Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže novi arktički val

Visoka opasnost od lavina: Sela okovana snijegom, 17.000 ljudi odsječeno od svijeta

Snijeg u Njemačkoj
Foto: DPA/Pixsell
1/9
14.01.2019.
u 12:44

Novi arktički val donijet će vrlo hladan zrak, obilan snijeg i intenzivne snježne oluje u Alpama.

Snježno nevrijeme i lavine posljednjih tjedan dana stvaraju velike poteškoće u Europi, ponajprije u Austriji i Njemačkoj, a u tom razdoblju odnijele su 26 života.

A prema prognozama koje je objavio Severe Weather Europe kraj ekstremnim zimskim uvjetima još se ne nazire.

U istočnu i središnju Europu stiže novi arktički val koji će donijeti vrlo hladan zrak, novi obilan snijeg i snježne oluje u Alpama.

Stoga će u Austriji danas u nekim dijelovima pasti još dva metra snijega. 

VIDEO I vojska je morala u akciju čišćenja

– Velika snježna oluja kreće se prema sjevernim Alpama, posebice diljem sjeverne i zapadne Austrije, južne Njemačke i istočne Švicarske. Iako je u velikom broju tih regija već napadalo između 350 i 500 cm snijega, očekuje se još najmanje 100 do 120 cm svježeg snijega do utorka ujutro. Po život opasne situacije s prijetnjom velikih lavina povećat će se nakon što napada još snijega –upozorava Severe Weather Europe.

Video – Spašavali divokozu iz snijega

Austrijski i njemački mediji javljaju o nesrećama prouzročenim lavinama u nedjelju navečer. Tako se lavina sručila na kuću uz šumski put na području austrijskog Vorarlberga. Srećom, nitko nije ozlijeđen kao ni u lavini  koja se sručila na hotel u popularnom njemačkom skijalištu Balderschwangu. Mještani su odsječeni od svijeta kao i 17.000 njih u austrijskoj regiji Salzburg.

U brojnim mjestima u Tirolu zatvorene su škole jer je proglašen najviši stupanj opasnosti od lavine.

Također, austrijske vlasti upozorile su ljude koji žive na rubu šuma da spavaju u prizemlju jer se stabla pod težinom snijega mogu srušiti na kuće.

Video - Kako očistiti auto kad na njega padne dva metra snijega

 

Druga popratna pojava u nižim regijama - gdje su temperature niže a snijega je manje - jesu poplave jer razina rijeka i potoka raste preko njihovih obala. Zasad su vlasti izvijestile samo o nekim poplavljenim poljima i livadama, premda su stanovnici dijela naseljenih područja upozoreni da budu na oprezu.

"Poplavne vode polako pristižu",  rekao je policijski glasnogovornik.

I Švicarska je pogođena, mnoge regije objavile su najviši stupanj pripravnosti zbog mogućih lavina.

Ključne riječi

Komentara 23

PV
prcko.vitamincic
09:45 14.01.2019.

Zima u siječnju, da čovjek ne vjeruje.

RI
Ringo
10:10 14.01.2019.

Srećom je "globalno zatopljenje". Što bi bilo da nije :)))

ME
Metuzalem
09:49 14.01.2019.

Nema hladnoce samo losa odjeca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije