Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK LIDERA

Trump: Veliki sam obožavatelj predsjednika Erdogana

Erdogan i Trump
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.11.2019.
u 23:22

Erdogan je na sastanak došao s nadom da bi od Trumpa, nakon dozvole za napad na Kurde na sjeveru Sirije, mogao dobiti još jedan ranije nezamislivi “dar”

Ovo je posebno neprimjeren trenutak za posjetu predsjednika Erdogana Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je predsjednik vanjskopolitičkog odbora donjeg doma američkog kongresa Eliot Engel, u pismu koji je potpisalo 15 demokrata i dvoje republikanaca. No, američki predsjednik Donald Trump primio je jučer turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vrlo srdačno u Bijeloj kući, ne mareći previše za upozorenja da je turska invazija na sjevernu Siriju, kako se navodi u pismu, “imala katastrofalne posljedice na američku nacionalnu sigurnost, dovela do dubokih podjela u NATO-u i prouzročila humanitarnu katastrofu na terenu”. 

- Veliki sam obožavatelj predsjednika Erdogana - rekao je Trump na zajedničkoj press konferenciji i dodao kako turski predsjednik “radi fantastičan posao”. Čak ni na pitanju zbog kojega američki Kongres prijeti Turskoj sankcijama, pitanju nabavke ruskog protuzračnog sustava S-400, predsjednik Trump nije zvučao previše kritično prema Erdoganu. Rekao je samo kako ta nabavka predstavlja “izazov za nas”, te da se o tome stalno razgovara i da su suradnici dvojice predsjednika jučer dobili dodatno zaduženje da riješe to pitanje. 

Erdogan je na sastanak došao s nadom da bi od Trumpa, nakon dozvole za napad na Kurde na sjeveru Sirije, mogao dobiti još jedan ranije nezamislivi “dar”: izručenje Fethullaha Gülena, turskog klerika i disidenta kojeg Erdogan traži kao organizatora neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016. godine. 

- Mi izručujemo teroriste, očekujemo i nadamo se da će i SAD to učiniti u ovom slučaju - rekao je Erdogan.

Susret Erdogana i Trumpa događa se i u svjetlu izvješća Wall Street Journala i CNN-a o postojanju video dokaza, snimki s američkih bespilotnih letjelica, o ratnim zločinima postrojbi pod turskim zapovjedništvom na sjeveroistoku Sirije. Trump na press konferenciji nije ostavljao dojam da ga to zabrinjava.

- On se bori protiv terorista na isti način kao i mi - rekao je Trump o Erdoganu. 

Komentara 6

Avatar mason
mason
04:24 14.11.2019.

Trump je sramota za USA i nadam se da ce biti impeached . Onda moze da se odseli u drzavu kod tog obozavatelja ili kod Putlera .

CO
Constantine
00:48 14.11.2019.

Ako kaze da te voli ili obozava onda se dobro zamisli sto je time htio reci?Trump obozava Erdogana .ha.ha.ha ha...

TE
TEUTA
04:45 14.11.2019.

Neka ostane u USA zajedno sa Gulenom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije