Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama zbog Jeruzalema

'Trumpe, islamski čelnici odgovorit će već danas!'

Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
12.12.2017.
u 08:05

Erdoğan: Nećemo pognuti glavu pred nepravdom i tiranskim poretkom sazdanim na dječjoj krvi. Braćo muslimani, ovaj je Turčin hrabar čovjek

Bliski je istok pred eksplozijom. Iako su Donald Trump i neki arapski čelnici, koji su mu dali zeleno svjetlo da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, uvjereni da će gnjev Palestinaca i muslimana diljem svijeta, izazvan tom odlukom, vrlo brzo nestati, prevarili su se s obzirom na to da muslimani više nisu pod kontrolom Saudijske Arabije, Egipta i Jordana, koje su bili predvodnici arapsko-islamskog svijeta.

Poginula četiri Palestinca

Uz Trumpa kao glavnog krivca većina muslimana smatra saudijskog princa Muhammada bin Salmana, koji se vjerojatno dogovorio s Trumpom za vrijeme njegovog povijesnog posjeta Saudijskoj Arabiji u svibnju ove godine, kada su između dvije zemlje potpisani ugovori vrijedni 380 milijardi dolara.

Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu
1/8

Diljem islamskog svijeta gore zastave Izraela i SAD-a i slike Donalda Trumpa, ali i saudijskog princa Muhammada bin Salmana. Saudijska Arabija pokušala se opravdati kako se protivi Trumpovoj odluci, zbog čega je saudijski ministar informiranja Awad Al-Awad kazao da je Jeruzalem u srcu kralju Salmanu i princu Muhammadu te da Saudijska Arabija nikada neće odstupiti od svojih načela i odreći se Jeruzalema kao glavnog grada Palestine. Međutim, izjava Al-Awada nije smanjila gnjev prema princu Muhammadu bin Salmanu čije slike prosvjednici i dalje pale nazivajući ga izdajnikom koji je prodao Jeruzalem.Prosvjedi se šire diljem muslimanskog svijeta. U glavnom gradu Indonezije Jakarti tisuće prosvjednika okupile su se ispred američkog veleposlanstva s plakatima na kojima je pisalo “Palestina je u našem srcu”. Čelnici u Indoneziji, zemlji s najviše muslimana na svijetu, pridružili su se osudama Trumpove objave.

I zapadne saveznice kažu da je Trumpova odluka udarac mirovnim naporima i da bi mogla izazvati još veće nasilje. Tijekom vikenda žestoko se protiv Trumpa i Izraela prosvjedovalo i u Berlinu, gdje su simpatizeri Palestine palili izraelske zastave. Taj čin, koji podsjeća na tridesete i četrdesete godine prošlog stoljeća, žestoko je osudila njemačka tehnička kancelarka Angela Merkel.
Žestoki prosvjedi bili su i u Maleziji, gdje su prosvjednici pozvali na džihad za Jeruzalem. Ministar obrane Malezije, Hashim Al Din Husein, kazao je kako je Malezija spremna poslati vojsku da obrani Jeruzalem ističući kako je Donald Trump zadao težak udarac muslimanima diljem svijeta te da oni ne smiju prijeći preko toga. Prosvjedi se nastavljaju i u Alžiru, Maroku, Libanonu i ostalim zemljama arapskog svijeta.

Nasilje je najizraženije na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze te istočnom Jeruzalemu. U sukobima su poginula četvorica Palestinaca, a više od tisuću ih je ozlijeđeno. Palestinac je izbo nožem izraelskog zaštitara na glavnom autobusnom kolodvoru u Jeruzalemu. Od svih muslimanskih čelnika najžešći je bio turski predsjednik Tayyip Erdoğan koji je kazao kako odluka Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela za Tursku “nema nikakvu vrijednost”.

“Izjava Trumpa za nas je nevažeća. To nema nikakvu vrijednost. Nama ne predstavlja ništa to što ste vi Jeruzalem priznali kao glavni grad i što ćete tamo premjestiti svoju ambasadu. To je za nas nevažeće”, poručio je Erdoğan zaprijetivši kako Jeruzalem neće biti prepušten “na milost i nemilost Izraelu”.

Odredit će mapu puta

“Jeruzalem je svjetlost naših očiju. Jeruzalem nećemo prepustiti na milost i nemilost zemlji koja je ubojica djece. Jeruzalem nećemo prepustiti na savjest države koja nema nikakvu vrijednosti i ništa osim okupiranja i pljačkanja Jeruzalema. Nastavit ćemo našu odlučnu borbu u skladu s pravom i demokracijom”, naglasio je Erdoğan kazavši kako je Izrael “okupatorska i teroristička država”.

Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu
1/13

“U zemljama koje su navodno kolijevke napredne demokracije, nažalost, bezobzirno se gaze i ubijaju temeljna prava i slobode. Od nas očekuju da na sve to šutimo, da se povučemo u kut, da pognemo vrat pred nepravdom, da prihvatimo njihov tiranski poredak koji su izgradili na dječjoj krvi i da gazimo naše vrijednosti. Braćo, muslimani, a posebno ovaj musliman Turčin je hrabar čovjek, to neka se zna“, poručio je Erdoğan. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio je Erdoğanu da mu moralne prodike ne može držati čovjek koji “ubija svoje sunarodnjake Kurde, zatvara novinare i krši osnovna ljudska prava”. Erdoğan je za sutra najavio izvanredni summit lidera zemalja islamskog svijeta.

“S mapom našeg puta koju ćemo ovdje odrediti pokazat ćemo da Trumpu neće biti nimalo jednostavno provesti odluku o Jeruzalemu”, poručio je turski predsjednik Erdoğan, koji je Trumpov partner u NATO-u.

Komentara 13

Avatar mofo
mofo
08:48 12.12.2017.

Ovo ispada da muslimani nisu do sada nikada radili sr**a po Jeruzalemu (i ostatku svijeta), oni su religija mira, jel, sve dok nije došao Grinch Trump i svojevoljno proveo predizborno obećanje (uz jednoglasnu potporu senata), koju su inače imali kaoo obećanje prije njega i Clinton i Bush i Obama... Mislim da stvarno grad u kojem je izraelski premijer, vlada, senat, sve vezano uz državu, nebi smio biti glavni grad iste te države..pfff...

DU
Deleted user
13:27 12.12.2017.

naravno da nisu svi muslimani teroristi, ali teroristi su uglavnom muslimani...nikako židovi...

Avatar Foton
Foton
14:28 12.12.2017.

Turska je stotinama godina bila glavni neprijatelj Europe i krscanstva, a sad to opet postaje pod sultanom Erdoganom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije