Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj za natječajem

U državnu upravu ove godine ulazi 2056 novih namještenika, najviše u MUP

02.07.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, donesena odluka o Imunoloskom zavodu. Arsen Bauk.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.07.2015.
u 21:10

Natječaji nemaju nikakve veze s izborima niti je tako moguće uhljebiti stranačke ljude, uvjerava ministar uprave Bauk

U prve tri godine mandata Kukuriku koalicija smanjila je broj zaposlenih u državnoj upravi za 2893 radnika te tijela državne uprave i stručne službe Vlade spustila na 52.695 zaposlenih. Prema riječima ministra uprave Arsena Bauka, približno za toliko smanjen je i broj zaposlenih u javnim službama, najviše u zdravstvu i obrazovanju. No, redukcije iz prve tri godine lako bi mogle biti poništene ovogodišnjim planovima zapošljavanja, prema kojima će u državnu upravu ući 2056 novih službenika!

Traže se poreznici

Svaki treći novozaposleni trebao bi doći u MUP koji se širi zbog hrvatskih obveza prema schengenskom graničnom režimu, ali popunjava se i Ministarstvo financija sa 251 novim službenikom. Iz tog je resora, dijelom u mirovinu, a dijelom u privatni sektor, u tri godine otišlo oko 400 ljudi.

U utorak je Ministarstvo rada raspisalo natječaj za 30 inspektora i stručnih suradnika, a u ponedjeljak MUP za 48 policajaca i ostalih službenika. Prošli je tjedan Ministarstvo financija oglasilo posao za 87 poreznika, i tako će, zapravo, biti sve do kraja godine, dok se ne iskoristi odobrena kvota. Oko 400 novozaposlenih radit će na ispunjavanju preuzetih poslova prema Europskoj uniji, a Europska komisija vraća uloženo u plaće određenog broja službenika koji rade na korištenju strukturnih instrumenata EU.

Ministri bez utjecaja

– Već smo dobili packe u javnosti zbog plana zapošljavanja, ali ovi natječaji nemaju nikakve veze s izborima niti je tako moguće uhljebiti stranačke ljude – ističe Bauk.

Na stranicama njegova ministarstva (uprava.gov.hr) stalno se objavljuju novi natječaji pa bi ih trebali pratiti svi koji traže posao.

Bauk uvjerava da ministri i Vlada nemaju nikakva utjecaja na donošenje odluka o prijemu u državnu upravu.

– U postupku sudjeluje nekoliko instanci od kojih dužnosnici nisu ni u jednoj – uvjerava Bauk. Odluke o zaposlenju, tvrdi, donosi odbor za državne službenike, a u slučaju žalbi Upravni sud.

Inače, 1. siječnja 2015. u državnoj je upravi radilo 52.695 službenika i namještenika.

>> Fina: Neto plaće kod privatnika 7,2% ispod prosjeka

Komentara 8

Avatar Feniks
Feniks
21:37 22.07.2015.

Sramota. Uvjeren sam da većina ovih ima člansku iskaznicu SDP-a. Na proljeće svima podijeliti otkaze.

MI
Mirnadob
21:42 22.07.2015.

Mislim da Bauk ni sam ne vjeruje u ono sto prica,da nema uhljebljivanja,ali se nada da ce hrvatski gradjani to "progutat" sa ili bez ukusa,i njemu to povjerovat.

KA
kajinx
04:57 23.07.2015.

Da li sa ovim kvota Martićevaca popunjena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije