Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija

Tvornica streljiva bit će u Kerestincu, Vlada daruje zemljište Alanu

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
01.08.2019.
u 21:35

Vlada je dala suglasnost da se nekretnine nekadašnje raketne baze u Kerestincu kraj Zagreba predaju Agenciji Alan

Na kojoj će lokaciji biti tvornica streljiva, investicija od strateškog interesa za Hrvatsku, otkriveno je na sjednici Vlade RH, kad je dala suglasnost da se bivše vojne nekretnine u Kerestincu kraj Zagreba predaju Agenciji Alan d.o.o. Radi se o skladištima i šumi gdje je nekada bila protuavionska raketna baza, a Hrvatska vojska ne koristi ih već godinama nego su nekretnine dane na upravljanje Ministarstvu državne imovine. Agencija Alan, državna tvrtka koja se bavi plasmanom hrvatskog oružja, proizvoda i usluga vojne namjene te uvozom oružja, unijet će sada te vojne nekretnine u svoj temeljni kapital radi “pokretanja proizvodnje naoružanja i vojne opreme koja je od strateškog značaja za RH”.

Pozivni natječaj

Predsjednik uprave Alana, Ivica Nekić, koji je već 15 godina na čelu te državne tvrtke, potvrđuje vijest da je ta lokacija u Kerestincu određena kao mjesto gdje bi odabrani strateški partner relativno brzo sagradio tvornicu streljiva, koja bi, za početak, startala s proizvodnjom nekoliko osnovnih kalibara streljiva. Ono što HV-u, MUP-u i zaštitarskim kućama u RH najviše treba meci su od 9 mm za pištolje i puščano streljivo kalibra 5,56 mm. Veliki je potrošač te vrste municije i karlovački proizvođač pištolja i jurišnih pušaka, HS-Produkt. Procjenjuje se da svi oni zajedno godišnje utroše od 10 do 15 milijuna metaka. Sigurnosni je problem bio što su vojska i policija ovisile o uvozu osnovnog streljiva, pa je država napokon odlučila poduprijeti gradnju tvornice streljiva koja bi opskrbljivala i naše obrambene snage.

To, međutim, ne znači da će buduća tvornica biti u nekom državnom suvlasništvu. Naprotiv, Nekić kaže da je najbolja industrija ona privatna, a država ne namjerava više sudjelovati u proizvodnji onako kako je to bilo s brodogradnjom, koju je stalno trebalo interventno spašavati. Kaže da će u kolovozu ili rujnu ove godine Alan poslati okvirne upite zainteresiranim investitorima, proizvođačima. Natječaj će, dakle, biti pozivni, vrata su otvorena svima, a posao će dobiti onaj čija ponuda bude najbolja, kaže Nekić. U igri su, dakle, i izraelski Elbit, o čijem interesu je u sklopu službenog posjeta u Izraelu razgovarala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, možda i karlovački HS-Produkt, koji bi eventualno bio zainteresiran uskočiti u taj posao podijeli li s nekim od stranih investitora i rizik te investicije te posao pronalaženja tržišta.

Bivša raketna baza u Kerestincu, a uglavnom je riječ o šumama, prostire se na površini od 141.348 četvornih metara, a u dokumentu Vlade stoji da je tržišna vrijednost lokacije procijenjena na 3,95 milijuna kuna. Navedeno je i da je riječ o investiciji vrednijoj od 150 milijuna kuna te kako se očekuje da će tvornica izvoziti 90 posto cjelokupne proizvodnje, odnosno streljiva za oko 200 milijuna kuna godišnje. Pred Nekićevim Alanom sada je sljedeći korak, rješavanje papirologije, energetike te ograđivanje prostora buduće tvornice. Očekuje da će potencijalni investitori brzo postati ponude, pa bi Hrvatska do kraja ove godine ugovorila posao i izabrala strateškog partnera. Nakon toga slijedi i montaža strojeva. Iz optimistične tvrdnje da bi se već za 18 mjeseci moglo krenuti s probnom proizvodnjom streljiva, čini se da su neki preliminarni razgovori s potencijalnim investitorom u tvornicu streljiva već obavljeni jer taj kratki rok sugerira da su strojevi već pripravni ili da je riječ o rabljenim strojevima ili pak o preseljenju linije iz neke druge zemlje. Narudžba i projektiranje nove linije proizvodnje te gradnja strojeva mogu, naime, potrajati i nekoliko godina. Nekić kaže da se iz optimistične tvrdnje da bi se već za 18 mjeseci moglo početi s probnom proizvodnjom čini da su neki preliminarni razgovori s potencijalnim investitorom u tvornicu streljiva već obavljeni, a tehnološki okvir i menadžment briga je investitora.

Sigurna nabava

Tvornica ima velike potencijale za širenje pa nakon što “prohoda” s prva dva-tri kalibra, očekuje se da se proizvodnja brzo može proširiti i na druge i veće kalibre. RH takvom komercijalnom investicijom dobiva dugoročno ugovorenu i osiguranu nabavu municije za svoje potrebe, pokretanje “mrtvih” kapitala bivših vojnih objekata te u prvoj fazi otvaranje 50 do 100 novih radnih mjesta.

Komentara 55

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
22:27 01.08.2019.

zašto bi se, ne daj Bože, tvornica napravila recimo u Lici i Slavoniji??

DU
Deleted user
22:21 01.08.2019.

Drzava mora biti suvlasnik tvornice streljiva.Radi se o objektu strateskog znacaja za RH.

DU
Deleted user
22:37 01.08.2019.

Proizvodnja streljiva tehnoloski je zahtjevan i slozen proces. Hrvatska treba teziti 100% samodostatnosti i zaokruzenom procesu proizvodnje. Od sirovina za proizvodnju cahura,do trinitroceluloze i incijalni eksploziva. Sve drugo ne znaci mnogo s gledista nacionalne sigurnosti. Drzava treba biti 50% suvlasnik tvornice streljiva,a ne dati u ruke stranom partneru zemljiste,infrastrukturu i jos mu jamciti otkup streljiva. I ovo nije tema za medije i javnu raspravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije