Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA NA VRHOVNOM SUDU

Tužiteljstvo traži više kazne, Mamić tražio da ga se sasluša videolinkom

HNK Cibalia - GNK Dinamo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
27.01.2021.
u 09:26

Pojedinačne kazne neopravdano su niske, a sud je podcijenio otegotne okolnosti. Optuženici su navedeno radili u duljem vremenskom periodu i u tome su bili uporni – navela je tužiteljica

Preinaku presude u odnosu na oslobađajući dio presude i više kazne od onih koje su izrečene sukus su tužiteljske žalbe koja je danas prezentirana na Vrhovnom sudu u slučaju Zdravka Mamića i ostalih.

Odbjegli Mamić zajedno s bratom Zoranom, Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom osuđen je zbog izvlačenja 118 milijuna kuna iz Dinama. Pernar i Zoran Mamić nepravomoćno su oslobođeni optužbi za primanje i davanje mita pa tužiteljstvo sada traži da se taj dio presude ukine te da se dvojcu ponovo sudi. Što se tiče izrečenih kazni Mamiću i ostalima, tužiteljstvo smatra da su kazne preniske.

– Pojedinačne kazne neopravdano su niske, a sud je podcijenio otegotne okolnosti. Optuženici su navedeno radili u duljem vremenskom periodu i u tome su bili uporni – navela je tužiteljica.

Mijo Golub, odvjetnik Milana Pernara, naveo je da je Pernar u disciplinskom postupku optužen za ono za što je sada nepravomoćno osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Smatra da se presuda treba ukinuti jer po njemu ima puno nejasnoća koje treba razjasniti.

Veljko Miljević, jedan od branitelja Zdravka Mamića, obrazlažući svoju žalbu ponovio je već ranije navode o problemu tzv. neovlaštenog tužitelja. Mamićeva obrana tvrdi da Sven Mišković koji je zastupao optužbu nema uvjete da bude zamjenik ravnateljice USKOK-a jer je to postao rješenjem glavnog državnog odvjetnika. Svoj prigovor koji je Vrhovni sud u nekoliko navrata već ranije odbio Miljević je pojačao pravnim mišljenjima među kojima je i ono Jasne Omejec, bivše predsjednice Ustavnog suda. Miljević je stava da je to razlog za ukidanje presude.

Miljević smatra i da to što je GNK Dinamo naveo da postupanjem Mamića i ostalih nije oštećen zapravo znači, ako nema štete, da nema ni djela.

Mamić koji je osuđen na šest i pol godina zatvora te je u bijegu već gotovo tri godine navodno je tražio da ga se sasluša videolinkom, no još se ne zna hoće li tom zahtjevu biti udovoljeno.

VIDEO Spis od 46.000 stranica: Zdravku Mamiću će se suditi u odsutnosti, svjedok opet Luka Modrić

Ključne riječi

Komentara 22

ZD
zdriva
10:31 27.01.2021.

pa gospodo tko vam brani skupljati mlade talente i prodavati ih za velike pare.navalite

TT
TTjac
11:10 27.01.2021.

Bjegunac nema nikakva prava, dok god je bjegunac. Da mi imamo ozbiljnu i funkcionalnu državu, tajne službe bi ga davno privele gdje god bio. Sve ovo je teška sprdačina i pokazuje svima ostalima da mogu raditi što hoće. Samo budale poštuju zakone.

DU
Deleted user
10:13 27.01.2021.

Predlažem Večernjem listu da ako je već postavio pa onda uklonio mogućnost komentiranja u članku o kapacitetima njemačkih krematorija, neka onda ukloni i njima sporni članak. Ne može biti da nešto otvoriš za komentiranje, u onda zatvoriš to isto ako ti se ne sviđa mišljenje većine komentatora! Najprije bi htjeli biti otvoreni, a kad vidite stavove većine koji nisu isti kao vaši:: e onda ne može. HAAAALOOOO, gospodo draga, ako nešto radite, mora vam i ući. PS: ne bi me čudilo da obrišu i ovo iznošenje mojeg mišljenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije