o 2 ženske osobe; 1 osoba je iz Duga Rese i kontakt je ranije oboljele osobe te se nalazila u samoizolaciji. Druga oboljela osoba je iz Karlovca te epidemiolozi utvrđuju njezine kontakte - stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

17:00 - Na danas objavljenoj karti broja oboljelih od virusa COVID-19, Međimurje je jedina županija bez oboljelih osoba. Ozdravila je, naime, i posljednja osoba koja se samo administrativno vodila tu zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji, iako živi i radi na području druge županije. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je izrazito povoljna. Hvala svima na odgovornosti - poručio je župan Matija Posavec 

15:31 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije četrnaesti je dan za redom da nema novozaraženih osoba COVIDOM 19. U protekla 24 sata testirano je 20 osoba i svi su nalazi negativni.

14:15 - Novi slučaj bolesti COVID-19 u Koprivničko-križevačkoj županiji: zaražen je zdravstveni djelatnik.

Kako je u petak priopćio Županijski stožer, “riječ je o osobi zaposlenoj u zdravstvenom sustavu koja je po primitku pozitivnog nalaza upućena u kućnu samoizolaciju na liječenje”.

Navode kako je u tijeku epidemiološka obrada bliskih kontakata oboljele osobe. Na području županije trenutno su dva aktivna slučaja pozitiviteta na koronavirus, a u samoizolaciji je pet osoba. Od početka epidemije bolesti COVID-19  ukupno je zabilježen 101 slučaj oboljenja u županiji.

14:00 - Nacionalni stožer civilne zaštite iznosi nove podatke o zarazi koronavirusom u Hrvatskoj. Više pročitajte ovdje

13:49 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja. Riječ je o dvije ženske osobe iz Dubrovnika srednje i mlađe životne dobi, te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke srednje životne dobi. Svi su kontakti ranije poznatih slučajeva. Izliječene su dvije osobe, jedna iz Dubrovnika, jedna iz Smokvice.

Ukupno je hospitalizirano 5 osoba u OB Dubrovnik. U samoizolaciji se nalazi 235 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizlacije.

13:47 U gradu Karlovcu jučer su testirane 52 osobe. Pristiglo je 48 negativnih nalaza. Ostali nalazi se još očekuju. U Ogulinu su jučer testirane 22 osobe, a svi nalazi su pristigli negativni - poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Ukupno je od početka pojave koronavirusa u Karlovačkoj županiji testirano 3627 osoba. U Općoj bolnici Karlovac i dalje su hospitalizirane 2 osobe, a ostali oboljeli se liječe kod svojih kuća, pod nadzorom obiteljskog liječnika. Ukupno je u županiji 49 oboljelih.

13:20 U Međimurju i dalje bez novooboljelih od COVID 19 virusa, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata uzeto je 49 uzoraka, od čega je 0 nalaza pozitivno, 11 nalaza negativno, a 38  uzoraka je u obradi.

12:38 – Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Treći je to dan na području županije bez novooboljelih.

12:20  – Nakon što su u posljednja dva dana zabilježena prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Buzetu, od srijede je u samoizolaciji i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća "Park" s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na COVID-19. Riječ je o zaposlenici te javne ustanove.

12:00 – Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba (Oroslavje). Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 13. U samoizolaciji se nalazi 51 osoba.

11:55 – Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o ženi srednje životne dobi sa slabije izraženim simptomima na COVID-19, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutačno je 13 aktivnih slučajeva, a u posljednja 24 sata testirana je 31 osoba.

11:46 – Na šibenskom području detektirana su dva nova slučaja. Riječ je o mlađoj muškoj osobi i djetetu iz Kistanja koji su obiteljski kontakt oboljelih od zarazne bolesti COVID-19.

Trenutačno je na području Šibensko-kninske županije 16 aktivnih slučajeva oboljenja. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 103 osobe, od kojih je 92 kontakt oboljelih od COVID-19, a 11 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena nijedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.  Od jučer je uzeto 21 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2.

>> VIDEO Jesu li mučnina i povraćanje simptomi koronavirusa?

11:26 – Sedam je novozaraženih na području Osječko-baranjske županije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. Troje su djelatnici Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, a četvero je pacijenata s iste Klinike. U suradnji s epidemiolozima zatvoren je navedeni dio Klinike i pacijenti su izolirani te se provode potrebne epidemiološke radnje.

Pozitivne osobe Zavod za javno zdravstvo u svojoj evidenciji vodi prema ispostavama Zavoda te su, prema dostupnim podacima, četiri novopozitivne osobe s područja Ispostave Osijek, jedna s područja Ispostave Đakovo, jedna s područja Ispostave Valpovo i Donji Miholjac i jedna s područja Ispostave Beli Manastir.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je 31 osoba oboljela od koronavirusa, a na respiratoru su i dalje četiri osobe. U samoizolaciju je stavljeno 16 novih kontakata te se danas na području naše županije u samoizolaciji nalazi 435 osoba.

Policija je provjeravala osobe u samoizolaciji i prema dojavi i samoinicijativno. Jedna se dojava pokazala netočnom te je osoba zatečena na prijavljenoj adresi, a kod 71 samoinicijativne provjere također nije utvrđeno ni jedno kršenje mjere samoizolacije.

11:20  – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada je 140, dok je broj aktivnih slučajeva 74. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 371 osoba (77 manje u odnosu na prethodni dan).

>> VIDEO Alemka Markotić objasnila koliko se često maske trebaju mijenjati

11:16 – Požeško-slavonska županija nema novooboljelih. 

11:09 – Vjekoslav Jelić, gradski pročelnik za zdravstvo, potvrdio je da su u Zagrebu dijagnosticirana 23 nova slučaja COVID-19.

Predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kazala je da je provedeno 397 testiranja. Sto osoba, kao bliski kontakti zaraženih, stavljeno je u samoizolaciju. Od 23 oboljela, 15 su kontakti već zaraženih, šest su asimptomatski, a šest se povezuje s boravkom u noćnim klubovima.

11:07 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka zabilježen je jedan novi slučaj, a  izliječene su dvije osobe. Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 56 slučajeva. 

10:58 – Grad Zagreb ima 23 novooboljela. U 11 sati zagrebački stožer iznijet će više detalja.

10:49 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 286 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je devet novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to sedam osoba iz Splita, jedna osoba iz Sinja i jedna osoba iz Lokvičića.

Jedna osoba kontakt je prethodno oboljelih osoba, dok se ostalih osam osoba epidemiološki obrađuje. Uz devet novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna je na koronavirus i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na području SDŽ.

U samoizolaciji se nalazi 598 osoba. Deset pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, javlja Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:28 – U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva koronavirusa. Jedan je pomorac koji se testirao prije odlaska na brod, a tri osobe pripadaju skupini ljudi koje se zbog profesije redovito testiraju prilikom povratka na posao zbog izloženosti virusu u obavljanju posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama.

Riječ je o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije te policajcu. Svi su ostali u samoizolaciji, ističu iz Stožera.

10:14 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata pet je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (dvije osobe iz Vinkovaca, jedna iz Nuštra, jedna iz Bobote i jedna iz Starih Jankovaca).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 150, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutačno su u županiji četiri osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirano je 135 osoba te su ukupno do sada na području županije testirane 3844 osobe. U samoizolaciji na području županije nalaze se 484 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je pet zdravstvenih radnika (jedan liječnik i četiri medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva 34 su radnika (devet liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, jedan drugi zdravstveni radnik i šest nezdravstvenih radnika).

>> VIDEO Što se zna, a što se krivo pretpostavljalo o koronavirusu?

10:10 – Deveti dan zaredom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. 

10:07 – Četiri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom na području Zadarske županije. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 114 uzoraka, a aktivno se nadzire 469 osoba. Na Odjelu za COVID Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je šest bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

9:52 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizirano je 104 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 10 pozitivnih, izvijestio je istarski stožer. Kod pet osoba riječ je o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba. Za ostalih pet osoba epidemiološka obrada je u tijeku.

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar dmitarXX
dmitarXX
11:49 17.07.2020.

Kad čujem riječ proboj, još samo fale partizani u toj priči..

DU
Deleted user
22:06 17.07.2020.

nova fora,narod se zasitio buncanja o brnjicama i 1.5 m odstojanja,ajmo malo guslati o testiranju. da su jugoistočne rupe na granici RH bile na vrijeme začepljene nebi bili gdje smo danas,pred magičnom stotkom. situacija nije više pod kontrolom,pa ajmo raju testirati. o tempora,o mores

CR
crocop98
21:45 17.07.2020.

Ček to znači da se samo u Zg možeš testirati?? Što sad bi netko iz Istre,Like,Dalmacije morao u Zg da se testira? Pa to ga dođe 2000kn! Testove treba omogućiti u svim županijskim centrima noj Beroš i Co! Nije Hrvatska samo Zagreb!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije