Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi na istoku

Rasplamsali se prosvjedi protiv Trumpa, Palestinac izbo nožem izraelskog zaštitara

Prosvjed zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
10.12.2017.
u 22:21

Policija je suzavcem i vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike nedaleko od američke ambasade koji su prosvjedovali zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela

Libanonske snage sigurnosti sukobile su se s prosvjednicima koji su pred američkim veleposlanstvom demonstrirali zbog odluke da se Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela, a sličan prosvjedi održan je i u glavnom gradu Indonezije. Policija je priopćila da je Palestinac izbo nožem izraelskog zaštitara na glavnom autobusnom kolodvoru u Jeruzalemu 

Ulični prosvjedi na palestinskom teritoriju, koji su počeli nakon Trumpove objave u srijedu, većinom su utihnuli, ali je njegova promjena dugotrajne američke politike glede Jeruzalema izazvala arapska upozorenja o mogućoj šteti nanesenoj izgledima za postizanje mira na Bliskom istoku

"Nadamo se da se sve smiruje i da ćemo se vratiti na put normalnog života bez nereda i nasilja", izjavio je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman za Vojni radio.

Međuutim, izbodeni zaštitar u Jeruzalemu je u kritičnom stanju nakon što ga je napao 24-godišnji Palestinac sa Zapadne obale, priopćila je policija. Napadač je uhićen.

U međuvremenu su u Bejrutu snage sigurnosti bacile suzavac i upotrijebile vodene topove protiv prosvjednika, od kojih su neki mahali palestinskim zastavama, nedaleko od američkog veleposlanstva.

Demonstranti su palili su vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Arapski ministri vanjskih poslova, koji su se sastali u Kairu u subotu, pozvali su Sjedinjene Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu. 

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Tunel u Gazi

Uzduž izraelske granice s Pojasom gaze izraelska vojska u nedjelju je uništila "važan" prekogranični tunel koji je iskopao Hamas. 

Zasad nema komentara o uništenju tunela koje se dogodilo u vrijeme dok palestinske frakcije pokušavaju ispoštovati rok u nedjelju za Hamasovu predaju Pojasa Gaze palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu nakon desetljeća raskola.

U izraelskim zračnim udarima prije zore u Pojasu Gaze u subotu ubijena su dva palestinska napadača nakon što su militanti ispalili rakete s tog područja u Izrael u petak.

U indonezijskoj prijestolnici Džakarti tisuće ljudi prosvjedovale su u nedjelju ispred američkog veleposlanstva s plakatima "Palestina je u našim srcima".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao u nedjelju Trumpovu odluku o Jeruzalemu, rekavši da je ona za Ankaru "nevažeća".

"Borit ćemo se do kraja svim sredstvima" protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo "pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka", ustvrdio je Erdogan. 

Bijela kuća: Žalimo što odbijaju susret s Penceom

Bijela kuća priopćila je u nedjelju da je šteta što Palestinci odbijaju susresti se s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom tijekom njegova posjeta tom području, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela.

"Šteta je da palestinske vlasti odbijaju mogućnost razgovarati o budućnosti regije, ali administracija ostaje ustrajna u svojim naporima da pomogne postići mir između Izraelaca i Palestinaca, a naš mirovni tim ostaje čvrst u izradi plana", rekao je Jarrod Agen, Penceov glasnogovornik.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad Al-Maliki rekao je u subotu da se palestinski predsjednik Mahmud Abas neće susresti s Penceom tijekom njegova posjeta regiji i da neće biti komunikacije između palestinskih i američkih dužnosnika.

To je izjavio uoči sjednice Arapske lige u Kairu o Trumpovoj odluci da Jeruzalem prizna glavnim gradom Izraela i nakon Abasove izjave da Washington više ne može biti posrednik u blikoistočnom mirovnom procesu.

I egipatska Koptska pravoslavna crkva priopćila je u subotu da je odbila sastanak s Penceom za vrijeme njegovog posjeta Kairu ovoga mjeseca, u znak prosvjeda zbog američkog priznavanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Crkva navodi da je odluka predsjednika Trumpa da preseli američko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem "pokazala nepoštovanje prema osjećajima milijuna Arapa".

Šeik Ahmed al-Tajeb, poglavar al-Azhara - egipatskog najvišeg islamskog tijela - u petak je također objavio da će otkazati sastanak s Penceom u znak sličnog prosvjeda.

Većinski mulimanski Egipat ključni je američki saveznik i jedna od dvije arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose s Izraelom. Druga je Jordan.

Trumpova objava o priznavanju Jeruzalema kao prijestolnice Izraela razbjesnila je muslimanski i arapski svijet.

Komentara 10

DU
Deleted user
17:23 10.12.2017.

Bas tako. Trump vjerovatno drthti (od smjeha) i boli ga ona stvar za prosvjede.

IB
istina_boli
08:08 11.12.2017.

Sad je pravi trenutak da i siptari pokazu da su pravi muslimani i da poravnaju onu americku bazu na Kosovu sa zemljom.

DU
Deleted user
17:17 10.12.2017.

Tramp ništa ne komentira što znači da je veoma zadovolja pravcem u kojem su razvija mirovni proces kojeg je potaknuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije