Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit NATO-a

Trumpu su saveznici 'delinkventi', pismo upozorenja dobila i RH

NATO summit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
12.07.2018.
u 06:30

Mi štitimo Njemačku, Francusku, svakoga. Plaćamo za to puno novca. Te zemlje moraju povećati izdvajanja ne u 10 godina, nego odmah. Njemačka je bogata zemlja, poručio je američki predsjednik

U dosad najgrubljem verbalnom napadu nekog američkog predsjednika na svoje NATO saveznike, izrečenom jučer na početku summita NATO-a u Bruxellesu, predsjednik Donald Trump nazvao je “delinkventnima” sve države koje ne izdvajaju iznos u visini od 2 posto svoga BDP-a za obranu te poimence izdvojio Njemačku kao najgoru.

Jedinstvo pod upitnikom

Političko jedinstvo NATO saveznica tako je dovedeno pod upitnik odmah na početku dvodnevnog summita NATO-a, događaja koji je dosad uvijek u povijesti saveza bio korišten za projiciranje snage zajedništva i sloge, ali koji sada s Trumpom postaje mjesto velikog razdora.

NATO summit
1/16

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja predstavlja Hrvatsku na sastanku na vrhu, trudila se zvučati pomirljivo i pokušala udobrovoljiti američkog predsjednika darom u obliku dresa hrvatske nogometne reprezentacije s brojem 9 i natpisom “Trump” na leđima.

– Mislim da trebamo pokazati jedinstvo i zajedništvo jer svaka percepcija tog razilaženja i svađa može oslabiti ne samo zajedničku volju, nego i sam savez. Ja sam apsolutno za transatlantsko zajedništvo – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na ulasku na summit.

Hrvatska izdvaja 1,3 posto svoga BDP-a za obranu i ima načelan plan doseći izdvajanja u visini 2 posto do 2024., ali, premda Hrvatska nije ni približno Trumpova najveća briga, i naša je zemlja prije desetak dana dobila pismo predsjednika Trumpa u kojemu on inzistira na povećanju izdvajanja za obranu. Sve države koje izdvajaju manje od 2 posto svog BDP-a dobile su takva pisma, a jučer smo od diplomatskih izvora u Bruxellesu dobili potvrdu da ga je primila i Hrvatska.

Hrvatska predsjednica u izjavi novinarima fokusirala se na pozitivan trend posljednjih nekoliko godina.

– Mislim da smo jako dobro krenuli, nakon nekoliko godina negativnog trenda ova je Vlada preokrenula taj trend, drugu godinu zaredom imamo proračun za obranu koji je veći i on će se povećavati, naravno u skladu s našim mogućnostima, prioritetima, ali ponavljam: to će biti ulaganje u državu. I ona sredstva koja se ne koriste samo u vojne svrhe nego, kao što je to pokazao HV, i u civilne svrhe kada treba pomoći civilnom stanovništvu, kod raznih prirodnih nesreća i kod brige za pojedine unesrećene državljane, pogotovo u izoliranim područjima Hrvatske, napose otocima – rekla je Grabar-Kitarović.

No predsjednik Trump bio je vrlo eksplicitan i ostavio dojam da nema strpljenja čekati do 2024., već želi da “delinkventni” saveznici povećaju ulaganja u obranu odmah.

– Mi štitimo Njemačku, Francusku, svakoga. Plaćamo puno novca da bismo ih štitili. Te zemlje moraju povećati izdvajanja ne tijekom desetogodišnjeg razdoblja, nego odmah. Njemačka je bogata zemlja. Govore da će to povećati nešto sitno do 2030. godine. E pa, mogli bi povećati odmah sutra i nema problema. Moramo nešto učiniti jer mi to nećemo dozvoliti. Mi to ne možemo dozvoliti. I to je neprimjereno – poručio je Trump u televizijski prenošenom razgovoru s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom za doručkom uoči početka summita.

Doručak s Trumpom potvrdio je strahove mnogih diplomata i analitičara o tome da bi se ovaj summit NATO-a mogao pretvoriti u mjesto razdora i da je NATO suočen s najvećom krizom u svojoj povijesti.

– Vrlo je žalosno kad Njemačka sklapa plinske i naftne sporazume s Rusijom. Dok biste ih vi trebali čuvati od Rusije, Njemačka ode i plaća Rusiji milijarde i milijarde dolara godišnje. A bivši njemački kancelar je na čelu plinovodne kompanije koja dobavlja plin. Recite vi meni, je li to primjereno? Njemačka je totalno pod kontrolom Rusije. Dobivaju 60-70 posto svoje energije od Rusije i sada novi plinovod! Vi recite meni je li to primjereno. Ja mislim da nije. Ja mislim da je to vrlo loš deal za NATO. Mislim da o tome moramo razgovarati s Njemačkom – rekao je Trump na doručku sa Stoltenbergom. Plinovod koji je spominjao je njemačko-ruski projekt Sjeverni tok 2, kojim se planira udvostručiti opskrba Njemačke ruskim plinom i protiv kojega su lobirale mnoge države srednje i istočne Europe, pa i Hrvatska u pismu protivljenja Europskoj komisiji još u ožujku 2016. godine. Ruski Gazprom postavio je bivšeg kancelara Gerharda Schroedera na čelo tog projekta.

– Ako pogledate, Njemačka je zatočenik Rusije. Jer su se riješili svojih elektrana na ugljen, svojih nuklearnih elektrana i sad dobivaju toliko puno nafte i plina od Rusije. Mislim da NATO mora obratiti pozornost na to. Mislim da je to neprimjereno. Vi i ja se slažemo da je to neprimjereno. Ne znam što možete sad učiniti po tom pitanju, ali sigurno se ne čini da to ima smisla, da oni plaćaju milijarde dolara Rusiji, a mi ih moramo štititi od Rusije – zaključio je Trump.

Glavni tajnik Jens Stoltenberg izgledao je na snimci s doručka kao čovjek koji pokušava sakriti koliko je šokiran, a pokušao je Trumpu odgovoriti da je smisao NATO-a u tome da “unatoč razlikama budemo ujedinjeni u zaštiti i obranu jedni drugih”. Trump mu je odmah uzvratio vrlo živo: – Kako možete biti zajedno ako neka zemlja dobavlja svoju energiju od zemlje od koje želite da vas štitimo – upitao je.

Najlakše mu s Putinom

Uoči polaska iz Washingtona, predsjednik Trump dao je izjavu u kojoj sugerira da će mu od tri mjesta na kojima se zaustavlja u Europi – na summitu NATO-a u Bruxellesu, u službenom posjetu Velikoj Britaniji sutra i na sastanku s ruskim predsjednikom 16. srpnja u Helsinkiju – najlakše biti razgovarati s predsjednikom Vladimirom Putinom. Otvoreni sukob na summitu NATO-a, makar i verbalni sukob, ali prilično brutalan u izričaju, nešto je od čega Putin može imati koristi premda ne bi imao toliko koristi od mogućnosti da Trump natjera Njemačku ili druge europske zemlje da se s ruskog plina i plinovoda koji su najjeftinija opcija preorijentiraju na američki plin i uvoz preko LNG terminala. Njemačka kancelarka Angela Merkel u svojoj je izjavi novinarima na ulasku na summit pokušala biti pristojna, ali odlučna u odbacivanju teze da je njezina zemlja “zatočenik” Rusije.

– Imam iskustva o tome kako je dio Njemačke bio pod kontrolom Sovjetskog Saveza. Njemačka je sada ujedinjena u slobodi i možemo sami voditi politiku i donositi svoje odluke – rekla je Merkel. Trump i Merkel imali su tijekom poslijepodneva i odvojeni, bilateralni sastanak u krugu svojih najbližih suradnika. A svih 29 lidera država saveznica imalo je otvorenu raspravu i na radnoj večeri. Summit se nastavlja danas, s neizvjesnim ishodom.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

NATO summit
1/12

Predsjednica razočarana odnosom NATO-a prema BiH

Hrvatska je zadovoljna što će na ovom summitu Makedonija dobiti pozivnicu za članstvo, ali razočarana odnosom NATO-a prema Bosni i Hercegovini, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Drago mi je da će danas biti upućene pozitivne poruke Makedoniji, nakon dogovora s Grčkom, za koji se nadam da će biti potvrđen na referendumu. Samo stupanje u članstvo može se očekivati tek za godinu do godinu i pol, no Makedonija u međuvremenu može sudjelovati na sastancima bez prava glasa. Ono što me pomalo razočaralo odnos je prema BiH. Mi smo u skupini država koje su se zalagale za aktivaciju MAP-a (akcijskog plana za članstvo, op. a.) za BiH, što bi silno pomoglo BiH u reformama koje provode i pružilo bi neophodan okvir za dijalog – rekla je predsjednica.

Komentara 33

DU
Deleted user
07:36 12.07.2018.

Trump je potpuno u pravu! Zašto bi on (oni) štitio druge? Sjetite se samo komentara naših pametnjakovića koji su tražili, a i sada traže, smanjenje proračuna za vojsku, izruguju se s nabavom zrakoplova...kao mi imamo prečih troškova! A sto reci o Njemačkoj, prije svega o gospođi Merkel? Ako želiš biti lider i gazda moraš i odrješiti “kesu”! Samo je bilo pitanje vremena kada će se Amerika pobuniti! Svi ju kritiziraju a onda od nje očekuju pomoć! Može, ali to ima cijenu!

BR
brojevi
07:14 12.07.2018.

Trump kao političar ima jednu veliku manu! Kaže ono što misli. Kod kancelarke Merkel sve je izraženiji “Stockholmski sindrom” potpomognutom uznapredovalom demencijom i krajne je vrijeme da odstupi sa svih političkih dužnosti.

OB
ObrenM
06:55 12.07.2018.

Trump je potpuno u pravu,a siromasni clanovi umjetne raspadajuce tvorevine EU su skinuli gace pred ludom babom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije