Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFERENDUM

“Magična gljiva” legalna, a promijenili su i zastavu

Predsjednički izbori u SAD-u
Foto: REUTERS
1/3
06.11.2020.
u 23:35

U sjeni izbora, održan je niz referenduma na kojima su Amerikanci odlučivali o spolnom odgoju, marihuani...

S predsjedničkim izborima, Amerikanci su ovih dana odlučivali i o nizu referendumskih pitanja.

Abortus goruće pitanje

I u nas bi se sigurno teška polemika vodila oko toga treba li u škole uvesti spolni odgoj ili ne. U državi Washington na referendumu je odlučeno da treba, i to za sve učenike, da on treba biti temeljit, a da se iz njega učenik može izuzeti samo ako tako zahtijevaju njegovi roditelji.

Potvrda zakona 5395 donesenog u Senatu dobila je gotovo 60 posto glasova, odnosno više od 1,9 milijuna. Seksualni se odgoj za učenike od šestog do 12. razreda uvodi od sljedeće godine, a za sve učenike od školske godine 2022. – 2023. U državi Kolorado prijedlog je bio da se abortus zabrani nakon 22. tjedna trudnoće, osim ako se time ne spašava život majke, što je referendumom odbijeno. U Louisiani je, pak, referendumom otvoren put zabrani abortusa, što je suprotno ustavnim odredbama. U državi Kaliforniji prošao je referendum koji su snažno podupirale i za njega lobirale tvrtke Uber i Lyft.

VIDEO: Iz Wilmingtona, Bidenovog stožera, HRT-ov novinar, Tihomir Vinković: “Američki mediji su posve izgubili objektivnost.”

Tražilo se da Uberovi vozači ostanu ugovornim partnerima, a ne dobiju status stalno zaposlenoga. Pravdali su to time da se jedino tako ne ruši paradigma njihova poslovanja jer samo tako vozač može raditi kada hoće i koliko, ali i za koga, što je, u pružanju usluge vožnje jedini smisao rada za tvrtke poput Ubera. Ako bi se vozači doveli u status stalno zaposlenih, tada bi oni imali radno vrijeme pa ta priča pada u vodu.

Odlučili i o minimalnoj satnici

No, naravno, sa statusom stalno zaposlenog dolaze i beneficije koje idu sa zakonom o radu, a ne samo one ugovorne, parcijalne koje vozač ima kada je tek ugovorni partner. Morala bi mu se zagarantirati minimalna plaća, plaćanje prekovremenih te bi imali pravo na bolovanje. Kalifornija ima, naime, jedan od najstrožih zakona o radu u Americi.

Uber i Lyft zajedno s tvrtkama koje se bave dostavom hrane i spadaju također u grupu tvrtki koje uslugu pružaju putem aplikacije, potrošili su na lobiranje 200 milijuna dolara, a k tome još i javno prijetili da će otići iz Kalifornije. Upalilo je, pri tome su odobrene i neke dodatne beneficije poput garantirane plaće i zdravstvenog. Treba ipak imati na umu kako bi striktno pridržavanje zakona o radu vrlo vjerojatno dovelo do toga da vozač više ne bi mogao istodobno voziti i za Uber i za Lyft te usput i za dostavne tvrtke poput Postmatesa ili Instacarta. Na kraju to je ipak pozitivan ishod.

– Da prijedlog nije prošao, ne bih mogao zadržati toliko dodatnog prihoda koji sam imao do sada – rekao je za AP Don Pruitt koji radi kao računovođa u Stocktonu, a u slobodno vrijeme vozi za neke od navedenih tvrtki.

Shodno tome, glasači na Floridi odlučili su da minimalna satnica u toj državi više nije 8,56 dolara nego je 15 dolara, ali tek od 30. rujna 2026. godine. Također, s ovim se nizom referenduma dodatno proširio popis država u kojima je legalizirana marihuana. Glasači u četiri države, New Jerseyju, Arizoni, Južnoj Dakoti i Montani, odlučili su da se ta biljka može koristiti u rekreacijske svrhe, dok je Oregon odlučio da se u terapeutske svrhe može koristiti halucinogena droga popularno zvana “magična gljiva”, odnosno psilocibin.

Južna Dakota i Mississsippi odlučili su da se marihuana može koristiti i u medicinske svrhe. I na kraju, referendumom je odlučeno da zastava Mississippija više ne sadrži komponente južnjačke zastave, već – magnoliju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije