Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA IMENA

Plenković smijenio Žalac, Tolušića i Murganić

Foto: PIXSELL
1/19
17.07.2019.
u 20:53

Saborska zastupnica Sanja Putica postaje državna Tajnica u ministarstvu obrazovanja, Nikolina Brnjac bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova. Na njeno mjesto u Ministarstvu prometa ide Josip Bilaver.

Premijer Andrej Plenković odlučio je napraviti rekonstrukciju Vlade nakon što je dobio potporu za to. Na mjesto Gabrijele Žalac dolazi ministar Marko Pavić, umjesto Tomislava Tolušića pomoćnica ministra Marija Vučković a umjesto Nade Murganić saborska zastupnica Vesna Bedeković. Ministricu Mariju Pejčinović Burić zamijenit će veleposlanik Gordan Grlić-Radman.

Marka Pavića u ministarstvu rada zamijenit će Josip Aldrović, šef HZMO-a. Voditelj Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Mario Banožić, zamijenit će Gorana Marića koji je nedavno dao ostavku u Ministarstvu državne imovine.

Saborska zastupnica Sanja Putica postaje državna Tajnica u ministarstvu obrazovanja, Nikolina Brnjac bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova. Na njeno mjesto u Ministarstvu prometa ide Josip Bilaver.

Plenković je ove smjene potvrdio nakon sastanka s koalicijskim partnerima koji je održan u Banskim dvorima.

Murganić: Ostavili smo neke dobre temelje

- Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak 'izresetirati' ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna - izjavila je Murganić novinarima pred Središnjicom HDZ-a.

- Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu s ciljem da ministar bude netko tko potiče iz djelatnosti i tko je radio sa strankama - dodala je Murganić istaknuvši da ostavlja dobre temelje svojoj nasljednici.

Na odlasku Murganić je kazala i kako u ministarstvu ima puno vrijednih i stručnih ljudi koji imaju želje i znanja da pomognu u promjeni zakona, komunikaciji, partnerstvu s udrugama. Ocijenila je također kako je promjena i osvježenje Vlade potrebna i dobra.

Ostavili smo neke dobre temelje - rekla je Murganić.

- Moja dosadašnja državna tajnica nastavit će isti, a nadam se možda još i bolji posao - rekao je Tolušić novinarima pred Središnjicom HDZ-a, poručivši da je politika umijeće mogućega te da je bio spreman na ovakvu odluku premijera Plenkovića.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sutra se saziva izvanredna sjednica Sabora i pozivaju zastupnici, u petak u 17 sati glasovanje o ministrima, budući da Sabor ne raspravlja o njima. Taj dan od jutra bi se trebalo održavati sedam resornih odbora na kojima će premijer predstaviti nove ministre, a zastupnici dobiti priliku da ih ispituju. U petak ujutro u 8.30 ujutro će biti i sjednica Kluba zastupnika HDZ-a.

'Ne bojte se, bit ćete zadovoljni'

Ulazeći u središnjicu stranke, Plenković je novinarima zadovoljno rekao: "Sve je gotovo". Upitan je li se gubilo vrijeme čekajući rekonstrukciju više od tjedan dana, uzvratio je: "Ne, zašto?". 

- Ne bojte se, bit ćete zadovoljni - poručio je premijer.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Miljan Brkić komentirao je kako mu se čini da će večeras biti pušten bijeli dim.

- Sve je odluka predsjednika Vlade- kratko je rekao Brkić, a na pitanje traje li ipak predugo ova rekonstrukcija Vlade odgovorio je kako svatko ima svoj stil pa tako i predsjednik Vlade.

Zamjenik predsjednika stranke tvrdi da još ne zna imena ministra koji odlaze kao ni onih koji će umjesto njih doći.

Tajni sastanak

Već uoči Predsjedništva čulo se da je na tajnom sastanku užeg Predsjedništva u restoranu Baltazar dobio podršku za širu rekonstrukciju Vlade. 

Potpredsjednici HDZ-a od Plenkovića su na sastanku u Baltazaru tražili da što prije donese odluku o smjenama, a navodno je Tolušić već tamo rekao neka Plenković ide u širu rekonstrukciju i neka smijeni i njega. Stranačkom vrhu bilo je jasno da svesti rekonstrukciju na tri ministra koji su sami otišli iz Vlade ne bi imalo smisla. Kada je riječ o novim ministrima koje je Plenković predložio, dio sugovornika ironično je komentirao kako je sve riječ o jakim ljudima s terena koji su HDZ-u nosili pobjede. U petak u 17 sati glasat će se o novim ministrima, a zastupnica Sanja Putica bit će državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja, a Nikolina Brnjac u Ministarstvu vanjskih poslova, na njeno mjesto državne tajnice u Ministarstvu prometa dolazi Josip Bilaver.

 

 

 

Komentara 175

Avatar Dr Evil
Dr Evil
19:41 17.07.2019.

A Kujundžić?!? Ako bi ikoga trebalo smijeniti onda je to on! Kolike su liste čekanja? Koliko pacijenata mora ići privatno na preglede i snimanja jer plaćaju HZZ a usluga nikakva a liste čekanja unedogled. Njega bi trebalo smijeniti ne zbogg afera već zbog natprosječne nesposobnosti.

AN
anthropos
21:55 17.07.2019.

sve jasnije se vidi koliko plenkovic skrece ulijevo, nece smijeniti obuljen, ili divjak koja je opasna kao i pusic, zar ne vidite to kakve vriejdnosti zastupa za skole, rusi sve sto je vrijedno, u ovoj situaciji bolje da izgubi hdz na izborima, jer nije dobro da jedno zlo vlada dugo, makar dobilo drugo zlo kao sto je sdp, a to je mozda plenkovicu i namjera

TH
theodor123456
21:09 17.07.2019.

je li tolušić otišao zbog kokaina i špic papka u srbiji ili zbog toga da je lopov ili zato jer je loše radio posao ministra ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije