Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svemirska otkrića

U 2012. otkrivene najmasivnija crna rupa i najudaljenija galaksija

Svemir, Hubble
NASA
25.12.2012.
u 19:00

Supermasivna crna rupa je 17 milijardi puta masivnija od našeg Sunca, i njena masa predstavlja 14 posto ukupne mase galaksije u kojoj se nalazi

Najmasivnija crna rupa, najudaljenija galaksija, najmasivniji klaster galaksija i najmanji sunčev sustav samo su neka od fenomenalnih svemirskih otkrića u godini na izmaku do kojih se došlo zahvaljujući razvoju tehnologije posljednjih desetljeća, donosi pregled 2012. godine portal Space.com.

Zamislite supermasivnu crnu rupu koja je 17 milijardi puta masivnija od našeg Sunca a njena masa predstavlja 14 posto ukupne mase galaksije u kojoj se nalazi ("obične" supermasivne crne rupe, inače, predstavljaju do 0,1 posto ukupne mase). Upravo je takva crna rupa otkrivena još prošle godine u galaksiji NGC 1277 oko 220 milijuna svjetlosnih godina udaljena od naše galaksije Mliječne staze, ali znanstvenici su bili toliko zapanjeni njenom veličinom da su dodatnih godinu dana provjeravali dobivene podatke prije nego su objavili otkriće. Smatra se najmasivnijom crnom rupom dosad otkrivenom iako se pretpostavlja kako postoje i veće.

Tijekom 2012. godine otkriven je i nama najbliži egzoplanet (planet izvan Sunčevog sustava), a riječ je o stjenovitom planetu iz sustava Alpha Centauri. Taj je sustav u neposrednom susjedstvu našeg Sunčevog sustava a nalazi se na udaljenosti od samo 4,3 svjetlosne godine. Egzoplanet nazvan Alpha Centauri Bb tek je malo veći od Zemlje, a njegovo je postojanje otkriveno zahvaljujući gravitacijskim odstupanjima oko njegove zvijezde. S obzirom da se nalazi na udaljenosti od samo šest milijuna kilometara od svoje matične zvijezde Alphe Centauri B, za razliku od Zemlje koja je od Sunca udaljena oko 150 milijuna kilometara, vjerojatno na njemu nema života. Zanimljiv je podatak da godina na tom planetu traje samo 3,2 zemaljska dana.

Zahvaljujući svemirskom teleskopu Hubble otkrivena je nova najudaljenija, odnosno najstarija, galaksija pod nazivom UDFj-39546284, a koja je vjerojatno nastala kad je Svemir bio star samo 380 milijuna godina. Uz ovu galaksiju otkriveno je još njih šest koje također spadaju u red najstarijih koje je čovjek otkrio, iako su po nekoliko stotina milijuna godina mlađe od UDFj-39546284. Znanstvenici smatraju kako je to najdalje što Hubble može doseći, no NASA-in svemirski teleskop James Webb koji bi trebao u orbitu biti lansiran 2018. godine trebao bi moći vidjeti još dalje.

Iako je klaster galaksija pod nazivom Phoenix (klasteri su skupovi od nekoliko stotina ili tisuća galaksija i najveće su poznate strukture u svemiru) otkriven prije dvije godine, tek je 2012. utvrđeno kako je vjerojatno riječ o najmasivnijem klasteru ikad otkrivenom. Od naše galaksije Mliječne staze udaljen je oko sedam milijardi svjetlosnih godina a sastoji se od tisuća galaksija koje variraju u veličini od patuljastih do onih veličine Mliječne staze. Klaster Phoenix otprilike je 2000 puta masivniji od naše galaksije.

Ove je godine otkriven i najmanji sunčev sustav, koji sačinjava pet planeta koji kruže oko zvijezde KOI-500. Ti planeti, tvrde znanstvenici, kruže oko zvijezde na prostoru 150 puta manjem od Zemljine orbite. Planeti su veličine od 1,3 do 2,6 veličina Zemlje, a godine im traju 1, 3, 4,6, 7,1 i 9,5 dana. Planeti zbog blizine svojim gravitacijama utječu jedni drugima na putanje, no znanstvenici zaključuju kako su im orbite, ukupno gledano, začuđujuće stabilne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije