Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POZIV NA MRŽNJU'

'U ime obitelji' traži zaštitu za Željku Markić zbog naslovnice tjednika Novosti

Željka Markić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/6
28.02.2017.
u 12:45

– Molimo da se isto promptno načelo postupanja policije primijeni i na slučaj dr. Željke Markić – stoji u priopćenju.

Udruga U ime obitelji zatražila je u utorak dodjelu policijske zaštite Željki Markić zbog uvredljive fotomontaže tjednika Novosti, tražeći jednako postupanje kao i slučaju potpredsjednice Hrvatskog sabora Milanke Opačić (SDP), a iz policije odgovaraju da postoje određeni uvjeti za dobivanje njihove zaštite.

U ime obitelji se u priopćenju poziva na zahtjev predsjednika SDP-a Davora Bernardića za dodjelom policijske zaštite Milanki Opačić zbog objavljivanja uvredljive fotomontaže na portalu Dnevno.hr, te navodi da je policija u tom slučaju promptno reagirala i, prema pisanju medija, dodijelila Opačić zaštitu.

Udruga traži da se isto načelo postupanja policije primjeni i na njezinu predsjednicu Željku Markić, kao i na sve druge žene izložene uvredljivim fotomontažama kojima je cilj širenje mržnje, te da se i njoj dodijeli policijska zaštita.

U ime obitelji navodi da je tjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Novosti objavio 17. veljače na naslovnici fotomontažu Željke Markić s "hitlerovskim brčićima", nakon što su javno ukazali na činjenicu da su Novosti zloupotrijebile proračunski novac namijenjen srpskoj manjini u Hrvatskoj za širenje netolerancije prema većinskom hrvatskom narodu.

Fotomontaža Željke Markić objavljenja je s ciljem širenja mržnje i netrpeljivosti, uz druge uvredljive fotomontaže i tekstove, nakon što je udruga zatražila da Vlada i Savjet za nacionalne manjine prestane uplaćivati državna sredstva SNV-u te mu zabrani javljanje na natječaj za sredstva namijenjena nacionalnim manjinama sljedeće tri godine, kaže se u priopćenju.

Ravnateljstvo policije potvrdilo je Hini da je U ime obitelji uputila zahtjev za dodjelu zaštite Željke Markić te poručilo da će o tome obaviti provjere. U policiji kažu da "postoje određeni uvjeti pod kojima netko može dobiti policijsku zaštitu", ali o njima ne mogu javno govoriti.

Portal Dnevno.hr objavio je 15. veljače fotografiju Milanke Opačić u majici s četiri ćirilična slova, tvrdeći da se Opačić "ovjekovječila na jednom od Serb festivala" te da je "fotografija autentična i da nije riječ o photoshopu".

Policija je, međutim, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdila da se radi o fotomontaži, dok za objavljivanje i distribuiranje te fotografije sumnjaju da je motivirano namjerom širenja mržnje i netrpeljivosti. "S ciljem prikupljanja svih relevantnih okolnosti ovog događaja policija nastavlja kriminalističko istraživanje", odgovorilo je Ravnateljstvo policije Hini.

SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Joško Klisović potvrdio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u stranačkom sjedištu da je zbog prijetnji zatražena policijska zaštita za Milanku Opačić, ali ne zna je li joj i dodijeljena. Klisović je rekao kako je objavljivanje fotomontaže kojom se imputira da je Opačić bila na nekom festivalu srpske dijaspore "kao da nacrtate metu pa, eto, ekstremisti tucite".

>> U ime obitelji optužuje tjednik Novosti: 'Našim novcem vrijeđaju Hrvate'

>> Bernardić traži policijsku zaštitu Milanke Opačić: 'Radi se o hajci koju može spriječiti jedino kazneni progon'

Komentara 102

SU
suveren9
12:54 28.02.2017.

Ovo su najinteligentniji likovi na hrvatskoj desnici, svaka čast UIO!

KL
klasika
13:07 28.02.2017.

Izrugivanje s g. Markić nije predmet sveopće histerije kao kad je riječ o Opačić. Jutros je "hrvatski" radio kroz nezajažljivog Milorada Šikanića napravio baš to implicirajući da je riječ o trendu ustašicazcije Hrvatske. Šikanić se svakog tjedna iživljava na slušteljimaa antihrvatskim pristupom temama jer zna da je zaštićen kao i Opačić. Jadna naša zemlja!

DU
Deleted user
13:00 28.02.2017.

Bravo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije