Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ PRESEDANA

TV postaje prekinule Trumpovu presicu

Predsjednički izbori u SAD-u
Foto: REUTERS
1/3
06.11.2020.
u 21:12

Naš je posao širiti istinu, a ne neutemeljene zavjere, objasnili su veliki mediji svoj dosad nezabilježeni potez

Trebalo je manje od dvije minute od kad je Donald Trump stigao na press-konferenciju i počeo govoriti da CNBC, jedna od velikih televizijskih kuća, prekine prijenos uživo i umjesto toga nastavi emitirati intervju s državnim tajnikom Arizone. Slijedile su i ostale, MSNBC, ABC, CBS i NBC, kao i portali vezani uz tiskovine, poput USA Today.

Twitter također reagira

Trump je dobio medijsku cenzuru, ali ne samo od televizijskih kuća. Twitter je također reagirao – uostalom u zadnjih nekoliko dana, od izbornog jutra u utorak, do jučer dubioznim i ne u skladu sa stvarnim stanjem označio 38 posto od njegovih 29 tweetova i retweetova.

Ne želimo prenositi neutemeljene i opasne teorije zavjere, objasnile su medijske kuće ionako nesklone Trumpu, dok se publika podijelila – neki su aplaudirali, drugi bili nezadovoljni jer smatraju da je dužnost medija da prenosi činjenice te da će sami formirati mišljenje, dok su Trumpovi pristaše bili izbezumljeni.

 

Ako je itko i pomislio da bi Trump, koji je konferenciju najavio na, naravno, Twitteru, mogao biti pomirljiv i smiriti silnice koje su podijelile Amerikance, razuvjerio ih je u prvim sekundama.

“Brojite li legalne glasove, pobjeđujem s lakoćom. Brojite li nelegalne glasove, oni nam pokušavaju ukrasti izbore”, kazao je Trump dajući ton cijelom izlaganju.

“Oni” – koje nije imenovao jer nije ni dao priliku novinarima da postave pitanja – protiv “nas”. Veliki novac, donatori, pristrani mediji, neprijateljske društvene mreže, tehnološki divovi, kao i birački aparat kojim upravljaju demokrati i “čudesno nestajanje glasova”, sve je to našlo mjesta u Trumpovu govoru.

– Zapravo smo pobijedili na svim ključnim lokacijama, a onda su se naši brojevi čudesno počeli umanjivati u tajnosti i nisu dopuštali zakonom dopuštene promatrače – kazao je Trump. Twitter je podivljao – pristaše su prenosili vijest o krađi izbora i nesmiljenosti kojom će braniti integritet izbora, a drugi su se ili zgražali ili ironično komentirali kako je, dok to govori, prizivni sud u Pennsylvaniji dopustio Trumpovim promatračima da nadziru prebrojavanje.

Uklonili videomaterijal

– Predsjednik Trump je, bez dokaza, ustvrdio da su izbori korumpirani i prevarantski. Prekinuli smo prijenos uživo i uklonili video sa svih naših platformi. Naš je posao širiti istinu, a ne neutemeljene zavjere – objasnila je izvršna urednica USA Today Nicole Carroll, dok je CNN emitirao govor, ali uz opasku: “Kakav tužan dan, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore” dodajući da je predsjednik održao najneiskreniji govor dosad.

U međuvremenu, britanski Guardian javlja kako je Twitter potvrdio da ako Trump napusti Bijelu kuću više neće imati poseban tretman kao “zaštićena javna osoba”, već kao svaki drugi korisnik te ako dvojim objavama prekrše pravila, Twitter će ih ukloniti, a moguće je i blokiranje profila.

VIDEO: Životni put Donalda Trumpa

Ključne riječi

Komentara 9

PR
prokurator
13:30 07.11.2020.

aahahahahaha pati bejbe pati! nakon 4 godine vrijeđanja novinara u lice, koji bi zatim dobivali prijetnje smrću od različitih "boysa", ŠTO si drugo očekivao? :D

DU
Deleted user
01:32 07.11.2020.

Gledajte i pamtite. Novi svjetski poredak na djelu. Mogu samo zamisliti kako će se tek ovi naši osiliti. Ulazimo u dugu mračnu noć.

SL
slavenZadravec
07:53 07.11.2020.

S ovim sam podvojen. Treba li cenzurirati predsjednika ako iznosi očite laži ili je to njegovo pravo, a mediji moraju nepristrano prenositi što netko (posebno predsjednik) govori? Može li se reći da je ranijim laganjem izgubio pravo na tretman kakav inače predsjednik treba imati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije