Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

U ime obitelji: Član SDP-a verbalno prijetio našem promatraču

Otvaranje biračke kutije i prebrojavanje glasova
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/11
11.01.2015.
u 19:13

Došlo je do verbalnih prijetnji promatraču Udruge UIO drugog člana SDP-a koji se zatekao na biralištu i također tvrdio kako je promatrač SDP-a izjavom: "Mi smo vlast i nemate pravo stavljati prigovor na naše promatrače!" - izvijestili su iz Udruge

Iz GONG-a su izvijestili o brojnim dojavama građana o kršenju izborne šutnje i neprimjerenom ponašanju nekih biračkih odbora i lokalnih čelnika.

Najviše žalbi građana, prema neanonimnim dojavama na GONG-ove telefone, mail i društvene mreže, odnosilo se na rad biračkih odbora (nagovaranje birača za koga da glasaju, nazivanje birača koji nisu izašli na glasanje, ignoriranje promatrača koji govore biračima kako da glasaju ili prate odaziv birača putem vlastitog popisa,...). Posebne frustracije izazvalo je neodazivanje biračkih odbora na pozive teško pokretnih ili nepokretnih građana kojima nije omogućeno glasanje u vlastitom domu.

Najviše dojava građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na glasanje za ili protiv konkretnih kandidata na samim biračkim mjestima, u javnim prostorima i putem privatnih komunikacijskih kanala, poput e-mailova i telefonskih poziva i sms-ova na privatne, ali i službene brojeve telefona.  

O nepravilnostima tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora izvijestili su i iz Udruge u ime obitelji koja sudjeluje kao promatrač.

- Na biračkom mjestu 172. u Zagrebu promatrač “U ime obitelji” verbalno je napadnut od strane nepoznate osobe koja nema funkciju u biračkom odboru, a uspostavilo se da je član SDP-a. Nakon što je promatrač GI UIO uputio prigovor na protuzakonito postavljanje SDP-ova promatrača biračkom odboru jer je spomenuti imao potvrdu, ali nije bio na popisu promatrača DIP-a, došlo je do verbalnih prijetnji promatraču Udruge UIO drugog člana SDP-a koji se zatekao na biralištu i također tvrdio kako je promatrač SDP-a izjavom: "Mi smo vlast i nemate pravo stavljati prigovor na naše promatrače!" O prijetnjama su obaviještena nadležna tijela, a dolaskom policije spomenuta osoba koja se zatekla na biralištu donijela je, naknadno, potvrdu SDP-a da je njihov promatrač - izvijestili su iz U ime obitelji.

U Samoboru su članovi biračkog odbora otvorili glasačku kutiju u 12 sati, uz obrazloženje kako nema mjesta u kutiji te će oni to podijeliti na dva dijela.

Prema dojavi građana, u Zaprešiću na biračkom mjestu u Domu zdravlja glasačka kutija nakon 10 sati nije bila zatvorena, a u odboru je bilo prisutno samo dvoje članova. Građani su nepravilnost prijavili DIP-u, no s obzirom na to da ne znaju je li slučaj riješen, zabrinuli su se kada su na podnevnom dnevniku na javnoj televiziji čuli kako se DIP izjasnio da nema nikakvih nepravilnosti te su stoga nepravilnost prijavili i U ime obitelji.

Građani su prijavljivali i kršenje izborne šutnje izjavama g. Ive Josipovića nakon glasovanja, u kojem je iznio dio svog programa, a koji su objavljivali pojedini mediji.

>> Izlazna anketa: Grabar Kitarović 51,4, Ivo Josipović 48,6 posto!

>> U Mostaru bilo i verbalnih sukoba, intervenirali specijalci

Komentara 8

BJ
Bjelovar112
19:39 11.01.2015.

da ti SDP ovci nisu takvi to su fini ljudi gdje bi oni napravili takvoga nesta

RA
rakikaki
19:59 11.01.2015.

"Tolerancija" napada!

RE
registriraj13
11:49 12.01.2015.

U redu, GONG zaprimio brojne zalbe i sl., ali ono sto mene, a vjerojatno i vecinu vas zanima, sto se napravilo ili sto ce se napraviti po pitanju tih zalbi? Je li bio itko prijavljen i/ili sankcioniran???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije